11 Haftalık Gebelik
Hamilelik üç trimestere ayrılır ve her biri yaklaşık üç ay sürer. Ve şimdi 11. haftadasınız, neredeyse ilk üç aylık döneminizin sonundasınız. Gebeliğinizin kabaca ilk üç aylık dönemini tamamladınız.
Birçok kadın ikinci trimesteri hamileliğin ‘balayı’ aşaması olarak adlandırır. Önümüzdeki haftalarda önceki birkaç aydan biraz daha rahat olduğunu göreceksiniz. Bu noktaya gelmek ne kadar zor olsa da ikinci trimesterinizde hormonlarınız yerleşmeye başlar. Ayrıca enerjiniz geri dönmeye başlayabilir ve bebeğinizi daha fazla hissetmeye başlarsınız.
Bebek açısından büyüme ve gelişme için önemli bir haftadasınız. Başka bir heyecan verici nokta ise bu haftada doktorunuz fetal kalbin seslerini duymak için özel bir ‘doppler’ stetoskop kullanabilir. Hamilelik hormonlarınızın değişimine bağlı olarak saçlarınızın, tırnaklarınızın ve ayak tırnaklarınızın normalden daha hızlı büyüdüğünü fark ediyor olabilirsiniz. Ayrıca bu durum yağlı cilt ve sivilcelere de yol açabilir.
İçerikler:
11 haftalık gebelik ultrason görüntüsü
Bebeğiniz bu haftada 5 cm boyuta ulaşmıştır. Şimdi, kafaları vücudun yarısı uzunluğunda, ancak önümüzdeki haftalarda, vücutları bunu telafi edecek kadar büyüyecek. Ayrıca ellerin ve ayakların bireysel el ve ayak parmakları vardır. Bu arada tırnak ve ayak tırnağı yatakları da bu hafta gelişmeye başlar. Önümüzdeki birkaç hafta içinde tırnakların kendileri büyümeye başlayacak. Fetus derisi o kadar ince ve yarı saydamdır ki içinden geniş bir damar ağı görebilirsiniz. Plasental damarlar, fetüse gerekli besinleri ve oksijeni sağlamak için genişlemektedir.
Bu haftada bebeğiniz baştan aşağı doğru yaklaşık bir incir büyüklüğünde. Ve belki de ilk kez, fetüs de insan gibi görünmeye başlıyor. Bu çok heyecan verici bir gelişmedir.
11 haftalık gebelikte bebek gelişimi
Bebeğiniz şu anda hızlı bir büyüme aşamasından geçiyor. Plasenta zaten gelişimin ileri bir aşamasındadır ve 12. haftaya kadar tamamlanmış olacaktır. Yüzün kemikleri artık tamamen oluşmuştur ve başın yan tarafındaki kulaklıklar bile gelişmektedir. Bebeğinizin göz kapakları hala kapalıdır ve birkaç ay daha açılmayacaklar.
Gelişimin bu aşamasında kafa ile vücudun geri kalanı arasında bir orantısızlık vardır. Normalde kafa vücut uzunluğunun üçte birini olmalı. Bu haftada parmaklar ve ayak parmakları ayrılmaya başlayacak.
11 haftalık gebelik belirtileri
Hamileliğin 11. haftası hala birçok kadın için zorlu bir zaman olabilir. Yorgunluk, mide bulantısı ve baş dönmesi sizi zorlayabilir. Bu nedenle gününüze devam ederken bu aklınızı koruyun ve herhangi bir desteğe ihtiyacınız olursa arkadaşlarınızı, ailenizi ve eşinizi aramaktan çekinmeyin.
Şimdiye kadar dışarıdan gebelik olduğu belli olmamaktadır. Ama şimdi muhtemelen karnınızın belli olmaya başladığınızı göreceksiniz. Daha önce herhangi bir hamilelik deneyiminiz varsa ilk kez yaptığınızdan daha erken karnınız belli olmaya başlar.
11. haftaya kadar vücudunuzun etrafına % 50 daha fazla kan pompalayacaksınız. Dolaşım sisteminizdeki bu ekstra sıvı rahminizi beslemektedir.
11. haftaya kadar plasenta şu anda bebeğinizi besleyen yumurta sarısı kesesinden devralacaktır. O zaman plasenta fetüse besin sağlamaya, atık maddeleri gidermeye ve diğer hayati işlevleri yerine getirmeye başlayacaktır.
