9 Haftalık Gebelik

Artık 9 haftalık gebelik döneminde olduğunuza göre, büyük bir değişim gerçekleşmek üzere: bebeğiniz artık bir fetüs! Bu haftadan önce bebeğiniz bir embriyo olarak kabul ediliyordu ve şimdi bir fetüs olarak kabul ediliyor. Bu bebeğinizin daha da büyüdüğü ve güçlendiği anlamına geliyor. İlk üç aylık döneminizin sonuna hızla yaklaşıyorsunuz ve bebeğiniz her gün daha çok büyüyor.
9 haftalık bebeğiniz zaten tüm hayati organlarını geliştirmeye başladı ve yüz özellikleri daha tanınabilir. Bu haftada hafiften pantolonunuz sizleri sıkmaya başlar. Ayrıca ilk trimesterinizin geri kalanında yaşadığınız gibi 9. hafta hamilelik semptomları yaşamak da normaldir. Anne adayları bu dönemde çoğul gebelik bekliyorsa ultrason incelemesi sırasında tek yumurta ikizi mi yoksa tek yumurta ikizi mi bunu öğrenebilirler.
İçerikler:
9 haftalık gebelik ultrason görüntüsü
9 haftalık hamilelikte ultrason taramasında siz ve bebeğiniz arasında bir bağ oluşmaya başladığını fark edebilirsiniz. Embriyo, bebeğin başı sağ tarafa doğru olacak şekilde sırt üstü yatar. Gördüğünüz mavi alan bebeğin kalbidir. Göbek kordonu bebeğin karnından plasentaya kadar uzanır ve kordon içindeki kırmızı ve mavi renkler, oksijen ve besin topladığı plasentaya giden ve plasentadan giden kanı temsil eder.
Bu haftaki heyecan verici gelişme, yüzünün yavaş yavaş oluşmasıdır. Gözleri pigmentlidir ve daha belirgindir. Küçük kulak memeleri ortaya çıkmaya başlıyor, ancak gözleri hala kapalı kaynaşmış durumda ve ikinci trimestere kadar böyle kalacak.
9 haftalık gebelikte bebek gelişimi
9 haftalık gebelik sürecinde bebeğinizin parmakları artık tek tek görülebilir. Yani artık perdeli görünüm yerine parmaklarını seçebilirsiniz. Ayrıca son derece küçük ayak parmaklarını da görebilirsiniz.
Bebeğiniz yavaş ve istikrarlı bir şekilde büyüyor ve şimdi kollarını hareket ettirmesine yardımcı olan dirsekleri de gelişti. Bebeğinizin kalp atışı dakikada 160 civarındadır ve 9 haftalık gebelikte kalbi artık dört odaya ayrılmıştır. Aynı zamanda kanın içeri girip çıkmasına yardımcı olan kapakçıklar oluşmaya başlıyor.
Göbek kordonunun da artık tam zamanlı bir görevi var. Göbek kordonu, bebeğin karnına bağlı bir damar ve iki arterden oluşur. Damarın görevi, kanı bebeğin kalbine taşımaktır. Arterler ise kanı kalpten plasentaya taşıma görevini yerine getirir.
Bu hafta içinde artık bebeğinizin cinsel organları artık oluşmaya başladı. Saç kökleri bu haftada ortaya çıktı ve meme uçları da oluşmaya başladı. Bebeğinizin göz kapakları hala kapalıdır ve bir süre daha böyle olmaya devam edeceğini belirtelim. Ancak bu küçük kulaklar artık daha belirgin ve çıkıntılıdır. Bununla birlikte bebeğin ağırlığı bir önceki haftaya göre çok fazla farklılık göstermez.
9 haftalık gebelik belirtileri
9 haftalık gebelik döneminde sizin ve bebeğiniz için önemli değişimlerin olması sebebiyle bu haftadaki belirtiler biraz değişmeye başlar. Artık hamilelikle ilgili daha çarpıcı ve spesifik belirtiler ortaya çıkar.
