Kadınlarda cinsel bir istek olmasına karşın çeşitli sebeplerle cinsel ilişkiye girememesi vajinismus olarak adlandırılıyor. Cinsel ilişki denemelerinde kadın kendini kasar ve penis vajinaya giremez. Özellikle son yıllarda toplumsal rahatlama ve cinsel sağlığın öneminin anlaşılması da çok yaygın olduğunu ortaya koymuştur.
Kadınların önemli bir bölümü cinsel ilişkiye girememesine ve cinsel ilişki sırasında zorlanmasına karşın vajinismus tedavisine başvurmuyor. Vajina esnek ve kaslı bir yapı olduğu için cinsel ilişkide kontrol dışı daralma görülebilir. Bu durumda cinsel ilişki imkansız hale gelir. Dünyada her 100 kadından 2 tanesinde vajinismus problemleri yaşanıyor.
Vajinismus tedavisi yapılmadığında hem psikolojik hem de sosyal olarak olumsuz etkileri olabilir. Cinsel ilişkiye girme konusunda problemler yaşıyorsanız kliniğimizi arayarak Op. Dr. Kadriye Şener ile görüşebilirsiniz.
Vajinismus, cinsel birliktelik sırasında vajina girişindeki kasların istemsiz olarak kasılması ve cinsel ilişkinin tamamlanamamasıdır. Çiftler vajinismus rahatsızlığı sebebiyle cinsel hayatlarında büyük olumsuzluklar yaşıyorlar. Ama cinsel ilişki yaşanamaması bir problem olarak görülmemelidir. Çünkü cinsel ilişki denemesinde vajina girişindeki kaslar kontrolsüz olarak kasılır. Bunun sonucu olarak penis vajinaya giremez. Bir kadında cinsel istek çok fazla olsa da cinsel ilişkiye giremeyebilir.
Yani kadın cinsel ilişkiye girmek istiyordur. Ancak kendi iradesinin dışında cinsel ilişkiye giremiyordur. Vajinismus tanısı olan kişilerde genellikle bu sorun psikolojiktir. Yani vajinanın dar ve küçük olduğunu düşünüyorsanız bu yanlıştır. Vajina kasları esnek olduğu için kasılma olduğunda penis vajinaya giremez.
Kadınlarda vajinismus genellikle psikolojik kaynaklı olur. Psikolojik nedenler şöyle sıralanabilir;
Vajinismus nadir olsa da yapısal nedenlere bağlı olabilir. Vajinismus yapısal nedenleri şöyledir;
Çiftlerin cinsel hayatı sağlıklı olmadığında evlilik çok zor yürür. Bu durumda vajinismus gibi problemlerin tedavisi hemen yapılmalıdır. Vajinismus tedavisi için çekiniyorsanız hemen bizi arayın ve kliniğimizi ziyaret ederek bir ön görüşme yapın. Sizlere tedavi süreci konusunda detaylı bilgi verelim. Kliniğimizde Op. Dr. Burçin Karakuş Hatipoğlu koordinatörlüğünde sorununuzdan kolayca kurtulabilirsiniz.
Vajinismus tedavisinde öncelikle jinekolojik muayene yapılmalıdır. Sonrasında hasta öyküsü de dinlenerek bir tedavi planı uygulanır. Her vajinismus tedavisi kendine özeldir. Altta yatan nedene göre kişiye özel bir tedavi planı yapılır. Sanılanın aksine vajinismus kısa süre içinde tedavi edilebilir.
Detaylarıyla anlattık: Vajinismus Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kadınlarda vajinusmus nedeni %90 oranında zihinsel kaygılardır. %10 oranında ise doğuştan veya sonradan görülen fiziksel kusurlar nedenler arasındadır. Vajinismus tedavi yöntemleri altta yatan nedene göre belirlenir.
Psikolojik temelli vajinismus tedavisinde şu yöntemler kullanılır;
Vajinismus sorunu çok nadir de olsa fiziksel kaynaklı olabilir. Bu durumlarda kızlık zarının sert olması, kızlık zarının yüksek kenarlı ve ara bölmeli olması, vajina girişinde ağrı oluşturan karakterize vulvar vestibulistis problemi olması, vajinada yatay ve dikey ara bölmeler olması veya vajina darlığı gibi fiziksel engeller sayılabilir. Bu durumda cerrahi operasyonlar ile vajinismus tedavisi yapılır.
Bir kadında okul öncesi dönemde cinsel kimlik oluşmaya başlar. Bu yüzden küçüklük çağlarından itibaren olumsuz korku yaşayabilir. Bu dönemde cinsel kimlik ve organla ilgili olumsuz ve yanlış deneyimler yaşanabilir. Mesela ülkemizde kızlık zarının kalın olmasına bağlı acı ve kanama olacağı düşünülüyor. Kızlık zarı vajina girişinde halka gibi esnek bir zar olarak biliniyor.
Kızlık zarı ilk cinsel ilişkide açılmasına karşı kanama ve ağrı şikayeti olmaz. Bilişsel terapilerde cinsel mitler düzeltilir. Bu sayede kadınlar hem cinsel organını tanıyabilir hem de kendine güveni artar. Bilişsel tedavilerde vajina, kızlık zarı, ilk gece yaşanacaklar gibi yanlış bilgileri düzeltiyor ve doğru olan bilgileri sizlere aktarıyoruz.
Vajinismus tedavisinde davranışsal yöntemler de kullanılıyor. Davranışsal vajinismus tedavisi genellikle vajinismus egzersizleri ismiyle anılıyor. Bu süreçte ayna egzersizi, Kegel egzersizleri, parmak egzersizi, dilatör çalışmaları ve pelvik taban rehabilitasyonu gibi yöntemler kullanılıyor.
Kadınlarda vajinismus sorunu pelvik kasların kontrol dışı kasılması durumunu ortadan kaldırma temel amaçtır. Normal şartlarda bu kaslar kadın tarafından kontrol edilir. Yani idrar ve gaitan çıkışı sırasında kadın bu kasları kontrol eder. Ancak cinsel ilişki sırasında çeşitli nedenlere kasların kontrolü yitirilir. Bu durumda pelvik kaslar vajinal kanal önünü kapatarak penisin girişini engeller.
Davranışsal vajinismus tedavisinde cinsel ilişki sırasında istemsiz kasılan kasları kontrol etme öğrenilir.
Vajinusmus tedavisi yapısal sorunlar sebebiyle yaşanıyorsa cerrahi tedavi de uygulanır. Cerrahi vajinismus tedavisi için ilk akla kızlık zarı ameliyatı geliyor. Kızlık zarı sert, kalın, yüksek kenarlı ve ara bölmeliyse cinsel ilişki sorunları yaşanabilir. Böyle vakalarda vücudun tamamında kasıla hissi olur. Kızlık zarı ameliyatı ile bu problem ortadan kaldırılır. Ancak kişide anatomik bir problem yoksa kızlık zarı alınmamalıdır.
Vajinismus tedavisi kişiye özel uygulanan bir tedavidir. Yani her kadında farklı derecede görülür. Aynı zamanda herkeste farklı nedenlere yaşanır. Bu yüzden standart bir tedaviden bahsetmek yanlış olur. Özellikle psikolojik kaynaklı vakalarda kişiye özel tedavi uygulanır. Vajinismus bir çift sorunu olarak görülmeli ve tedavi sürecinde eş de dahil olmalıdır.