Yorgunluk bu aşamada olduğu gibi çok yaygın bir semptomdur. Gününüze yürüyüş veya yüzme gibi hafif egzersizler eklerseniz kendinizi çok daha iyi hissedeceksiniz.
11 haftalık gebelikte anne adayı nelere dikkat etmelidir?
Hamileliğiniz sizin için zor bir zaman olabilir, ancak sağlıklı bir yaşam tarzı izlemek için elinizden gelenin en iyisini yapın. Bu, tam döneme kadar sizin ve bebeğiniz için en iyi desteği sağlayacaktır. Diyetiniz mümkün olduğunda taze meyve ve sebze karışımı da dahil olmak üzere önerilen tüm yiyecek gruplarından çok çeşitli yiyecekler içermelidir. Ayrıca günde sekiz ila 1o bardak su (üm kaynaklardan içmeyi hedeflemelisiniz.
Bu hafta da “iki kişilik yemek” fikrine takılmamaya çalışın. Bebeğiniz için günde sadece yaklaşık 300 ekstra kaloriye ihtiyacınız vardır. Ve hamileliğin erken döneminde bulantı veya kusma çok fazla iştahınız olmadığı dönemler olduğundan beslenme konusunda endişe duymayın. Önceki haftalarda diyetinize dikkat ettiğiniz sürece bebeğiniz hala ihtiyacı olanı alacaktır.
Henüz yapmadıysanız dişçi randevusu alın. Hamileliğinizin dokuz ayı boyunca diş hekiminizi en az bir kez ziyaret etmelisiniz. Ağız sağlığınızla ilgili sorunları ele alma ve bunları etkili bir şekilde tedavi etme şansınız olabilir. Her gün dişlerinizi fırçalayın ve diş ipi kullanın. Ayrıca rutininize bir kalsiyum vitamini eklemeyi düşünün. Ancak diş eti kanamasının hamilelikte oldukça yaygın olduğunu unutmayın.
Şimdi kafein tüketiminizi dizginlemek için de iyi bir zaman. Hamilelik sırasında yüksek kafein seviyeleri bebeğinizde düşük doğum ağırlığına ve hatta düşüklere neden olabilir. Kendinizi günde yaklaşık 200 miligram (mg) ile sınırlamaya çalışın. Bu, 2 fincan hazır kahvedeki kafein miktarıdır ancak çay, kola, çikolata ve diğer yiyecek ve içeceklerin de kafein içerdiğini unutmayın.
Ciddi gelişimsel durumlar için çeşitli tarama testleri yaptırabilirsiniz. Down, Edward ve Patau sendromları için yapılan testlerin hepsini yaptırabilirsiniz. Ayrıca kan testi ile birlikte ultrason taraması yaptırabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
11 hafta sonra düşük yapma riski nedir?
Kaçırılmış bir düşük genellikle ilk trimester muayenesi sırasında, genellikle 11 ila 14 hafta arasında tespit edilir. Sekiz haftalık taramada bir kalp atışı tespit edildikten sonra, düşük yapma şansı sadece% 2'ye düşer. Şans 1 hafta sonra% 10'in altına düşer.
11 haftalık hamilelikte ne yemeliyim?
Diyetinize aşağıdaki yiyecekleri dahil ederek hamileliğin 11. haftasında sağlıklı bir kalsiyum alımı sağlayın:
- Pastörize süt, peynir ve yoğurt dahil süt ürünleri.
- Bazı fındık ve tohumlar, özellikle badem ve susam tohumları.
- Fasulye ve bakliyat.
- Kalsiyum takviyeli kahvaltı gevrekleri ve beyaz ekmek.
11 haftalık hamilelikte nasıl uyumalıyım?
Hamileliğinizin başlarında, yanınızda uyuma alışkanlığı edinmeye çalışın. Dizleriniz bükülmüş olarak yan yatmak, hamileliğiniz ilerledikçe en rahat pozisyon olacaktır.
11 haftalık hamilelikte nelerden kaçınmalıyım?
Pişmemiş füme veya turşu balıklarından kaçının. Ek olarak pastörize edilmemiş yumuşak peynir, soğutulmuş pate, çiğ veya az pişmiş et ve kümes hayvanları, soğuk kesilmiş şarküteri eti, çiğ yumurta içeren yiyecekler (Sezar sosu, vb.) ve pastörize edilmemiş meyve suyu, süt ve yumurtadan da kaçınmak önemlidir.
Yorumlar