Yumurta Çatlatma İğnesi
RANDEVU

ONLINE RANDEVU

Randevu İçin Hemen Arayın!
(Pzt - Cuma 10:00 ve 18:00 arası)

Yumurta Çatlatma İğnesi

Yumurta Çatlatma İğnesi

Çeşitli nedenlerle çocuk sahibi olamayan kadınlarda tüp bebek tedavisi en yaygın tedavi şeklidir. Bir kadının hamilelik dönemine girebilmesi için mutlaka sağlıklı bir yumurta geliştirmesi gerekir. Yani tüp bebek tedavisinde temel odak noktası yumurtaların gelişmesidir. Bu tedavi sırasında yüksek dozda ilaçlar uygulanır ve kadınların çok sayıda yumurta üretmesi sağlanır. Adet döngüsünün ikinci günü yumurtalıkların uyarılması için belirli ilaçlar verilir. İlaç tedavisi 10-12 gün kadar sürer.

Belirli olgunluğa gelen yumurtaya yumurta çatlatma iğnesi uygulanır. Bu tedavide çatlatma iğnesi kısırlık sorunu sebebiyle bebek sahibi olmak isteyen kadınlara uygulanır. Tedavi sırasında foliküllerin çatlaması ve daha fazla sayıda yumurta oluşması hedeflenir. Yumurtanın yeterli olgunluğa ulaşması ve tüplerde tutunması için çatlatma iğnelerinden yardım alınır.

Kadınlarda gebelik döneminde normal şartlarda yumurta çatlatma işleminde görevli hormon vücut tarafından üretilir. Tüp bebek prosedürlerinde söz konusu hormon vücuda verilir ve vücutta bu hormonun seviyesinin artması için yoğun bir ilaç tedavisi uygulanır.

Yumurta çatlatma iğnesi neden uygulanır?

Bir kadının doğurganlık yeteneğinin devam etmesi adına tüm vücut sistemi izlenmelidir. Kadınlarda yumurtanın çatlaması gerçekleşmezse yumurta hücrelerinin salınımı olmaz. Bu durumda hücre ve sperm bir araya gelmediği için hamilelik ortaya çıkmaz. Problemleri çözmek için anne adayına yumurta çatlatma iğnesi uygulanır. Yumurta çatlatma iğnesi tüp bebek prosedürlerinde uygulanan bir ilaçtır.

Başarılı bir uygulama gerçekleştiğinde hamilelik olasılığı artar. Yumurta çatlatma iğneleri genellikle kadın kaynaklı kısırlık tedavisinde uygulanır. İğnelerin temel işlevi anne adaylarının vücudunda gebelik hormonu olan HCG hormonunu artırmaktır. Kadınlarda yumurta oluşumu ya da büyümesi sırasında bazı bozulma problemleri yaşanabilir.

Bir folikül olgunlaştıkça yumurta çatlamasına engel bir durum görülmez. Çiftlere bu süreçte belirli zamanlarda cinsel birliktelik önerilir ve folikül 20 mm kadar büyüdüğünde çatlatma iğneleri yapılarak gebelik süreci beklenir.

Yumurta çatlatma iğnesi nasıl yapılır?

Yumurta çatlatma iğnesi nasıl yapılır?

Yumurta çatlatma iğneleri değişik şekillerde yapılabilir. Genellikle deri altına enjeksiyon ile uygulanan bir ilaçtır. Ayrıca göbek bölgesinden cilt altına uygulanabilir. Hatta anne adayları kısa bir değerlendirme sonrası ilacı kendisi de yapabilir. Bunun dışında bir sağlık kuruluşundan yardım da alınabilir. Çatlatma iğnesi yapıldıktan sonra 36 saat içinde ilişki olduğunda hamilelik şansı yüksektir.

Yumurta çatlatma iğnesi işleminde ağrı şikayetleri ortaya çıkmaz. Yani yumurta çatlatma iğnesi ağrısız bir uygulamadır. Hem iğne yapılırken hem de uygulama sonrasında kadınlar bir ağrı şikayeti ile karşılaşmaz.

Doğal yollarla hamilelik gerçekleşmeden kadınlarda yumurta çatlatma iğnesi gebelik olasılığını artırmak için uygulanan bir tedavidir. Yumurta çatlatma iğnesi yapıldıktan sonra birkaç gün boyunca çiftler düzenli olarak cinsel ilişkiye girmelidir. Doktorun uygun gördüğü zamanda yapılan çatlatma iğnesi sonrasında gerçekleşen cinsel ilişkilerde gebelik olasılığı çok daha yüksektir. Tüp bebek tedavilerinde enjeksiyon işlemi yapılacaksa sperm yumurta çatlatma iğnesi yapıldıktan 36 saat sonra enjekte edilir.

Yumurta çatlatma iğnesi yan etkileri var mı?

