5 Haftalık Gebelik
Düzenli adet gören kadınların genellikle adet gecikmesiyle 4. haftada gebeliği tespit edebilir. Evde yapılan idrar testiyle gebeliğin öğrenilmesinin ardından kan testi ve doktor muayenesi ile gebelik doğrulanır. Gebeliğin 5. haftası artık hamileliğin kesinleştiği haftadır. Bu hafta 2. ayın başlangıcı olup bebeğin organlarının oluşması için hücre bölünmeleri yaşanır. Beşinci haftanın girişiyle bebek artık rahime tutunmayı başarmış ve gelişim sürecine geçilmiştir. Evde yapılan idrar testinin en doğru sonucu verdiği dönem olan 5 hafta gebelik aynı zamanda erken gebelik belirtilerinin ortaya çıktığı dönemdir.
İçerikler:
Hamileliğin 5.haftası
Gebeliğin öğrenildiği andan itibaren hazırlanan hafta hafta gebelik takibi planlamasında 5. hafta genellikle hamileliğin kesinleştiği haftadır. Planlı gebelikte, genellikle dördüncü haftada gebelik öğrenilir ancak gebelik testinin en iyi sonuç verdiği dönem 5. hafta olarak bilinir. Yorgunluk, bulantı, baş dönmesi, halsizlik gibi hamilelik belirtileri bu dönemde sıklıkla ortaya çıkar. 5. haftaya kadar henüz adet görmediyseniz evde uygulayacağınız idrar testi %99’a kadar doğru yanıt verir. Ancak yine de kesin bir sonuç almak için bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı, kan testi ile doktor muayenesi yapılmalıdır.
5.hafta gebelik ultrason görüntüleri bebeğin rahme tutunup tutunmadığını gösterirken bu süreçte hafif kanama veya lekelenmeler olabilir. Kanamanın artması halinde doktora başvurulmalı ve mutlaka muayene olunmalıdır. Gebeliğin beşinci haftasına gelindiğinde yaşanan bu kanama bebeğin rahme tutunmaya çalıştığını gösterirken zararlı boyuta da ulaşabilir. Bu aşamada özellikle kanamanın yoğun veya sulu oluşu, rengi, süresi ve aralığı kaydedilerek doktora bildirilmelidir. Yapılacak ultrason muayenesinde doktorun bebeğin ve sizin için her şeyin yolunda olduğunu söylemesiyle gebelik süreci sorunsuz bir şekilde devam eder.
5 hafta gebelik belirtileri nelerdir?
Pek çok anne adayı gebeliği 4. haftasında öğrenir ve bazı gebelik belirtileri bu süreçten itibaren gözükmeye başlar. Kişiden kişiye değişen bu belirtiler ara sıra baş dönmesi, bulantı, tansiyon, koku hassasiyeti şeklinde görülebilir. 5. haftadan itibaren gebelik belirtileri daha sık görülmeye başlar ve anne adayı bu durumu fark edebilir. Daha önceki süreçte belirti yaşamayan kadınlar bu haftayla beraber belirtileri hisseder. Bu döneme girildiğinde sıklıkla yaşanan
5. hafta gebelik belirtileri şu şekildedir;
- Halsizlik, yorgunluk ve uyku hali
- Göğüs şişliği, göğüste hassasiyet
- Mide bulantısı, kusma
- Ağızda metalik tat
- Saçların kalınlaşması ve parlaklığının artması
- Koku hassasiyeti
- Süt beyaz renginde akıntı gelmesi
- Normalden sık idrara çıkma
- İştahta artış sık sık yeme isteği
- Adet sancısına benzer hafifi kasılmalar
5. haftada bebekteki değişimler nelerdir?
Erken hamilelik belirtilerinin görülmeye başladığı 5. hafta bebeğin rahme tutunduğu dönemlerdir. Bebeğiniz bu haftada ortalama olarak 1.25 mm boyutuna ulaşmıştır. Bebek gelişmeye devam ederken, anne ve baba adaylarının en çok yanıt aradığı soruların başında “5 haftalık bebek ultrasonda görülür mü?” gelir. Karın bölgesinden yapılan ultrason muayenesinde bebeğin kesesi görülebilir ancak bebeğin sadece kalp atışı duyulabilir. 5 haftalık gebelik ultrason görüntüleri ancak vajinal ultrason yöntemiyle elde edilir. 5. haftada bebek çok küçük olduğu için görüntü alınmaz ancak kalbi oluşmaya ve atmaya başladığı için kalp sesi dinlenebilir.
