Kolposkopi Nedir, Nasıl Yapılır?
RANDEVU

ONLINE RANDEVU

*Saat 19.00’ dan sonraki online randevu talepleriniz için tarafınıza saat 09.00’ dan sonra geri dönüş yapılacaktır.
Randevu İçin Hemen Arayın!
(Pzt - Cuma 10:00 ve 18:00 arası)

Kolposkopi Nedir, Nasıl Yapılır?

Kolposkopi Nedir, Nasıl Yapılır?

Jinekolojik muayene esnasında vajina içine bir giriş olmadan rahim ağzını inceleme fırsatı veren incelemeye kolposkopi ismi veriliyor. Bu uygulama kolposkop isimli görüntüleme cihazı ile yapılıyor. Bu cihaz 40 kat kadar büyütme işlemini yerine getirebiliyor.  Işıklı bir alet ile rahim ağzının net olarak görülebilmesini ve detaylı olarak incelenebilmesini sağlar.

Kolposkopi işlemi ışıklı büyüteç olarak da adlandırılıyor. Hekim çıplak gözle bir inceleme yapacaksa kolposkop yardımı ile rahim ağzı kanseri de dahil olmak üzere birçok konuda değerlendirme yapabiliyor. Yine bu uygulamada her zaman kesin sonuç almak mümkün olmayabilir. Bu durumda kolposkopik biyopsi yapılması gerekir. Bu sayede rahim ağzında biyopsi ile kesin tanı koyulabilir.

Fiziki muayene sırasında bir tanı koyulamadığında veya daha detaylı bir inceleme gerektiğinde rahim sorunlarının tamamı için kolposkop incelemesi yapılabilir. Kadınlarda anormal düzeydeki servikal hücre incelemelerinde pap smaer testi yapıldıktan sonra olumsuz bir durum varsa kolposkopi yapılması önerilir. Bu uygulamada da şüphe devam ederse biyopsi alınarak patoloji bölümüne yollanır. Bu sayede kolayca kesin tanı koyulabilir. Kolposkopi çok kısa süren ağrısız ve güvenilir bir inceleme tekniğidir.

Kolposkopi nasıl uygulanır?

Kolposkopi jinekolojik muayene gibi yapılan bir uygulamadır. Hasta bir masada sırt üstü uzanır ve işlem başlar.  Kolposkopik incelemede net görüntüleme için vajina duvarının açılması ve servik bölgenin rahat görünmesi gerekir. Bunun için de spekulum aparatına başvurulur. İnceleme öncesinde kesin tanı koyulabilmesi için bölge özel solüsyonla temizlenir.

Bu işleme yıkama denir ve bu uygulamadan sonra anormal yapıda bulunan hücreler sorunsuz olarak izlenebilir. Vajina bölgesine uygulanan bu losyon geçici karıncalanma ve yanma şikayetleri ortaya çıkarabilir. Ardından kolposkop vajinanın ön kısmına yerleştirilmektedir. Bu süreçte hasta ve alet arasında başka bir cihaz olmaz ve vajina içine bir giriş yapılmaz.

Bu bölgeden vajina için kolaylıkla incelenebilir. 6 kat ile 40 arasında istenen büyüklükte bölge büyütülebilir. Aynı zamanda vajinaya verilen ışık ile birlikte görüntü çok net olabilir. Bu süreçte şüpheli bir durum olduğu anda hemen kolposkopik biyopsi alınır ve kesin tanı koymak üzere patolojik inceleme gönderilir.

Kolposkop incelemesi ortalama 20 dakika gibi bir sürede tamamlanır. Doku alındığında his düzeyinde kısa sürede kısa sürecek kramp ve ağrı şikayetleri söz konusu olabilir.

Kolkoskopi hangi durumlarda yapılır?

Kolposkopi Nedir?

Kolposkopi incelemesi ile birlikte vajinal bölgede birçok durum teşhis edilebilir. Öncelikle bu uygulama ile klinik belirti göstermeyen rahim ağzı kanseri henüz erken dönemlerde kolaylıkla saptanabilir. Rahim ağzı kanseri sinsi ilerleyen bir hastalık olduğu için erken dönemde yapılan incelemeler açısından çok yararlı olur.

