38, 39, 40, 41, 42 Haftalık Gebelik
Artık gebelik sürecinin son düzlüğüne girdiniz ve her an doğum yapabilirsiniz. Bebeğiniz için hazırlanın ve kendinizi doğuma hazırlamaya başlayın. Bu süreçte sizi neler bekliyor gelin 38,39,40,41,42 haftalık gebelik yazımızda açıklayalım.
İçerikler:
38. hafta
Büyük olay şimdi herhangi bir gün olabilir. Bebeğiniz muhtemelen pelvisinizde oldukça alçakta oturuyor ve orada her türlü sinire çarpıyor. Bu nedenle bu yeni rahatsızlıkla uğraşırken doğum belirtisine dikkat edin.
Çok fazla hareket etmek için yeterli alan yoktur ve bebeğinizin zamanının çoğu uyumak ve dinlenmek için harcanır. Ayrıca doğum süreci için enerjiyi koruması gerekir. Muhtemelen güçlü hissettiren aktivite patlamaları olduğunu göreceksiniz. Bununla birlikte bebeğinizin hareketlerinde önemli bir yavaşlama varsa veya bir şeyler doğru değilmiş gibi hissediyorsa, içgüdülerinize güvenin ve doktorunuzla bir kontrol yaptırın.
Ayakta durduğunuzda ayaklarınızı görebildiğinizden bu yana haftalar geçti ve bu yüzden sanki dünya karnınızdan aşağıya doğru duruyor. Yüz üstü uzanmak bir seçenek değildir ve sırt üstü düz olmak ne siz ne de bebeğiniz için önerilmez. Bunun nedeni, ana kan damarlarınızdan birinin sırt üstü yatarsanız uterusunuzun ağır ağırlığı tarafından sıkıştırılmasıdır. En iyi pozisyon, sol tarafınızda uzanmak, üst bacağınız dizde bükülmüş ve bir yastıkla desteklenmiş olarak uzanmaktır.
39. hafta
Bebeğiniz şimdi doğacak olsaydı, akciğerleri herhangi bir tıbbi müdahale olmadan onu destekleyecek kadar olgun olurdu. Olgunluk ve gelişim açısından bağımsız olarak hayatta kalmak için gereken her şe hazır.
Bebeğinizin beyni hala erken çocukluk döneminde devam edecek sinir bağlantıları kuruyor. Hala anne karnındayken bebeğinize okumaya çalışın, biraz müzik çalın ve ona şarkı söyleyin. Eşinizi bu eğlenceli erken bağlanma fırsatlarına katılmaya teşvik edin.
Başıboş tüyler yüzünüzde, sırtınızda ve hatta meme uçlarınızda görülmeye başlamış olabilir. Onları rahatsız edici bulursanız onları kurtulabilirsiniz. Birçok hamile kadın, güzellik uzmanlarıyla her zamanki ağda randevularını sürdürür. Ayrıca epilasyon bebeğe zarar vermez, sadece size zarar verir.
Gözleriniz kuru ve sanki içinde kum varmış gibi hissedebilir. Bunun nedeni göz kürelerinizin şeklinin, vücudunuzun etrafında dolaşan ekstra sıvıya yanıt olarak değişmesidir. Normalde gözünüzün dış yüzeyini yağlayan gözyaşları normal rotalarını takip edemez ve bunun yerine yanağınızdan aşağı kayabilir. Bir mendili elinizin altında bulundurun ve sizi gerçekten rahatsız ediyorlarsa bazı yağlayıcı göz damlalarını kullanın.
Bebeğiniz doğduktan sonra izolasyona yardımcı olmak için cildinin altına yağ depoları bırakıyor. Küçük bebeklerin beyinlerinde olgunlaşmamış sıcaklık düzenleyici mekanizmaları vardır. Bu nedenle kendilerini ve hayati organlarını izole etmek için makul bir tampona ihtiyaçları vardır.
40. hafta
Bu haftada rahminizin içinde çok sıkışıktır ve ne kadar rahat olursa olsun, yakında tahliye edilmesi gerekecektir. Doktorunuz size bebeğin hareketleri, ne kadar aktif oldukları ve aktivite düzeninde herhangi bir değişiklik fark edip etmediğiniz hakkında sorular soracaktır.
Doğum öncesi randevularınıza getirmeniz gereken bir kayıt tutmanızı bile isteyebilirler. Bu hafta bebeğin kalp atışını ve rahminizin kas aktivitesini izleyen bir CTG (Kardiyotokograf) yaptırmanız gerekebilir.
Braxton Hicks kasılmaları, rahminize ve bebeğinize oksijenli kan dalgasını teşvik edecektir. Bazen oldukça şiddetli görünebilirler ancak acı verici ve düzenli olmadıkça endişelenmeyin.
Vajinanızdan ani bir sıvı fışkırması, yaklaşık her 15 dakikada bir gelen bir dizi düzenli, ağrılı uterus kasılmaları veya alt sırtınızda sabit, sürekli bir ağrı varsa, doktorunuza danışın. Bunların hepsi gerçek, erken doğum belirtileri olabilir.