9 haftalık gebelik belirtileri şöyle sıralanabilir;
Saç ve cilt değişimi
9 haftalık hamile semptomlarından birini merak ediyorsanız cildinizin parlak olduğunu veya yüzünüzde birkaç sivilce ortaya çıktığını fark edebilirsiniz. Saçlarınız bu haftada biraz yıpranmış görünebilir. Saç bakımını özenle yapın, yağlarla nemlendirin, iyi beslenin ve bol sıvı tüketin.
Burun tıkanıklığı
9 haftalık gebelikte burun tıkanıklığı görülen belirtiler arasındadır. Hamilelik vücutta burun tıkanıklığına yol açan daha yüksek bir mukus üretimine neden olur. Bu durum birkaç hafta sonra kendi kendine geçecektir.
Aşırı cinsel isteksizlik
Bu duygu telaşını hissetmeniz, sürekli yorgun ve şişkin olmanıza bağlı olabilir. Ayrıca çekici hissetmemeniz de bu haftalarda doğaldır. Bu güvensizlikler, cinsellikten uzak durmak istemenizin nedeni de olabilir. Belki de bu korkulara meydan okumak için cinsel ilişkiye girmek isteyebilirsiniz. Hamilelik sırasında cinsel ilişki yaşamak genellikle güvenlidir. İlişki anında lekelenme sık görülür ancak bu konuda şüpheniz varsa doktorunuza danışabilirsiniz.
9 haftalık gebelikte anne adayı nelere dikkat etmelidir?
- 9 haftalık hamile olduğunuz için gün ilerledikçe çok yorulduğunuzu hissediyor musunuz? Böyle hissetmek doğaldır. Unutmayın, dünyaya yeni bir hayat getirmek kolay bir iş değildir!
- Bedeniniz ve zihniniz şimdi fazla mesai yapıyor. İlk haftalarda kan basıncınızda ve şeker seviyenizde önemli bir artış olacak ve diğer semptomlarla birlikte sürekli yorgunluğa neden olacaktır. Bu nedenle bol bol dinlenin.
- Sabah bulantısıyla başa çıkmanın yolu diyetinizi gün boyunca 5-6 mini öğüne ayırmaktır.
- Ailede genetik durum öyküsü varsa olası genetik testler hakkında doktorunuza danışmak için doğru zamandır.
- Ayrıca, uterusun ana kan damarlarına basmasını engelleyen ve böylece bebeğe kan akışını iyileştiren yapısı nedeniyle sol tarafta uyumanız önerilir.
- Daha fazla mide bulantısına neden olabilecek güçlü kokuları solumaktan kaçının. Ayrıca havadar, iyi havalandırılan alanlarda vakit geçirin.
- Bebek ve anne için çok ihtiyaç duyulan kalsiyum bakımından zengin yiyecekleri yiyin.
Sıkça Sorulan Sorular
9 haftalık gebelikte karın büyür mü?
Uzmanlar ilk annelik deneyimi olan kadınlarda 11 haftalık gebelik sürecinde karında büyüme olacağını belirtiyor. Bu nedenle 9 haftalık gebelik içinde karında büyüme yaşamazsınız.
9 haftalık bebeğin cinsiyeti belli olur mu?
9 haftalık gebelik döneminde bebeğin cinsiyetini öğrenemezsiniz. Bunun için 13-16 hafta gebelik sürecini beklemeniz gerekir.
9 haftada bulantı azalır mı?
Anne adaylarının kilo almaya başladığı hafta 9 haftalık olduğu dönemdir. Bu haftada elbiseler dar gelmeye başlar ve mide bulantıları azalma eğilimindedir.
9 haftalık gebelikte nasıl yatmalı?
Uzmanlar anne adayının bu haftalarda sola yan yatmasını önerir. Böylece bebeğe kan akımı artar ve anne adayının şişlikleri azalır.
Yorumlar