10 Haftalık Gebelik
Gebeliğin 10. haftasına geldiyseniz artık bu sürecin dörtte birini tamamladınız demektir. Bebeğiniz her geçen gün daha da büyüyor ve güçleniyor. Birinci trimester olarak da adlandırılan ilk üç aylık döneminizin bitmesine sadece birkaç haftanız kaldı.
Hamileliğinizin üçüncü ayından itibaren bebeğinizin hayati organları oluşmuştur. 10 haftalık fetüsünüzün büyümesi ve güçlenmesi süreci artık çok daha belirgin olur. Bebeğiniz sizinle tanışmaya hazır olana kadar hala uzun bir yol olsa da her geçen gün küçük bir insan bebeğine benziyor.
Yaşayabileceğiniz birçok 10. hafta hamilelik belirtisi vardır ve bazı hamile kıyafetleri aramanın zamanı da gelmiş olabilir. 10 haftalık hamileyken neler bekleyeceğiniz hakkında daha fazla bilgi edinmek için yazımızın devamını okuyun.
İçerikler:
10 haftalık gebelik ultrason görüntüsü
10. haftada, bir bebek çilek veya kumkat kadar büyüktür. Sadece bir elma tohumu veya mercimek büyüklüğünde olduğu hamileliğin ilk haftalarından beri çok büyüdü.
Gebeliğin 10. haftasında, bebeğiniz yaklaşık 0.14 ons (4 g) ağırlığındadır ve boyu da 2.54 ila 3 cm arasında ölçülür. Önümüzdeki haftalarda bebeğiniz şimdiye kadar olduğu gibi iki katına çıkacak. Bebeğinizin cinsiyeti hala bu haftalarda ultrasonda net olarak belli olmayacak.
10 haftalık gebelikte bebek gelişimi
Gebeliğin 10. haftası çok fazla gelişme getiriyor. Bebeğin bağları ve kemikleri oluşmaya başlıyor. Bu yüzden kalsiyum alımınız şimdi çok önemli. Eklemleri de artık çalışıyor. Bu da kollarını ve bacaklarını serbestçe hareket ettirmelerini sağlıyor.
Hamileliğinizin 10. Haftasında bebeğin hayati organları gelişti ve çalışmaya başladı. Bebeğin karaciğeri kırmızı kan hücreleri üretiyor. Bebeğinizin minik elleri ve ayakları artık perdeli değildir ve her parmağınızda küçük tırnaklar görünmeye başlar.
Bebeğin cildi yarı saydamdır ve omurgası görülebilir. Sinirler de omurgadan büyümeye başlıyor. Bebeğin beyni hızla geliştiği için başı vücuduna göre büyüktür. Bebeğin diş etlerinin altında minik dişler oluşmaya başlıyor. Bebek büyük miktarda amniyotik sıvıyı sindirir. Bu da böbreklerin de çalıştığı anlamına gelir.
10. haftada bebeğin yüz özellikleri her zamankinden daha fazla şekillenmiştir. Gözleri ışığa tepki verebilir ve göz kapakları neredeyse tamamen oluşmuştur. Yakında tamamen kapanacaklar ve ikinci trimesterde tekrar açılacaklar.
10 haftalık gebelik belirtileri
10 haftalık hamilelikte, muhtemelen hala bazı ilk trimester gebelik semptomları yaşıyorsunuzdur. Bu semptomlar zaten azalıyor olabilirken bazıları da bir süre daha devam edecek.
En yaygın 10. hafta hamilelik semptomlarından bazıları şunlardır:
Büyüyen göğüsler
Şimdiye kadar normal sütyenlerinizi kullandınız ancak bunlarda göğüsleriniz için yer olmaması çok muhtemeldir. Bebeğinizi emzirmeye hazırlanıyorlar ve bu noktada yeni sütyenler aramak iyi bir fikirdir.
Sık idrara çıkma
Rahiminiz büyüdükçe mesanenizde daha fazla baskı olacak. Hormonal değişiklikler ayrıca böbreklerinize giden kan akışını arttırır ve daha sık idrara çıkmanız gerekir.
Sabah bulantısı
Bu semptom hamileliğinizin bu döneminde zirve noktasında olacaktır. Bu semptom konusunda tam rahatlama ikinci trimesterde gelecektir.
Ruh hali değişimleri
Hormonlarınız hamileliğinizi sürdürmek için fazla mesai yapıyor. Bu da duygularınızın neden değişeceğinin en iyi açıklaması olacak.
