7 Haftalık Gebelik
RANDEVU

ONLINE RANDEVU

*Saat 19.00’ dan sonraki online randevu talepleriniz için tarafınıza saat 09.00’ dan sonra geri dönüş yapılacaktır.
Randevu İçin Hemen Arayın!
(Pzt - Cuma 10:00 ve 18:00 arası)

7 Haftalık Gebelik

7 Haftalık Gebelik

Hamilelikte ilk trimester dönemi anne adayları için en fazla heyecanın olduğu ve gebelik sürecine alışma aşamalarıdır. İlk 3 ay içinde belirtiler zorlar ve heyecan da en üst seviyede olur. 7 haftalık gebelik anne adayının hamile olduğunu öğrendiği ve ultrason muayenesinde bebeğini artık görebileceği bir haftadır.

Embriyo üzerinde bu haftada beyin ve sinir sistemi gelişimi konusunda önemli değişimler olur. Anne adayı da değişen vücuduna uyum sağlamaya çalışmaktadır.  Gebelik belirtilerinin en yoğun hale geldiği bu dönem içinde bebeğin gelişimi, ultrason görüntüsü ve anne adayındaki değişimler gibi birçok konuda bilgi vereceğiz.  Gelin birlikte bir anne adayının ve bebeğin gebeliğin yedinci haftasındaki değişimlerine bakalım.

7 haftalık gebelik ultrason görüntüsü

7 haftalık hamilelikte bebek gebelik kesesi içindeki bir kabarcıkta geliştiğini görebilirsiniz. Embriyonun etrafında gördüğünüz kabarcık, amniyotik sıvı ile dolu amniyotik boşluktur. Bu sıvı ortam, bebeğinize büyümek ve hareket etmek için yer açar. Amniyotik sıvı ayrıca bebeğinizi karın üzerindeki herhangi bir dış baskıdan korur. Başın içinde fark ettiğiniz siyah alan gelişmekte olan nöral tüpün bir parçasıdır.

7 haftalık gebelikte bebek gelişimi

Küçük çocuğunuzun 7 haftalık hamilelikte yaklaşık bir cm uzunluğunda olduğunu biliyor muydunuz? İnanılmaz, değil mi? Bebeğinizin başının büyüklüğü şu anda vücudun geri kalanıyla orantılı olarak anormal derecede büyük görünebilir. Ama bu endişelenecek bir şey değil. Bir bebeğin gelişim sürecinde bu normal kabul edilmektedir.

Bebeğiniz şimdi kuyruğa benzeyen bir şey geliştiriyor. Endişelenmeyin, çünkü bu sadece bebeğin kuyruk kemiğinin bir parçasıdır ve önümüzdeki haftalarda yavaşça kaybolacaktır. Bebeğinizin artık göz kapaklarına benzeyen bir kıvrıma ve burnun sevimli küçük bir ucuna sahip olduğunu bilmek sizi şaşırtabilir.

Unutmamak gerekir ki bebeğinizin artık bir ağzı ve dili de vardır. Küçük çocuğun dişleri ve damakları tüm hızıyla şekilleniyor ve eş zamanlı olarak kulakları da gelişiyor. Göbek kordonu, bebeğe besin ve oksijen taşıyan kendi kan damarları setine sahip olduğu için tam kapasite çalışıyor. 7 haftalık hamilelik için bebek gelişimi konusunda dahası da var. Bebeğinizin beyni de bu dönemde sürekli büyüyor.

7 haftalık gebelik belirtileri

Anne adayı için 7 haftalık gebelik belirtileri en üst seviyede olduğu dönemdir. Anne adayında bu dönemde gebeliğin ayırt edici olmasını sağlayacak birçok belirti bulunuyor.

İşte en yaygın 7 haftalık gebelik belirtileri;

  • Göğüslerde şişlik ve lekeler

Göğüslerinizde çarpıcı bir değişiklik fark ediyor musunuz? Boyutları istikrarlı bir şekilde büyüyorlar, ve büyümeye devam edecekler. Areolanızın artık daha koyu renkte olduğunu ve üzerinde de bazı lekeler geliştirdiğini göreceksiniz. Bu lekeler meme uçlarını yağlanmış ve esnek tutar. Elbette zamanla yok olacaklar.

  • Mide ekşimesi

Hormonlar vücudunuzun içinde sürekli olarak değişiyor ve sonuç olarak midenizin üstündeki kaslar biraz gevşeme eğilimindedir. Bu, sindirim asitlerinin ve sıvılarının tekrar yükselmesine neden olur. Sonuç olarak kalbinizdeki o yanma hissi ortaya çıkar. Hafif bir diyet yapın ve bol miktarda su için. Antasitler de doktorunuza danıştıktan sonra bir seçenek olarak değerlendirilebilir.

