Sezaryen Doğum Nedir, Nasıl Yapılır?
RANDEVU

ONLINE RANDEVU

*Saat 19.00’ dan sonraki online randevu talepleriniz için tarafınıza saat 09.00’ dan sonra geri dönüş yapılacaktır.
Randevu İçin Hemen Arayın!
(Pzt - Cuma 10:00 ve 18:00 arası)

Sezaryen Doğum Nedir, Nasıl Yapılır?

Sezaryen Doğum Nedir, Nasıl Yapılır?

Doğum sürecinin cerrahi bir operasyonla yapılması sezaryen doğum olarak adlandırılır. Anne adayının rahim duvarı üzerinden bir kesi açılır. Keside insizyon yöntemi tercih edilir.  Normal doğum yapmak istemeyenler ye da normal doğum yapması tehlikeli olanlar sezaryen doğum seçer.  Bu süreç ortalama 30-60 dakika arasında tamamlanır.

Sezaryen doğum dışındaki yöntemlerde de doğum yöntemi muayenelere göre belirlenir. İllaki normal doğum yapmak isteyenler ancak bu durum mümkün olmayan anne adaylarının tek şansı sezaryen doğum yöntemidir. Sezaryen doğum yöntemi pek çok nedene bağlı olarak tercih edilir;

  • Vajinal doğum ağrılarının çok uzun ve yıpratıcı olması
  • Anne adayının çevresinden vajinal doğum hakkında bazı olumsuz bilgiler alması
  • Daha evvel kötü bir vajinal doğum deneyimi yaşanması
  • Ailenin kendisinin sezaryen doğum tercih etmesi gibi birçok neden sayılabilir.

Kadın doğum uzmanları öncelikle anne adaylarını normal doğum sürecine yönlendiriyor. Tabii ülkemizde hala en popüler doğum yöntemi sezaryen doğum oluyor. Uzmanlar her zaman bu yöntemi normal doğum olsa da yedekte her olasılığa karşı bekletiyorlar.

Sezaryen doğum hangi durumlarda zorunludur?

Sezaryen doğumun bazı durumlarda tercih dışı zorunlu bir uygulama olduğunu belirttik.  Anne adayından ya da bebekten kaynaklanan farklı durumlara göre sezaryen yapılması tek seçenek olabilir.

Bebek kaynaklı sezaryen doğum

Bazı durumlarda bebeğin sağlık durumu ve mevcut gebelik süreci ile ilgili sezaryen doğum tek seçenek olabilir. Bu durumda uzmanlar kesinlikle çiftlere sezaryen yapılmasını bebeğin sağlığı için zorunlu kılarlar;

  • Bebek 4-4.5 kilodan ağırsa vajinal doğum zor olur.
  • Doğum ağrıları başlamadan bebekle ilgili bazı sorunlar tespit edilebilir.
  • Bebeğin başı önde olacak pozisyonda rahim kanalına girmesi durumunda sezaryen yapılır.
  • Bebeğin doğum yoluna nasıl girdiğine bakılır. Bebeklerde kol, ayak veya makat önde olduğunda normal doğum şansı düşük olur.
  • Plasenta doğum öncesi ayrılabilir. Bu durumda kanama şikayeti ortaya çıkar. Hemen sezaryen ile doğum başlatılmalıdır.
  • Bazı durumlarda plasenta doğum yolunu kapatabilir. Bu durumlarda hemen sezaryen doğum tercih edilir.

Yukarıda belirttiğimiz tüm durumlarda bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi için sezaryen doğum tercih edilir.

Anne kaynaklı sezaryen doğum

Bazı durumlarda anne adayının sağlığı için sezaryen doğum yapılması zorunlu olacaktır. Bu durumda vajinal doğumda ısrar etmek çok yanlış olur. Bebek uygun şartları taşıyabilir. Ancak anne adayının engeli varsa bazı durumlarda yine de sezaryen yapılmalıdır.

  • Anne adayının kalça kemiği darsa vajinal doğum zorlayıcı olur.
  • Anne adayında daha evvel rahim ile ilgili cerrahi operasyonlar varsa sezaryen daha doğru olur.
  • Bazı kadınlarda doğum kanalı bebeğin çıkmasına engel olacak yapıdadır. Bu durumda sezaryen doğum yapılır.
  • Pelvik kemik kırığına bağlı deformasyon olan kadınlarda da vajinal doğum tercih edilmez.
  • Anne adayının genital bölgesinde enfeksiyon, siğil ve yara gibi yapılar doğuma engel olur. Bu durumda sezaryen anne adayının sağlığı için gerekli olur.
  • Anne adayında bazı sistemik hastalıklar vajinal doğuma engel olabilir. Bu hastalıkların tanısı olan kişilerde zorunlu olarak sezaryen doğum yapılmalıdır.