Kolposkopi şu durumlarda yapılabilir;

  • Rahim ağzı kanserinin tanılanması
  • Smear testinin anormal çıkması
  • Vulvada yer alan şüphe duyulan lezyonların incelenmesi
  • Dış genital bölge olan vulvada gözle incelenebilen prekanseröz değişimleri izleme
  • Gebelik ve jinekolojik muayenelerde
  • Uzun süre boyunca devam eden vulva kaşıntısı
  • Kısırlık tanısı koyulması
  • Serviks bölgesinde uygulanacak olan cerrahi müdahaleler
  • Serviks doku ve vajinal dokuda yaşanan kanser olasılığı olan yapıların takip edilmesi

Kolkoskopi öncesi hazırlık süreci

Jinekolojik incelemeler kadınlar için her zaman endişe verici uygulamalardır.  Ancak söz konusu kolposkopik inceleme olduğunda ağrı şikayetleri olmaz ve risk söz konusu değildir. İnceleme işleminin daha konforlu geçmesi adına bazı noktalara dikkat etmeniz gerekiyor. Öncelikle bu uygulama adet döneminde yapılması önerilmez. Kanama olacağı için net bir görüntü alınamaz ve inceleme yapılması zor olur.

Kolposkopik incelemeden birkaç gün evvel cinsel ilişkiye ara verilmeli ve tampon kullanımı kesinlikle söz konusu olmamalıdır. Aynı zamanda vajinal bölge için verilen ilaçların kullanılmaması ve duş alınsa da vajinal bölgeye su değmemesi gerekir.

İnceleme öncesinde doktorun önereceği ağrı kesicileri kullanılabilir. Endişe düzeyini azalması adına rahat giyinmek ve rahatlatıcı egzersizler yapmak da iyi olur.

Kolposkopi riskleri nelerdir?

Kolposkopik inceleme en güvenli jinekolojik inceleme türleri arasındadır. Bu uygulama boyunca kadınların endişe edeceği bir risk bulunmaz. Sadece şüpheli durumlarda biyopsi alındığında çok nadir görülebilecek bazı riskler vardır.

Biyopsi alınırsa kısa süren kanamalar yaşanabilir ve dikkat edilmezse bölgede enfeksiyon görülebilir. Enfeksiyon ile birlikte yüksek ateş ve titreme de görülebilir. Ancak bölge hijyenine dikkat edilirse enfeksiyon olasılığı çok düşük olur.

Bazı vakalarda vajinada kısa süren sarı renkli ve kötü kokulu akıntılar görülebilir. Karnın hemen altında hassasiyet derecesinde ağrılar yaşanabilir. Doğru şekilde biyopsi alındığında bu risklerin hiçbiri görülmez. Özetle kolposkopi incelemeleri her zaman risksiz ve güvenilir bir işlemdir.

Kolposkopi sonrası süreç

Bu uygulama biyopsi yapılmadığında ortalama hazırlık süreci de dahil 20 dakikada tamamlanır ve vajinaya giren bir aparat olmadığı için acı ve ağrı şikayeti olmaz. Uygulamadan sonra vajina ile bir temas olmadığı için kanama şikayetleri görülmez.

Kolposkopi sonrası akıntı şikayetleri yaşanabiliyor çünkü serviksin daha net görülmesi adına bazı solüsyonlar vajina bölgesine uygulanabilir.  İnceleme sonuçları aynı gün görülemez ve birkaç gün sonra sonuç alınır. Uygulama gebelik döneminde de sorunsuz olarak yapılabilir. Bu inceleme anestezi olmadan yapılmaktadır.  Uygulamada vajinaya bir temas olmadığı için adet gecikmesi de yaşanmaz. Hasta uygulama sonrası hiçbir şey yokmuş gibi cinsel yaşamına da devam edebilir.

Op. Dr. Kadriye Şener

Op. Dr. Kadriye Şener mesleğini İstanbul Ümraniye'de EvaGyn klinik adlı özel muayenehanesinde icra etmektedir. Anlaşmalı hastanelerimiz deneyimli uzman hekimlerden ve profesyonel kadrodan oluşan, haftanın 7 günü 24 saat kesintisiz hizmet veren, ileri teknoloji ürünlerine sahip olan kadın hastalıkları ve doğum bölümlerimizde doğum gerçekleşmekte ve aileler özel kliniğimizden bebekleriyle mutlulukla ayrılmaktadır.

Yorumlar

    Bir yorum yazınız