  • Tükürük

Her sabah yüzünün her yerinde bir tükürük ile uyandığınızı görebilirsiniz. Bu konuda çok fazla endişelenmeyin, çünkü genellikle ilk trimesterde sona erer.

  • İsteksizlik ve koku hassasiyeti

Şimdi en sevdiğiniz yemeğin görüntüsünden nefret eder hale gelebilirsiniz. Aynı zamanda sadece belirli yiyecekleri tüketmek isteyebilirsiniz. Yiyecek ve kokuya karşı istek ve isteksizlik hamilelikte oldukça yaygındır.

7 haftalık gebelikte anne adayı nelere dikkat etmelidir?

  • 7 haftalık gebelik sürecinde rahiminizin içinde gerçekleşen birçok değişiklik var.
  • Ama ister inanın ister inanmayın, rahminiz 6. haftaya kıyasla iki kat daha büyük.
  • Muhtemelen şu anda kilonuzda hafif bir artış fark ediyorsunuz.
  • Aynı zamanda gebelik döneminde olmanıza karşın kilo vermiş de olabilirsiniz.
  • 7 haftalık gebelikte de mide bulantısı ve sabah bulantısı gibi iniş ve çıkışlar oldukça normaldir.
  • Gerçekten iyi beslenemeseniz bile doktor tarafından size reçete edilen tüm temel vitamin takviyelerini almayı unutmamalısınız. Burada folik asit hepsinden daha önemlisidir.
  • Günlük diyetinize çok çeşitli meyveler, sebzeler, süt ürünleri ve diğer vejetaryen olmayan gıda maddelerini dahil etmeye çalışın.
  • Bu aşamada doktorunuza danışabilir ve size gerekli tüm besinleri sağlayacak gıda maddelerini içeren bir diyet çizelgesi yapabilirsiniz.
  • Sık aralıklarla küçük öğünler yemeyi unutmayın.
  • Hamilelik sırasında birkaç kilo almak oldukça normaldir. Karnınız önümüzdeki aylarda daha da büyüyeceği için gevşek ve giyilmesi kolay kıyafetler deneyin.
  • Hamilelik ve doğum korkularınızı hafifletmek için doktorlar ve eğitimli profesyoneller tarafından yürütülen doğum öncesi bakım seanslarına da kaydolabilirsiniz.
  • Bazı yiyeceklerden kaçınma vücudunuza zarar verebilir ve yorgunluk ve mide bulantısına neden olabilir. Dengeli bir diyette kalın ve dışarıdan yiyeceklerden kaçının.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Anne adayı bu dönemde mide ekşimesi ve bulantısı, hormon değişimleri, salya salgılaması gibi durumlar yaşayabilir. Bu nedenle daha sık dişlerinizi fırçalayabilirsiniz. Ek olarak küçük öğünler tüketerek bol su içmeye özen göstermelisiniz. Aynı zamanda sakız çiğnerseniz yutma refleksini destekleyebilirsiniz.

7 haftalık gebelik içinde bebekte 4 odacıklı kalp vardır ve kalp atımı başlar. Ciğer ve solunum yolları gelişmeye başlar ve ultrasonda kalp atışları duyulabilir. Bebek bu haftada henüz çok hareketli değildir.

Anne adayı 7 haftalık gebelik içinde bebeğin hareket ettiğini bilebilir. Ancak bebek çok küçül olduğu için hareketleri sadece ultrasonda görebilirsiniz. Bu haftada bebeğin hareketlerini hissetmek zordur.

7 haftalık gebelik içinde bebeğin kalp atışlarını ultrasonda duyabilirsiniz. Bu haftada genellikle transvajinal ultrasonda kalp atışları duyulur.

Op. Dr. Kadriye Şener

Op. Dr. Kadriye Şener mesleğini İstanbul Ümraniye'de EvaGyn klinik adlı özel muayenehanesinde icra etmektedir. Anlaşmalı hastanelerimiz deneyimli uzman hekimlerden ve profesyonel kadrodan oluşan, haftanın 7 günü 24 saat kesintisiz hizmet veren, ileri teknoloji ürünlerine sahip olan kadın hastalıkları ve doğum bölümlerimizde doğum gerçekleşmekte ve aileler özel kliniğimizden bebekleriyle mutlulukla ayrılmaktadır.

Yorumlar

    Bir yorum yazınız