Sezaryen doğum avantajları ve dezavantajları nelerdir?

sezaryen doğum

Sezaryen doğumda anne adayının karnına bir kesi açılır ve bebek burada dünyaya gelir. Bu işlem cerrahi bir operasyondur.  Üstelik planlı olarak yapılır. 39 haftadan sonra sezaryen doğum yapılabilir. Anne adayı doğuma hazırlanır ve uygun görülen bir sezaryen yöntemi kullanılır.

Sezaryen doğum avantajları;

  • Sezaryen doğumda anestezi uygulanır. Bu yüzde anne adayında doğum sırasında ağrı şikayetleri olmaz. Genel anestezi, spinal anestezi ve epidural anestezi gibi farklı anestezi türleri uygulanabilir. Anne adayı doğumda doktor görüşü ve tercihine göre uyanık da kalabilir.
  • Sezaryen doğumda en önemli avantaj bebeğin doğum anında risk altında olmamasıdır. Bu yöntemle bebeğe yönelik tüm olumsuzluklar ve riskler kontrol altına alınır.
  • Anne adayında vajinal doğumdan sonra idrar kaçırma gibi günlük hayatı olumsuz etkileyecek riskler görülebilir. Bu riskler sezaryen doğrumda ortadan kalkar.
  • Anne adayları sezaryen doğumda bir aksilik olmadıkça doğum sürecini planlayabilir ve kendilerini daha hazır hissedebilirler.

Birçok avantajı sebebiyle sezaryen doğum uzun yıllardır anne adayları arasında çok popüler bir doğum yöntemidir.

Sezaryen doğum dezavantajları;

Her yöntemde olduğu gibi sezaryen doğumda da bilinmesi gereken bazı dezavantajlar vardır. Öncelikle sezaryen doğumun cerrahi bir işlem olduğu bilinmelidir.

  • Doğum sonrasında anne adayı için bir kesi uygulandığından belirli bir iyileşme süreci vardır. Bu yüzden anne adayı vajinal doğumda olduğu gibi hemen ayağa kalkamaz. Ortalama 10-15 gün kadar iyileşme süreci olur.
  • Doğumda anne adayı anestezi etkisiyle ağrı veya acı hissetmez. Doğum sonrası ameliyat bölgesinde belirli bir süre ağrı şikayetleri olacaktır.
  • Vajinal doğumda bebek doğum kanalından rahat ilerlesin diye akciğerlerinde bulunan su vücuttan atılır. Sezaryen doğumda bebekte doğum kanalı olmadığı için bu süreç biraz daha farklı olur.
  • Sezaryen doğumda her cerrahi işlemde ortaya çıkabilecek komplikasyon riskleri vardır. Tabii alanında deneyimli bir hekim, ekip ve son teknoloji ekipmanlarla bu riskler ortadan kalkar.

Sezaryen doğum tercihi tamamen anne adayının tercihi ve doktorun bu konuda görüşüne göre planlanır.

Sezaryen doğum sonrası süreç

Sezaryen doğum sonrası süreç de anne adayının iyileşmesi için önemlidir. Anne adayı sulu gıdalara ilk saatlerde daha çok ilgi göstermelidir. Aynı zamanda ayağa kalkmak için birkaç saat beklemek gerekir. Operasyonun ardından kesi olan bölgeye pansuman yapılır. Anne adayı doğumdan sonra ilk günler fiziki hareketlerinde çok titiz ve dikkatli olmalıdır.

Op. Dr. Kadriye Şener

Op. Dr. Kadriye Şener mesleğini İstanbul Ümraniye'de EvaGyn klinik adlı özel muayenehanesinde icra etmektedir. Anlaşmalı hastanelerimiz deneyimli uzman hekimlerden ve profesyonel kadrodan oluşan, haftanın 7 günü 24 saat kesintisiz hizmet veren, ileri teknoloji ürünlerine sahip olan kadın hastalıkları ve doğum bölümlerimizde doğum gerçekleşmekte ve aileler özel kliniğimizden bebekleriyle mutlulukla ayrılmaktadır.

Yorumlar

    Bir yorum yazınız