Yumurta çatlatma iğnesinin içeriğinde bulunan hormonlar vücutta doğal yollarla olduğu için yan etkisi olan bir uygulama değildir. Ancak yumurta çatlatma iğnesi tedavisinde belirli yan etkiler görülebilir. Genellikle anne adaylarında yumurta çatladığı da karın ağrısı, göğüslerde hassasiyet gibi bazı şikayetler ortaya çıkabiliyor. Aynı zamanda cinsel istekte artış ve vajinal akıntı gibi durumlar normal kabul ediliyor. Özetle yumurta çatlatma iğnesi yapıldıktan sonra standart gebelik belirtileri ortaya çıkabilir.

Tüm bunlar dışında bazı olumsuz yan etkiler de görülebilir. Anne adaylarında kusma, ateş, nefes darlığı ve mide bulantısı gibi ciddi yan etkiler görülebilir. Bu durumlarda hemen bir uzmana başvurmak gerekir. Zaten yumurta çatlatmada tüm tedavi süreci uzman gözetimi altında yapılır ve bir olumsuzluk olduğunda hemen gerekli müdahale gerçekleştirilir. Yumurta çatlatma iğnesi yapıldığında riskli belirtilerin ortaya çıkma sebebi yumurtaların çok fazla uyarılması olabilir. Bu durumda gerekli tetkikleri yapılır ve bir problem olup olmadığına bakılarak gerekli tedavi uygulanır.

Yumurta çatlatma iğnesi sonrası ne zaman gebelik testi yapılır?

Yumurta çatlatma iğnesinin en yaygın yürütüldüğü süreç tüp bebek prosedürleridir. Tüp bebek tedavisi hem anne adayı hem baba adayı için heyecan verici bir durumdur. Bu yüzden bir an önce sonuç almak isterler ve hemen gebelik testinin yapılması konusunda ısrarcı olurlar. Ancak yumurta çatlatma tedavisi sonrasında gebelik testinin hemen yapılması doğru olmaz. Çünkü yumurta çatlatma iğnesinden birkaç gün sonra çiftlerin düzenli olarak cinsel ilişkiye girmesi istenir. Bunun dışında tüp bebek tedavisi içinde enjeksiyon da yapılabilir. Bu dönem içinde birkaç gün döllenme olup olmadığı beklenmelidir. Başarılı bir döllenme olduğunda ilerleyen günlerde gebelik oluşacaktır. Yumurta çatlatma iğnesinden sonra gebelik testi yapılması için 10-12 kadar beklenmesi gerekir. Bu süreç sonunda bir sağlık kuruluşunda kanda gebelik testi yapıldığında kesin sonuç ortaya çıkar. Erken dönemde evde test yapılırsa idrarda gebelik testinin doğru sonuç çıkmayabilir.

Yumurta çatlatma iğnesi sonrası yumurtanın çatladığını nasıl anlarım?

Yumurta çatlatma iğnesi yapıldıktan sonra yumurtanın çatladığını anlamak için bazı belirtiler takip edilebilir. En yaygın belirtileri arasında yumurta çatlamasını yakın bir süreçte cinsel isteğin artması ve vücut ısısının yarım derece kadar yükselmesi sayılabilir. Aynı zamanda çatlama olan bölgedeki kasıkta hafif düzeyde bir ağrı oluşur ve göğüslerde şişkinlik ile vajinal akıntıda artış da yaşanır. Çatlatma ilaçları her zaman doktor kontrolünde kullanılması gereken ilaçlardır. Doktor gözetiminde yapılmayan tedavide bazı olumsuzluklar yaşanabilir.

Op. Dr. Kadriye Şener

Op. Dr. Kadriye Şener mesleğini İstanbul Ümraniye'de EvaGyn klinik adlı özel muayenehanesinde icra etmektedir. Anlaşmalı hastanelerimiz deneyimli uzman hekimlerden ve profesyonel kadrodan oluşan, haftanın 7 günü 24 saat kesintisiz hizmet veren, ileri teknoloji ürünlerine sahip olan kadın hastalıkları ve doğum bölümlerimizde doğum gerçekleşmekte ve aileler özel kliniğimizden bebekleriyle mutlulukla ayrılmaktadır.

Yorumlar

  • Avatar of Gulten kuru

    Gulten kuru

    Slm hocam en adet tarihim 24 Aralık 2022 4 günü yumarta büyüsün diye 5 günlük hap içtim yumarta büyümedi 2 nci kez başladım yumartam büyüdü iki tane 14 ocak catlama ignesi vururdum 3 gün boyunca düzenli ilişki yaptık hamile kalmismiyimdir nezman sonra test yapmam lazim

    • Avatar of Op. Dr. Kadriye Şener

      Op. Dr. Kadriye Şener

      Gebelik varsa döllenme olduktan 12 gün sonra testte pozitif sonuç görülebilir.Sağlıklı günler dileriz…

  • Avatar of Nazlı gökçe

    Nazlı gökçe

    Merabalar hocam ben 12 nisanda çatlatma iğnesi oldum ve ilişki yaşandi onun üzerinden 15 gün geçince kan testi yapsam sonuç çıkar mi bu hesaplamaya göre adetime de 3 gün kaliyo kan testini yaparsam

    • Avatar of Op. Dr. Kadriye Şener

      Op. Dr. Kadriye Şener

      Gebelik varsa testte çıkabilir.Sağlıklı günler dileriz…

Bir yorum yazınız