Az Gelen Adet Kanaması Nedenleri
RANDEVU

ONLINE RANDEVU

*Saat 19.00’ dan sonraki online randevu talepleriniz için tarafınıza saat 09.00’ dan sonra geri dönüş yapılacaktır.
Randevu İçin Hemen Arayın!
(Pzt - Cuma 10:00 ve 18:00 arası)

Az Gelen Adet Kanaması Nedenleri

Az Gelen Adet Kanaması Nedenleri

Adet kanaması kadınlarda farklı olmaktadır. Adet kanamasının çok ya da az olması kişiye göre farklı olmakla birlikte dönem arasında da bazı değişiklikler söz konusu olabilir. Kadınların çok yaygın olarak yaşadıkları adet sorunlarından biri de az gelen adet kanamasıdır. Az gelen adet kanaması nedenleri çok çeşitli olabilmektedir.

Altta yatan nedenlere göre gerekli tedavi planlanır. Bir dönemde adet kanamasının az olması halinde ciddi bir durum yoktur. Bu noktada altta bir neden aranmaz. Ancak birden fazla olduysa veya sürekli hale geldiyse bu durumda altta yatan problem aranmalı ve gerekli tedavi uygulanmalıdır.

Az gelen adet kanamasının nedenleri nelerdir?

  • Stres

Artan stres seviyeleri, stresin hormonlarınızı olumsuz yönde etkilediği için dönemlerinizin sadece birkaç gün sürmesine neden olur. Stres seviyeleriniz düştüğünde dönemlerinizin uzunluğunun normale dönmesi muhtemeldir.

Stres, adrenal bezlerin endokrin sistemi bozabilecek kortizol adı verilen bir hormon salgılamasına neden olur. Bu, vücudunuzun östrojen gibi üreme hormonlarıyla nasıl iletişim kurduğunu etkiler ve adet döngüsünü etkiler.

  • Sıkı egzersiz

Agresif bir şekilde egzersiz yapıyorsanız yumurtlamayı kontrol eden hormonların salınımını engelleyerek daha kısa adet sürelerine neden olabilir.

  • Doğum kontrolü

Bazı doğum kontrolleri döneminizin uzunluğunu etkileyebilir veya amenoreye (bir dönemin yokluğu) neden olabilir. Buna haplar, halkalar, rahim içi cihazlar (RİA) veya enjeksiyonlar dahildir. Değişiklikler meydana geldiği dönemler genellikle doğum kontrolüne başladıktan sonraki birkaç ay içindedir. Doğum kontrolünün markasını veya türünü değiştirmek, adet döngünüzün uzunluğunu da etkileyebilir.

  • Hamilelik

Bir kadın hamileliğinin farkında değilse yerleşme kanamasını kendi dönemi için yanlış yapabilir. Yerleşme kanaması, embriyonun ilk kez uterusa girdiği zamandır genellikle bir bebeği gebe bıraktıktan yaklaşık 10-14 gün sonra olarak değerlendirilir. Genellikle döneminizle aynı zamanda ortaya çıkar ancak adet kanamasından daha hafiftir.

  • Ektopik Gebelik

Ektopik gebelik, döllenmiş bir yumurtanın uterusun dışına implante edilmesidir. Ne yazık ki bir bebek bu tür hamilelikten kurtulamaz ve anne için ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Ektopik gebelikler, bir kadının hormonlarını değiştirir ve bu da dönemleri etkileyebilir.

  • Düşük

Düşük, 20 haftadan önce meydana gelen spontan bir gebelik kaybıdır. Çoğu hamileliğin ilk 12 haftasında ve bazen bir kişi hamile olduğunu bilmeden önce ortaya çıkar. Diğer gebeliklerde olduğu gibi, hormonlar bozulur. Ayrıca düşükler sırasında ve sonrasında dönemlerde bir değişiklik görülebilir.

  • Emzirme

Emzirme, atlanan dönemlere veya daha kısa döngülere neden olabilir. Bir bebeği emzirme genellikle yumurtlamayı uyaran üreme hormonlarını bastırır. Yumurtlama eksikliği amenoreye neden olur (adet döngüsüne sahip olmamak). Emzirme süresi ve miktarı azaldıkça kadınlar tipik olarak tekrar döngü yapmaya başlarlar. Bununla birlikte, bebek sütten kesilene kadar döngüler daha kısa kalabilir.

