Doğal Doğum Nedir?

Doğal doğum, doğum sürecinin kendi kendine başlayarak anne adayına medikal bir müdahalede bulunmadan sadece fiziksel ve duygusal desteğin sağlandığı doğumdur. Bebek anne adayının karnında artık dünyaya gelmeye hazır olduğunu yolladığı sinyalle belirtir. Yani doğal doğumda süreç tamamen bebeğin gönderdiği bildirimlerle başlar. Doğum süreci mümkün olduğu sürece bozulmadan eylemin kendi kendine başlaması ve tamamlanması sağlanır.
Doğal doğumda bebek dünyaya geldiği zaman kordon kesilmeden önce anne memesi ile buluşturulur. Bu sayede anne ve bebek arasında ten teması sağlanır. Bebek doğal doğum sürecinde annesinin memesine belirli bir süre kalır. Bu uygulama doğal doğum dışında normal doğum, aktif doğum, fizyolojik doğum, içsel doğum gibi isimlerle de anılıyor.
Doğum sürecinin fizyolojik yapısı tam net olarak açıklanamasa da bu sürecin çok hassas olduğu biliniyor. Doğum sürecinde anne adayının mahremiyetinin bozulması, ortamda gürültü ve ses gibi tedirginlik oluşturacak durumların yaşanması doğal süreci olumsuz etkileyebilir. Son yıllarda popüler hale gelen doğal doğum sürecinde uzmanlar olumsuzluk durumda müdahale etmek için hazır bekler.
İçerikler:
Doğal doğum neden önemlidir?
Doğum sürecinde hem anne adayı hem de bebeğin sağlığı için doğum sürecinin kendiliğinden gelişmesi büyük katkı sağlar. Doğal doğum anne adayının içgüdülerinin rehberliğinde ortaya çıkar. Yani anne adayı ve bebek doğum sürecine etkin olarak katılır. Bebeğin dünyaya gelme sürecinde gereksiz müdahaleler yoktur. Vücutta doğum için aktif olan hormonlar anne ve bebeğin doğuma en sağlıklı şekilde hazırlanmasını sağlar.
Doğal doğum anne ile bebek arasındaki bağı da güçlendirir. Eskiden doğal olarak yürütülen ve son yıllarda sezaryen doğuma olan ilgi tekrar doğal doğuma doğru dönüyor. Bu süreç anne adayının yüzyıllar boyunca bedeninin doğal ve sağlıklı bir biçimde fonksiyonunu yerine getirmesidir. Gebelik sürecinin sonuna doğru hormonların tamamı anne ve bebeği doğuma en sağlıklı şekilde hazırlıyor.
Doğum süreci benin doğal ve sağlıklı bir fonksiyonu olduğu için doğru şekilde yönetildiğinde doğum eylemi kendi kendine gerçekleşebilir. Doğum eyleminin doğal şekilde gerçekleşmesi için anne adayının da gebelik döneminde doğuma hazırlanması önemlidir.
Doğal doğum için gerekli koşullar nelerdir?
Doğal doğum sürecinin gerçekleşebilmesi için bazı koşulların sağlanabilmesi gerekir. Bu koşullarda aile ve sağlık kuruluşu bazı sorumlulukları yerine getirmelidir. Doğal doğumun başarılı olması için gerekli koşullar şöyle sıralanabilir;
- Doğal doğum eğitimi: Anne adayı gebelik döneminde doğal doğum konusunda bir eğitime girmelidir. Eğitim sırasında doğum aşamaları, anneye düşen görevler, nefes çalışmaları, beden hazırlıkları, gevşeme ve odaklanma yöntemleri, ağrı kesiciler dışında ağrıyı ortadan kaldıran doğal yöntemler öğrenilir.
- Kendine ve doktora güven: Anne adayı doğal doğum sürecinde kendine ve bedenine güvenmelidir. Aynı zamanda anne adayı doğal doğum sürecinde doktora da güvenmelidir. Anne ile doktor arasındaki güven duygusu oluşursa ve anne adayı gebelik sürecinde kendini doğuma doğru şekilde hazırlarsa süreç kolaylaşır.
- Doğum mahremiyeti: Doğal doğum sürecinde mahremiyet çok önemlidir. Doğumun gerçekleştiği alanda kapının açık olması, içeride izinsiz bulunan kişiler ve anneyi etkileyecek durumların yaşanması süreci bozabilir. Doğal doğumda salgılanan hormonlar tedirginlik anında sekteye uğrayabilir.
- Anne adayının hareket özgürlüğü: Doğal doğum sürecinde anne adayı yatağa mahkum edilmemelidir. Anne adayına yeterli hareket özgürlüğü tanınmalıdır. Anne rahat hareket ederse bebek daha kolay inecektir. Anne adayı doğum sürecinde en rahat ettiği pozisyonu doktorun yönlendirmesi ve kendi çabalarıyla bulabilir.
- Yeterli zaman tanınması: Doğum süreci tamamen bireyseldir. Bu yüzden doğal doğum için anne adayı ve bebeğe yeterli zaman verilmelidir. Doğum sürecinde saygı göstermek ve yeterli zamanı vermek önemlidir.Aceleci tavır ve ne olacak telaşları süreci olumsuz etkiler
- Duygusal destek: Anne adayı doğal doğum sürecinde sürekli olarak fiziksel ve duygusal desteğe ihtiyaç duyar. Anne adayı bu süreçte güvende hissederse ve mahremiyetin sağlandığını bilirse doğum süreci çok daha kolay bir şekilde ilerler.
Doğal doğumda eğitimin önemi
Doğal doğum için anne adayı da gerekli eğitimi gebelik döneminde almalıdır. Özellikle anne adayı nefes egzersizlerini bilmelidir. Doğal doğum sırasında anne adayı doğru şekilde nefes alıp vererek doğumu yönetebilir. Aynı zamanda doğum sürecinde hareket eğitimi de anne adaylarının başarılı olması gereken bir durumdur. Anne adayı duracağı pozisyonu bilirse daha rahat süreç işler.
Doğum sırasında anne adayı ağrı şikayetleri duyabilir. Doğal doğumda müdahale olmadığı için ağrı kesici bir ilaç kullanılmaz. Anne adayı ilaç olmadan doğal yöntemlerle ağrı kesici etki sağlayacak egzersizleri ve yöntemleri bilmeli ve başarıyla uygulayabilmelidir. Anne adayı doğum sürecinde gevşeme haline ulaşmalı ve bunu korumayı öğrenmelidir.
Doğal doğumda ortam nasıl olmalıdır?
Doğal doğum sürecinin sağlıklı bir şekilde tamamlanması için doğum ortamı çok önemlidir. Anne adayı doğum süresince kendini hem güvende hissetmeli hem de mahremiyetin tam sağlandığını bilmelidir. Bu sayede anne adayı kendi bedenine ve ruhuna daha fazla güvenebilir. Steril ortam sağlanan ve içeride mahremiyetin çiğnenmediği bir alan olmalıdır.
Doğum boyunca anne adayına destek olabilecek sadece bir kişi olması yeterlidir.Ortamın kalabalık olması kafa karışıklığı ve gerginlik yapabilir.Anne adayının doğum süresi boyunca istediği gibi davranabilmesi önemlidir. Bu nedenle kıyafetinin mahremiyetini koruyarak hareket özgürlüğü sağladığından emin olunmalıdır.Aynı zamanda doğal doğum sürecinde anne adayının yanında doktor ve doğum ekibi de hazır bulunmalıdır.
Yorumlar