Bebek bu süreçte adeta nokta kadardır ancak bebek gelişimi hızla devam eder ve ilerleyen haftalarda daha net görüntüler elde edilir. 5 haftalık bebeğin gelişimine bakıldığında embriyodaki hücreler artık bir araya gelmiş nöral tüpleri oluşturmuştur. Bu süreci üç aşamalı incelemek mümkündür. Bunlar;
- Mezoterm; dolaşım sistemi, iç organlar ve kalp bulunur. İlerleyen haftalarda bu tabakada, iç organlar, kemikler, kaslar, böbrek ve üreme organları oluşur.
- Ektoderm; bu katmanda bebeğin omurilik sistemi, sinir sistemi, kulak, göz, cildi, bağ dokuları, iç kulak yapısı ve tüyleri bulunur.
- Endoderm katmanı; endoderm katmanında, iç organlar, tiroit, pankreas, akciğerler ve bağırsaklar oluşur.
Gebeliğin 5. haftasında bebeğin tüm organlarının oluşumu başlar. Beş haftalık bebek bu süreçte hızla gelişmeye devam ederken anne karnında bir tüp gibi gözükür. Bunun sebebi kuyruk sokumunun ilk aşaması ile beyni oluşturacak iki farklı yapının oluşumunun başlamasıdır. Nokta kadar gözüken bebek, amniyon kesesi denilen içi sıvı dolu kesenin içerisinde gelişimine devam eder.
Hamileliğin 5. haftasında nelere dikkat edilmelidir?
Hamileliğin ilk haftaları bebeğin tutunması ve gelişimi için kritik süreçlerdir. Bu nedenle anne ve bebek sağlığı için dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. 5.hafta hamilelik sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekildedir;
- Her şeyden önce doktor randevularına aksatmadan gitmeye özen gösterin.
- İlk muayenenin ardından her şeyin yolunda olduğu kesinleşir ve doktorun önerisiyle folik asit, demir, kalsiyum gibi vitamin ve mineraller takviyesine başlanır. Vitaminler aksatılmadan kullanılmalıdır.
- Planlı bir hamilelik öncesinde ve hamileliğin ardından ilk üç folik asit kullanımı bebeğin gelişimi için önemlidir. Bunun yanı sıra çeşitli riskleri de ortadan kaldırmak konusunda etkilidir.
- haftada ve ilerleyen süreçlerde ilaç tüketmemeye özen gösterin. Kronik bir rahatsızlık karşısında ilaç kullanılıyorsa hemen bırakmayın ancak doktorunuza danışın.
- Sigara, alkol kullanımı varsa mutlaka bırakın.
- Ağır kimyasallara maruz kalacağınız ortamlardan uzak durun.
- Bu dönem bebeğin gelişimi için önemlidir ve ağır işler yapmaktan kaçınılmalıdır.
Gebeliğin 5. haftası genellikle bebeğin tutunması, gelişimi için hücre bölünmesi ve çeşitli belirtiler ile geçer. Anne adayı bu süreçte hamileliğe adapte olmaya çalışırken, bebek ise gelişimini sürdürür.
Sıkça Sorulan Sorular
5. haftada bitkin ve halsiz olmak normal midir?
Hamileliğin normal belirtilerinin başında halsizlik ve uyku hali gelir. Özellikle de ilk zamanlarda anne adaylarında halsizlik olması endişe edilmeyecek bir durumdur.
5 haftalık gebelikte cinsel ilişkiye girilir mi?
Gebelik boyunca cinsel ilişkiye girmek normaldir ve bebeğe herhangi bir zararı yoktur. Ancak düşük ve erken doğum riski bulunan kişilerin cinsel ilişkiden uzak durması önerilir.
5. haftada bebeğin görüntüsü nasıldır?
5. haftada bebek 2 mm boyutundadır. Yani yaklaşık bir pirinç tanesi kadar bebeğin oluşumu için yolun başı gibi düşünülmektedir.
5 haftalık hamileyken çalışmak zararlı mıdır?
5 haftalık gebelik hamileliğin başlangıcı olarak kabul edilir. Bebeğin rahme tutunması için önemli bir süreçtir ancak çalışmakta herhangi bir sakınca görülmez.
Yorumlar