  • Perimenopoz

30’lu veya 40’lı yaşlarındaki kadınlar için perimenopoz menopozdan önceki zaman olmaktadır. Hormonlar bu süre zarfında dalgalanır ve kadınların dönemlerini atlamasına veya düzensiz, daha ağır veya daha hafif döngüler yaşamasına neden olur. Geçiş dört ila altı yıl sürebilir.

  • İlaç

Steroidal olmayan anti-enflamatuar ilaçlar (NSAID’ler), antidepresanlar, tiroid hormonları ve steroidler gibi ilaçlar kanama süresini kısaltabilir. Aynı şey kan sulandırıcılar gibi bazı ilaçları almayı bırakan kadınlar için de geçerlidir. Bu kapsamlı bir liste olmasa da dönem değişikliklerine neden olabilecek diğer ilaç örnekleri şunlardır:

  • Antidepresanlar
  • Nöbet ilaçları (antikonvülzanlar)
  • Kemoterapi
  • Antifibrinolitik (kanamayı önler)
  • Polikistik Over Sendromu

PKOS, kadınların yumurtlamayı baskılayabilen miktarda erkek hormonu ürettiği bir durumdur. PKOS’lu kadınlar uzun bir düzensiz döngü geçmişine sahip olurlar. Ayrıca dengesiz hormon seviyeleri nedeniyle adet döngüsüne sahip olmadıkları aylar da olabilir. Aynı zamanda bazı kadınlarda adet dönemi kısa da olabilir.

Fazlası için: Polikistik Over Sendromu

  • Prematüre Yumurtalık Yetmezliği

Prematüre yumurtalık yetmezliği veya birincil yumurtalık yetmezliği, kadınların 40 yaşından önce normal yumurtalık fonksiyonlarını kaybettiğinde ortaya çıkar. Yumurtalıklarınız doğru çalışmıyorsa doğru miktarda östrojen üretemezler veya gerektiğinde yumurta bırakamaz. Bu da kısaltılmış ve düzensiz döngülere yol açar.

  • Tiroid Bezi Problemleri

Tiroid bezi, yumurtlama ve menstrüasyonu düzenleyen hormonlar gibi beynin hipofiz-hipotalamus ekseninde düzenlenir. Aşırı veya az aktif bir tiroid sorunu kısa adet dönemi ile birlikte iştah ve kilo değişiklikleri, sıcaklık düzenlemesinde zorluk, saç değişiklikleri, endişe duyguları ve kalp çarpıntısı belirtilerini de barındırır.

Adet döneminiz sadece bir veya iki gün sürerse vücudunuz hamileliğin olmadığı dönemlerde kaybedilen endometriyumu oluşturmak için gerekli olan yeterli östrojen üretmiyor olabilir. Vücudunuzda östrojen eksikliği varsa, endometriyum yeterince kalın olmaz ve bu nedenle kan akışı yetersiz olur. Daha kısa süreler, ergenliğe yeni girdiyseniz, dönemlerinizin henüz düzenlenmediği anlamına da gelebilir. Çünkü hormonlarınızın, özellikle östrojenin dengelenmesi zaman alır. 45 yaşın üzerindeyseniz, sadece bir veya iki gün süren dönemlere sahip olmak da menopoza yaklaştığının bir işareti olabilir.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Adet kanamasını uzatmak için soğan haşlayın ve adet söktürücü olarak tüketin. İndir, Papara, havuç gibi besinler de aynı etkiyi gösterecektir. Adaçayı, kekik çayı ve kantaron çayı da deneyebilirsiniz. Aynı zamanda bol spor ve hareket de önerilir.

Adet kanaması 2-7 gün arasında olursa normal görülür. 1 gün sürdüğünde altta bir sağlık sorunu vardır ve birden fazla yaşanırsa altta yatan nedene bakılmalıdır.

Op. Dr. Kadriye Şener

Op. Dr. Kadriye Şener mesleğini İstanbul Ümraniye'de EvaGyn klinik adlı özel muayenehanesinde icra etmektedir. Anlaşmalı hastanelerimiz deneyimli uzman hekimlerden ve profesyonel kadrodan oluşan, haftanın 7 günü 24 saat kesintisiz hizmet veren, ileri teknoloji ürünlerine sahip olan kadın hastalıkları ve doğum bölümlerimizde doğum gerçekleşmekte ve aileler özel kliniğimizden bebekleriyle mutlulukla ayrılmaktadır.

Yorumlar

    Bir yorum yazınız