Yerleşme Kanaması Nedir, Ağrılı Olur mu?
Hamilelik döneminin başladığını gösteren en önemli unsurlardan biri de yerleşme kanamasıdır. Yerleşme kanaması gebelik sürecinin ilk döneminde yumurtanın rahim duvarına yerleştiği ilk dönemlerde ortaya çıkan kanamadır. Söz konusu kanama yaşanmaya başladığında erken gebelik belirtileri de ortaya çıkmaya başlar.
Yerleşme kanaması ortalama 6-12 gün arasında devam etmektedir. İmplantasyon kanaması olarak da tabir edilen bu kanama her anne adayında belirli bir süre devam etmektedir. Kadınlar bu kanamayla birlikte gebe kaldığına dair bazı belirtileri anlamaya başlamaktadır.
Yerleşme kanaması kadınlarda lekelenme olarak görülen bir kanamadır. Adet döngüsünün başında ya da adet döneminin 1 hafta öncesi yerleşme kanaması görülebilir. Bu durumda adet kanaması ile yerleşme kanaması karıştırılmamalıdır.
Her anne adayında görülen yerleşme kanamasının şiddeti ve süresi değişmektedir. Bazı anne adaylarında 6-7 gün sürerken bazı anne adaylarında da 10-12 gün kadar sürebilir. Yerleşme kanaması çok az görülebileceği gibi fark edilebilecek şekilde de ortaya çıkabilir. Kanama süresi anne adayına göre değişen bir süreçtir.
İçerikler:
Yerleşme kanaması ne zaman olur?
Yerleşme kanaması her kadının merakla beklediği bir süreçtir. Bu kanama yumurtlama işleminin başarıyla tamamlanmasından sonra 6 ve 12. gün Arasında ortaya çıkmaktadır. En sık olarak 8 ve 9. günde yerleşme kanaması yaşanmaktadır. Yerleşmenin kesin olarak ortaya çıkma zamanı yumurtlamanın gerçekleştiği zamana ve hamilelik için yumurtanın yerleşme dönemine bağlı olmaktadır.
Gebelik dönemi içinde kadınlar vücutta ortaya çıkan tüm değişiklikleri dikkatle takip ederler. Gebelik denemelerinde yaşanan kanamalar titiz bir şekilde incelenmelidir. Yerleşme kanaması görülen en önemli kanamalardandır ve genellikle kadınlar tarafından ayırt edilmesi zor olan bir kanamadır. Her 4 kadından bir tanesi yerleşme kanamasını lekelenme şeklinde yaşamaktadır.
Yerleşme kanaması anlaşıldıktan 5-6 gün sonra kadınlar gebelik testi yaparak başarılı bir hamilelik ortaya çıkıp çıkmadığını görebilirler. Adet kanaması ve yerleşme kanaması birbirine yakın dönemlerde ortaya çıkan bir kanama olduğu için karıştırılan bir süreçtir. Özellikle gebelik planı yapmayan çiftlerde yerleşme kanaması ayırt edilemeyebilir. Yerleşme kanamasının ortaya çıkacağı zaman dilimi de kadınlara göre değişmektedir.
Yerleşme kanaması hesaplaması nasıl yapılır?
Yerleşme kanaması hesaplaması anne adayları için karışık bir süreç olabilir. Ancak gebelik planı yapılsa da yerleşme kanamasına yönelik bir planlama yapmaya gerek yoktur. Genellikle adet kanaması öncesinde 2-4 gün olduğunda yerleşme kanaması yaşanır. Bu süre kişiye göre değişebilir.
Gebelik denemesine süreci planlayan çiftlerde döllenmenin ortaya çıktığı günün net olarak bilinmemesi sebebiyle kanamanın adet dönemine bir gün kala da görülebileceği unutulmaması gereken bir durumdur.
Sperm hücrelerinin uygun koşulları sağlaması durumunda rahim içinde 3 güne kadar canlı kalabilir. Korunmasız yaşanan cinsel ilişkiden sonra üç gün kadar döllenme gerçekleşebilir. Bu yüzden yerleşme kanamasının ortaya çıktığı tarih kesin olarak hesaplanamayabilir. Genel olarak yerleşme kanaması her kadında adet dönemine birkaç gün kala görülen bir olgudur.
Yerleşme kanaması hesaplama süreci zor bir durum olduğu için adet kanaması döneminde diğer gebelik belirtileri de takip edilirse bu kanamanın yerleşme kanaması olabileceği düşünülebilir.
Yerleşme kanaması rengi nasıl olur?
Kadınların en zorlandıkları konulardan biri fetüsün yerleşmesine bağlı olarak yaşanan kanama ile üstüne görme kanamasının karıştırılmasıdır. Bu kanamaları ayırt etmede en önemli unsurlardan biri kanın rengine yönelik bir takip gerçekleştirmektir. Kanın renginin tek başına dikkate alınması yanıltıcı olacaktır.
Bir kadının adet döneminde ortaya çıkan kanaması parlak kırmızı renkte olabilir. Adet döneminin son gününde ise kahverengi tonlarında bir kanama yaşanır. Gebeliği ortaya çıkaran implantasyon kanamasında ise kanın rengi pembe tonlarındadır ve kan daha soluk bir yapıya sahiptir. Bu dönemde kahverengi tonlarında bir kanama da görülebilir.
Yerleşme kanamasında ortaya çıkan kan diğer kana göre daha yoğun kıvamda olur. Bunun yanında adet döneminde görülen kanama akışkan özelliğe sahip olur. Kanın rengine bakarak adet kanaması ile yerleşme kanamasını ayırt etmek zor olabilir. Çünkü kahverengi tonları ve pembe tonlar her iki kanamada da görülebilir. Kanın rengi yanında yapısını da incelemek gerekir. Korunmasız cinsel ilişki yaşanması ve gebelik planlanması durumunda kanama durumunda da bir gebelik testi yapılması doğru olacaktır.
Yerleşme kanamasında ağrı olur mu?
Yerleşme kanaması sürecinde ağrı hissedileceği doğru bir bilgi değildir. Genellikle bir kadın yerleşme kanaması yaşıyorsa ağrı ve sancı şikayetleri görülmez. Yerleşme kanamasında çok hafif düzeyde bir sızı görülebilir. Anne adaylarının acı eşiği düşük olması durumunda yerleşme kanamasında ağrı hissedilebilir.
Acı eşiği düşük olan kişilerde fetüsün yerleşme sürecinde yaşanan ağrı hafif düzeyde olur ve genellikle kendini ince bir sızı şeklinde gösterir. Ancak ağrı eşiği yüksek olan kişilerde yerleşme kanamasına yönelik bir ağrı hissi söz konusu olmaz.
Yerleşme kanamasında görülen ağrılar kalıcı ya da uzun süreli ağrılar olmaz. Bu süreçte yaşanan ağrı şikayetleri genellikle birkaç saat içinde kendiliğinden geçecektir. Yani adet kanamasına göre yerleşme kanaması ağrı ve sızıları kısa süreli olur.
İmplantasyon kanamasında yaşanan ağrıları hissedebilen acı eşiği düşük kişiler adet kanamasında çok daha yoğun ve rahatsız edici bir ağrı yaşayacaktır. Her kadında ağrı hissi ve ağrının süresi değişse de şiddetli düşük ve kısa süreli olduğu söylenebilir.
Yorumlar