Kaç Yaşına Kadar Hamile Kalabilirim?

Anne olma düşüncesi kadınlar için her yaşta mutluluk vericidir. Her kadında hamilelik deneyimi çeşitli unsurlara bağlı olarak farklı yaşlarda görülür. İş hayatı, geç evlilik ve farklı planlamalar hamile kalma yaşını geciktirebilir. Kadınlarda yaş faktörü hamilelik için çok önemlidir. Yaş ilerledikçe yumurta sayısı ve doğurganlık yeteneği düştüğü için hamilelik olasılığı da düşecektir.
Başarılı bir gebelik oluşması için kadınlarda yumurta kalitesinin iyi olması ve sağlıklı bir sperm ile birleşmesi gerekiyor. Yumurta üretimi olan kadınlarda sağlıklı bir sperm ile her yaşta gebelik görülebilir. Kadınlarda gebelik için yaş faktörü önemli olsa da aslında yumurta üretimi olmasına bakılır. Sağlıklı yumurta üretimi varsa her yaşta hamile kalınabilir. Ancak yumurta üretimi yoksa genç yaşlarda dahi gebelik mümkün olmaz.
İlerleyen yaşlarda hamileliğin çok zor olacağı ya da gerçekleşmeyeceği düşüncesi yanlış olur. Kadınlarda 20-35 yaş arası ideal gebelik yaşı olarak değerlendirilir. 35 yaşını aşan kadınlarda her geçen ay yumurta üretimi hızlı bir şekilde düşüş gösterir. İlerleyen yaşlarda belirli şartlar bir araya geldiği anda gebelik ortaya çıkabilir. Yaş ilerledikçe gebelik daha karmaşık bir süreç olur. Bu nedenle erken yaşlarda olacak gebelik ile karşılaştırıldığında ilerleyen yaşlarda süreç biraz daha zorlu olabilir.
İçerikler:
Hamilelik ve yaş arasında nasıl bir ilişki var?
Kadınlarda anne karnında 6 milyondan fazla yumurta yer almaktadır. Ardından yumurtalar parçalanma sürecine girer ve yumurta rezervi azalmaya başlar. Kadınlarda ergenlik dönemi geldiğinde 300 bin civarında sağlıklı yumurta bulunur. 35 yaşından sonra yumurtaların parçalanma süreci daha da hız kazanır. Yumurta sayısı sıfıra indiğinde doğurganlık yeteneği sona erer ve menopoz dönemi başlar.
Kadınlarda menopoz döneminden hemen evvel 2 yıl kadar süren premenopozel bir dönem bulunur. Bu dönemde yumurtlama yeteneği kaybedilir. Kadınlarda bu dönem için yumurtlama olsa da gebelik oluşması için yeterli kalite yoktur. Bu durumda gebelik gerçekleşebilir ancak doğum yaşanmadan düşükle sonuçlanabilir.
Kadınlarda 35 yaşını geçtikten sonra gebelik yeteneği hızlı bir şekilde azalma eğilimine girer. 40 yaşından sonra doğal yollarla gebelik çok zordur. Özellikle 45 yaşından sonra doğal yollarla gebelik ihtimali sıfıra yakındır. İlerleyen yaşlarla birlikte yumurtalıklar rahme sağlıklı yumurta bırakmaz. Bu durumda yumurtalıklarda yer alan yumurta miktarında azalma olur ve yumurta sağlığı da azalır. Yumurtalarda yeterli kalite yoksa başarılı döllenme olsa bile düşük riski yüksektir.
İlerleyen yaşlarda doğurganlık nasıl korunur?
Kadınlarda yaş ilerledikçe doğal yollarla gebelik ortaya çıkma olasılığı hızla düşüş gösterir. Kadınlarda yumurta üretimi varsa ilerleyen yaşlarda da doğurganlık yeteneği devam edebilir. Kadınların ilerleyen yaşlarda doğurganlık yeteneğini koruyabilmesi adına bazı uygulamalar vardır. En etkili seçenek ise yumurta toplama ve dondurma işlemi yapılır. Kadınlarda genç yaşlarda kaliteli ve sağlıklı olan yumurtalar alınır ve özel işlemlerden geçirilerek dondurulur. Daha sonra özel tanklarda bu yumurtalar saklanır.
35 yaşın üzerinde çocuk sahibi olmak isteyenler için gebelik tüp bebek tedavisi ile de gerçekleşebilir. Tüp bebek tedavisinde anne adayından alınan yumurta ile baba adayından alınan sperm hücresi laboratuvarda döllenir ve embriyo ortaya çıkar. Daha sonra anne adayının rahmine transfer edilir ve başarılı bir gebelik ortaya çıkabilir.
Kadınlarda özellikle 35 yaşından sonra gebeliğin ortaya çıkması kadar devam etmesi de önemli bir husustur. Gebeliğin ortaya çıkmasından sonra başarılı bir şekilde devam etmesi gerekiyor. Bu nedenle gebelik öncesi doğumu engelleyecek sağlık sorunları olup olmadığına da bakılır.
35 yaşından sonra gebelik yeteneği nasıl yükselir?
Kadınlarda gebelik hem yaşa hem de yumurta kalitesine bağlıdır. Bu nedenle yaşın ilerlemesine bağlı olarak gebelik yeteneğinin devam etmesi için düzenli doktor kontrolleri şart. 35 yaşından sonra gebelik yeteneğini yükseltecek durumlar şöyledir;
- 35 yaşından sonra kafein gebelik yeteneğini etkileyebilir. Bu nedenle kafein tüketimi, sigara ve alkol tüketimi sınırlandırılırsa gebelik ihtimali artabilir.
- Gebelik yeteneği ile kilo ve beslenme alışkanlıkları arasında bir ilişki vardır. Bu nedenle dengeli ve düzenli beslenerek gebelik yeteneği korunabilir.
- Bazal vücut ısısı, servikal sıvı gibi değerler de gebelik yeteneğini önemli ölçüde etkilemektedir. Bu nedenle ilerleyen yaşlarda bu değerler yakından takip edilmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır.
- Yumurta kalitesi yükselen kadınlarda yaş ilerlese de gebelik için bir engel yoktur. Yumurta kalitesini arttıran önemli unsurlardan biri de folik asit takviyesidir.
- Stres de gebelik oluşması için önemli bir engeldir. Bu nedenle gebelik planı varsa anne adayı stresten uzak durmalı ve zihin olarak kendini bu sürece hazırlamalıdır.
45 yaşından sonra hamile kalabilir miyim?
Yaşın ilerlemesi kadınların yumurtalık rezervi ve kalitesi açısından olumsuz bir risk faktörüdür. Kadınlarda yumurtalık rezervi düştükçe döllenme kapasitesi de azalmaktadır. Bunun yanında yumurta kalitesi düştükçe gebelik ihtimali de düşer. 45 yaşından sonra doğru tedavi ve şartlar altında hamilelik mümkün olabilir.
Yumurta üretimi olan ve sağlıklı bir sperm üretimi bulunan çiftler için 6-12 ay arasında korunmasız cinsel ilişki ile gebelik oluşabilir. Bu süre içinde gebelik oluşmadığı durumlarda destek alınması gerekir. 45 yaşından sonra bir uzmandan destek alarak gerekli şartlar sağlandığında ek tedaviler ile başarılı hamilelik oluşabilir ve doğum gerçekleşebilir.
Yorumlar