Pelvik kaslarınız rahminizin konsantre ağırlığını desteklemek için fazla mesai yapıyor ve aşırı gerilmiş bir askı gibi kritik noktalarda sarkıyorlar. Onlara bir iyilik yapın ve mümkün olduğunda oturun. Rahat bir sandalye bulun ve doyurucu bir içecek, iyi bir kitap ve yanınızdaki telefonla kendinizi hazırlayın.
41. hafta
Son tarihiniz gelip geçmiş olsa da insanlığın en uzun gebelik dönemini yaşıyormuş gibi hissetmeyin. Hamile kadınların % 5’inden azı aslında bebeklerini doğum tarihlerinde doğurur ve ondan önce veya sonra doğum yapar. Bunun nedeni, tarihler veya bebeğin gerçekte ne zaman gebe kaldığı konusunda genellikle bazı karışıklıklar olmasıdır.
Doğum öncesi kontrolleriniz, 41 haftalık hamileyken belirli doğum tarihlerini veya geçmiş olgunluk değerlendirmelerini içerebilir. Bu hafta birkaç CTG (Kardiyotokograf) ve bir ultrason için gönderilebilirsiniz. Bebeğinizi çevreleyen amniyotik sıvı miktarı, bebeğin büyüklüğü ve plasentanın yeri ölçülebilir. Plasenta gecikmiş gebeliklerde verimli çalışmaz ve fonksiyonunun izlenmesi önemlidir.
Bu hafta bebeğinizin hareketlerinin ve aktivitelerinin kaydını tutmanız istenebilir. Hareketlerinde önemli bir değişiklik veya azalma varsa doktorunuza bahsetmeniz gerekecektir.
Bu hafta rahim ağzınızda baskı hissedebilirsiniz. Bir pap smear yaptırırken hissedilen ağrıya benzer şekilde bebeğin kafasına ne kadar baskı uyguladığına bağlı olarak gelip gidebilir. Aktif doğum sırasında bebeğin başının ve vücudunun uterusunuzdan çıkmasına izin vermek için rahim ağzınızın 10 santimetreye kadar genişlemesi gerekecektir.
Rahim ağzınızın hücreleri beyaz, sulu bir madde ürettiği için vajinal akıntınızda bir artış yaşayabilirsiniz. Bazı kadınlar bu hafta da mukoza ile karşı karşıya kalabilirler. Bu gerçek bir doğum belirtisi olmasa da bir şeyler olduğunun bir göstergesidir.
42. hafta
Hamilelikte gecikmiş olmak, insanlar için farklı şeyler ifade eder. 42 haftalık hamileyken doktorunuzun son tarihinizin doğruluğunu kontrol edeceğini göreceksiniz. Bu, son normal döneminizin ilk gününü ve ultrason bulgularınızı kontrol ederek yapılır. Bu hafta vajinal muayene olabilirsiniz, bu nedenle serviksinizin doğum için uygunluğu değerlendirilebilir. Bebeğinizin nişanı gelirse rahim ağzınıza baskı uyguluyorsa, bunun incelmesi ve genişlemeye başlaması muhtemeldir.
42 haftalık hamileliğe ulaşırsanız, dikkatle izlenmeniz önemlidir. Biyofiziksel profiller ve düzenli CTG’ler (Kardiyotokografiler) sıklıkla önerilmektedir. Plasentanın birkaç hafta önce olduğu kadar etkili çalışması muhtemel değildir ve bebeğinizi hala verimli bir şekilde destekleyebilmesi önemlidir.
Bu hafta şişlik ile ilgili sorunlarınız olması muhtemeldir. Ayak bilekleriniz ve ayaklarınız kabarık görünür ve herhangi bir mesafeyi yürümek veya ayaklarınızın üzerinde çok uzun süre kalmak zor olabilir.
Şişlik vulval bölgenizde sizi rahatsız edebilir ve pelvisinizde genel bir ağırlık ve tıkanıklık hissi olacaktır. Bebeğin alçakta oturması muhtemeldir ve sadece dışarı çıkmayı bekleyen yaklaşık 4kg + (bebek, plasenta ve amniyotik sıvı) katı kütleye sahip olduğunuz için bu normal.
Bu hafta bağırsaklarınızı daha sık boşaltmanız gerekebilir. Bebeğin alt bağırsağınız ve rektumunuz üzerindeki baskısı, atık ürünlerin birikmesi için fazla yer olmadığı anlamına gelir. Kanla renklendirilmiş mukozalı vajinal akıntı fark edebilirsiniz.
Gecikmiş bebekler kuru, soyulmuş cilde sahip olabilir. Gecikmiş veya randevu sonrası doğan bebekler de uzun tırnaklara sahip olma eğilimindedir. Gecikmiş bebekler aç bebekler olma eğilimindedir. S. Doğumdan sonra erken ve sık sık emzirmek yakın duygusal bağlantılar kurmaya yardımcı olur.
Yorumlar