8 Haftalık Gebelik
RANDEVU

ONLINE RANDEVU

*Saat 19.00’ dan sonraki online randevu talepleriniz için tarafınıza saat 09.00’ dan sonra geri dönüş yapılacaktır.
Randevu İçin Hemen Arayın!
(Pzt - Cuma 10:00 ve 18:00 arası)

8 Haftalık Gebelik

8 Haftalık Gebelik

Hamilelik dönemi içinde her hafta anne adayları için farklı süreçler ve yeni heyecanlardır. Bu dönemde anne adayının kendi vücudundaki ve bebeğin vücudundaki değişimleri bilmesi önemlidir. 8 haftalık gebelik döneminde bebek henüz fetüs haldedir. Bu haftada fetüs hala amniyotik sıvı içinde yer alır. Eş zamanlı olarak plasentada gelişme süreci devam ediyor demektir.

Bu dönemde plasentayı rahim duvarına bağlayacak olan yapı daha hızlı gelişmeye başlar. Bebeğinizin bacakları diğer uzuvlarına göre daha uzundur ve kafanın vücuttan büyük olduğunu görebilirsiniz. Bebeğinizin dizleri ve ayak bilekleri henüz oluşmaya başlamamıştır. 8 haftalık hamilelik sürecinde bebeğinizde ve kendi vücudunuzda görülen değişimler hakkında bir bilgilendirme yapalım.

8 haftalık gebelik ultrason görüntüsü

8 haftalık gebelik ultrason görüntüsü şansınız varsa karşınızda olacaktır. Şimdi çok erken embriyonik gelişimde görülen “kuyruğunu” kaybettini göreceksiniz. Artık ultrasonda bebeğin daha çok gerçek bir bebeğe benziyor. Heyecan verici zamanlar sizin için başlıyor demektir. Bu dönemde yüz hatları ortaya çıkmaya başlıyor. Küçük ince göz kapakları gözlerini kaplıyor ve çok yakından bakarsanız burnunun ucunu ve dudağının kıvrımını göreceksiniz.

8 haftalık gebelikte bebek gelişimi

Bebeğinizin bir hafta öncesine kadar sahip olduğu kuyruk benzeri yapı hakkında endişelenmeyi bırakabilirsiniz, çünkü bu hafta itibariyle neredeyse tamamen gitmiştir. Bu dönemde küçük bebeğiniz embriyonik aşamayı aştı ve şimdi bir fetüse ilerledi.

Bebeğiniz günde yaklaşık 1 milimetre büyüyor, ancak büyüme hakkında konuşacak olursak gelişim sadece boyutla sınırlı değil. Büyüme, bebeğinizin vücudunun diğer çeşitli bölgelerinde de gerçekleşiyor. Bebeğinizin şimdi parmakları da gelişti. Ancak şu anda birbirine bağlanmış görünüyorlar ve birkaç hafta daha bu şekilde görünecekler.

Geçen hafta bebeğinizin göz kapaklarının ilkini gördüyseniz, bu hafta şimdi gözlerde renk pigmentasyonunun başlangıcını görebilirsiniz. Bununla birlikte göz kapakları gözlerin çoğunu kaplar ve bebeğiniz 25. haftaya kadar onları açamaz.

Bebeğinizin kalbi şimdi bir dakikada 160 kez atıyor. Bebeğinizin cildi şimdi gofret inceliğinde olsa da diğer akciğerler de gelişmeye başlar. Gelişmekte olan akciğerler artık bebeğin boğazından uzanan solunum tüplerine bağlanan yeni alanlar geliştirecektir.

Sinir hücreleri küçük çocuğunuzun beyninden dışarı çıkar ve birbirine bağlanmaya başlar. Bunu hissedemeseniz de bebeğinizin içinizde hareket etmeye başladığını bilmek sizi mutlu edebilir.

8 haftalık gebelik belirtileri

Anne adayında gebelik haftası ilerledikçe daha belirgin bazı belirtiler ortaya çıkar. 8 haftalık gebelik belirtileri kişinin hamileliğini daha net hissetmeye başladığı durumlardır;

  • Vajinal akıntı

Beyazımsı akıntı sizin için iyidir. Dönemler arasında meydana gelen akıntıdan biraz daha kalındır ve çoğunlukla kokusuzdur. Bu işlem vajinada bakteri dengesi olmasını sağlar ve enfeksiyonları doğum kanalından uzak tutar. Rahatsız edici olursa ince hijyenik pedleri veya külotlu astarları tercih edin.