Vajinal akıntı
Hormonlarınız ve artan kan akışınız berrak, kokusuz bir vajinal akıntı olan lökoreye neden olabilir. Endişelenmeyin çünkü bu akıntı vücudunuzun bakterilerden kurtulmanın ve bebeğinizi güvende tutmanın bir yoludur.
Daha büyük damarlar
Göğüslerinizde, karnınızda, ellerinizde ve hatta bacaklarınızda mavi çizgiler görüyor olabilirsiniz. Bebeğin gerekli tüm besinleri almasını sağlamak için hamilelik sırasında kan hacminiz % 50’ye kadar artar.
Yorgunluk
Hamileliğinizin 10. haftasında yorgun hissetmek hala normaldir. Bu semptom ikinci trimesterinizde azalmaya başlayacak.
10 haftalık gebelikte anne adayı nelere dikkat etmelidir?
- Hala ilk üç aylık döneminizde olabilirsiniz ancak şimdi hamileliğinizin geri kalanında rahatınızı sağlamak için bazı değişiklikler yapmayı düşünmek için iyi bir zaman.
- Gardırobunuzu fiziksel değişimlerinize hazır hale getirin. Elastik bel bantlı pantolonlar, tozluklar ve zaten sahip olduğunuz bol elbiseler veya etekler muhtemelen bu noktada size yeter. Bir hamile sütyeni alın ve bazı annelik ürünler satın almayı düşünmeye başlayın.
- Sağlıklı bir rutin belirleyin. Dengeli bir diyet menüsü, yeterli su içme, düzenli egzersiz yapmak ve yeterli uyku almak ilk üç aylık döneminizi çok daha rahat hale getirebilir.
- Bol miktarda kalsiyum alın. Kalsiyum içeren doğum öncesi vitaminlerinizi hala alıyor olmalısınız. Ek olarak, kalsiyum bakımından zengin yiyecekler (pastörize süt ürünleri, yoğurt, mercimek, somon, tohumlar, bademler ve bazı yapraklı yeşillikler gibi) yemek, bebeğinizin gelişmekte olan kemiklerinin gerekli tüm kalsiyumu almasını sağlamaya yardımcı olabilir.
- İstek, hamilelik sırasında çok yaygındır ve aşırıya kaçmadığınız sürece kendinizi şımartmanızda yanlış bir şey yoktur. “İki kişilik yemelisin” in bir efsane olduğunu unutmayın, ancak günlerdir özlem duyduğunuz o bitter çikolata parçasını yemenin bir zararı yoktur. İsteklerinize sağlıklı bir alternatif bulmaya çalışın. Kızarmış yerine pişmiş, şeker yerine bitter çikolata veya meyve tüketebilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
10. haftada bebeği hissedebiliyor musunuz?
10. haftada bebeğinizin hareket ettiğini hissedip hissetmediğinizi merak ediyor olabilirsiniz. Küçük çocuğunuz muhtemelen rahminizin içinde hareket etse herhangi bir hareketin hissedilmesi için çok küçüktür.
10 haftalık hamilelikte yumru olur mu?
10. haftada bazı kadınlar bebek yumruğunun başlangıcını görmeye başlayabilir. Ancak kıyafetleriniz şişkinlik nedeniyle rahat hissettiriyor olabilir. Artan progesteron seviyeleri, rahminizdeki kasların gevşemesine ve genişlemesine neden olur. Bununla birlikte zamanda sindirim sisteminizdeki kasları gevşer.
Bebeğimin 10. haftada sağlıklı olup olmadığını nasıl anlarım?
Non-invaziv prenatal test (NIPT) olarak da bilinen hücresiz fetal DNA testi, 10. haftada veya daha sonra çekilen bir kan testidir. Annenin kanını Down sendromu, Edward Sendromu, Patau Sendromu ve diğer kromozomal anormallikler için risk belirtileri açısından tarar.
10 haftalık ultrason doğum kusurlarını gösterebilir mi?
Fetal baş, karın duvarı ve idrar yolları, göbek kordonu ve plasentanın majör anormallikleri, gebeliğin 10-11. haftalarında güvenilir bir şekilde tespit edilebilir. Spina bifida, diyafragma hernisi veya kalp defektleri gibi diğer anomalilerin tespiti 13. gebelik haftasından önce mümkün olmaz.
Yorumlar