  • Baş ağrısı

8 haftalık gebelik döneminde yükselen hormonlarla birlikte artan kan hacmi sık sık baş ağrısına yol açar. Baş ağrısının yorgunluk, ruh hali değişimleri, burun tıkanıklığı, iştah artışı gibi başka nedenleri de vardır. Rahatlayın ve stresten uzak durun.

  • Kabızlık

Rahiminizin artan boyutu, kolonunuzun boşluğuna ve bağırsak hareketlerinizle ilgili tüm organlara etki ediyor. Bununla birlikte küçük bebeğinizin etrafta olup bitenlerden habersiz, mutlu bir şekilde rahat olduğu gerçeğiyle teselli alabilirsiniz.

  • Gaz

Mide kasları gevşedikçe sindiriminiz yavaşlar. Bu, besinlerin bebeğinize ulaşmasını sağlamak içindir. Daha yavaş sindirim aynı zamanda daha fazla gaz anlamına gelir. Diyet ve egzersize odaklanmak sizi rahatlatabilir. Bu dönemde bebeğiniz için doğru hareketlerde bulunursanız gebelik belirtilerinin olumsuzlukları sizi çok etkilemez.

8 haftalık gebelikte anne adayı nelere dikkat etmelidir?

  • Şimdi 8 haftalık gebelik döneminde muhtemelen gün boyunca hasta hissettiğinizde ‘sabah bulantısı’ olayının sizi oldukça rahatsız ettiği bir dönemi yaşıyorsunuz. Mide bulantılarında 12-14. haftalarda kendinizi çok daha iyi hissedeceksiniz.
  • Sağlıklı bir diyete odaklanmanın yanı sıra vücudunuzun talep ettiği gibi yeterli dinlenmeye ihtiyacınız vardır.
  • Akşamları yorgun hissedebilirsiniz, bu nedenle eşinizin ve ailenizin bazı ev işlerinde size gerektiği gibi yardımcı olmasına izin vermek iyi bir fikirdir.
  • Rahiminizin büyüklüğünü sadece ona bakarak yargılayamazsınız ancak zaten iki kat büyüdüğünü belirtmemiz size fikir verebilir. Rahminiz ne kadar büyürse mesanenizde o kadar fazla baskı olacaktır. Bu da tuvalet ihtiyacınızın daha fazla olmaya başladığını gösterir.
  • Kabızlıkla savaşmak için diyetinize daha fazla lif bakımından zengin yiyecek ekleyin. Meyve tüketimi sindirimi artırdığı için hem sabah bulantısı hem de kabızlıkla savaşır.
  • Sık sık ama bir seferde az yemeye çalışın. Bu yeme ihtiyacınızı, bulantınızı ve kusmanızı kontrol altında tutacaktır.
  • Şiddetli sabah bulantısı yaşarsanız jinekoloğunuza danışmanız gerekir.

 

Sıkça Sorulan Sorular

8 haftalık gebelik sürecinde anne adayı bebeğini henüz hissetmez. Ancak bebek anne karnındadır ve artık kalbi atar ve hareket eder. Bu nedenle bebeğinizle konuşun ve karnınızı okşayarak ona uyaranlar verin.

8 haftalık gebelik sürecinde anne adayında hafif düzeyde mide bulantısı ve mide bulantıları görülebilir. Bu dönemde kasık ve karın ağrıları da görülebilir. Sık sık idrara çıkma hissiniz olacağı için bu dönemde mutlaka tuvalet konusunda hazırlıklı olmalısınız.

8 haftalık gebelik içinde anne karnı dışarıdan bakarsanız asla belli olmaz. Bu dönemde kilo değişimi henüz belirgin olmadığı ve bebeğin boyu çok küçük olduğu için siz söylemeden kimse henüz sizin hamile olduğunuzu anlamaz.

8 haftalık hamilelik boyunca mide bulantısı hafif veya şiddetli olabilir. Ancak artık mide bulantılarınız hafiflemeye ve sona erme eğilimine başlayacaktır.

Op. Dr. Kadriye Şener

Op. Dr. Kadriye Şener mesleğini İstanbul Ümraniye'de EvaGyn klinik adlı özel muayenehanesinde icra etmektedir. Anlaşmalı hastanelerimiz deneyimli uzman hekimlerden ve profesyonel kadrodan oluşan, haftanın 7 günü 24 saat kesintisiz hizmet veren, ileri teknoloji ürünlerine sahip olan kadın hastalıkları ve doğum bölümlerimizde doğum gerçekleşmekte ve aileler özel kliniğimizden bebekleriyle mutlulukla ayrılmaktadır.

Yorumlar

    Bir yorum yazınız