Geç Döllenme Nedir?

Döllenme sperm ve yumurtanın bir araya gelmesi ile başarılı bir gebelik oluşmasıdır. Kadınlarda hormonal değişiklikler nedeniyle yumurtalıktan olgun bir yumurta salındığında ve bir sperm ile birleştiğinde döllenme biraz gecikebilir. Bir kadında tipik olarak döllenme 28 günlük döngünüzün ortası olan 14’üncü gün gerçekleşmektedir. Geç döllenme, normal olarak kabul edilen sürede döllenme işleminin olmamasıdır.
Çoğu kadın aslında döngülerinin 11. günü ile 21. günü arasında yumurta üretir. Genellikle normalde 10 ila 16 gün arasında bu süreç yaşanır Bir yumurtlama süresi kadında iki döngü arası ortalama 14 gün sürer. Yumurtlama sadece 21. günden sonra meydana gelirse geç kabul edilir. Yumurtlama olasılığınızın ne zaman olacağını hesaplayıcılarla ve takip ederek tahmin edebilirsiniz.
Her zaman bir problem olarak değerlendirilmese de geç yumurtlama bazen sorunlara neden olabilir. Yumurtlama bozuklukları, gebe kalamayan çiftlerin yüzde 25-30’unda kısırlığa neden olur. Bununla birlikte geç yumurtlama, herhangi bir yumurtlama olmayacağı anlamına gelmez. Bazen çiftlerin biraz sabırlı olması ve beklemesi gerekir.
Geç döllenme neden olur?
Geç gebe kalma veya geç döllenme gebeliği çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Gecikmiş gebe kalma için birden fazla neden ve altta yatan sağlık koşulları olabilir. İşte gecikmiş gebe kalmaya katkıda bulunabilecek bazı olası nedenler:
- Rahim fibrozu- Rahim duvarlarında kanserli olmayan tümör büyümeleri (rahim)
- Endometriozis (Çikolata kisti)- Rahim dışında anormal doku büyümeleri
- Polikistik over sendromu (PKOS)– Gebe kalmayı engelleyen hormonal dengesizlik
- Pelvik inflamatuar hastalıklar- Üreme organlarını etkileyen enfeksiyonlar
- Tıkanma- Yumurtalıkları uterusa bağlayan fallop tüpünde tıkanıklık
- Azalmış Yumurtalık Rezervi (DOR)- Yumurtalıkların normal üreme potansiyellerini kaybettiği bir durum.
- Erkek kısırlığı- Düşük meni / sperm ile ilgili sorunlar
- Yaşla ilgili sorunlar
- Obezite
- Stres
- Hipotiroidi
- Diyabet
- Emzirme
- Yumurtlama problemleri
- Steroid
- Antidepresanlar
- Hormon bazlı saç ve cilt ürünleri
- Merkezi sinir sistemi ilaçları (bazı antipsikotikler ve antiepileptik ilaçlar)
- Merkezi etkili antihipertansif ilaçlar
- Tiroid ilaçları
- Kemoterapi ve diğer kanser tedavileri
- Tiroid fonksiyonlarının bozuk olması
- Emzirme
- Stresli yaşam
Geç döllenme nedenleri belirlendiğinde kolaylıkla tedavisi gerçekleştirebilecek bir sağlık sorunudur.
Geç döllenme belirtileri nelerdir?
Geç gebe kalma belirtileri her kadın için farklı olacaktır. Birçok kadın süreç boyunca hiçbir şey hissetmezken, bazıları da aşağıdakileri içerebilecek bazı belirgin geç gebe kalma belirtileri bildirmektedir:
- Beklenen yumurtlama tarihinden sonra servikal mukoza akıntısının rengindeki ve kalınlığındaki değişiklikler
- Bazal vücut ısısında değişiklik
- Döngünün ilerleyen dönemlerinde tek taraflı alt karın ağrısı
- Hafif lekelenme
- Vajinal akıntıdaki değişiklikler (servikal mukus çiğ yumurta akı gibi berrak ve esnek hale gelir.)
- Yüksek libido
- Hafif pelvik ağrıyan
Bu semptomları yaşamadıysanız ve adetinizi geçirmediyseniz, geç veya hiç yumurtlama belirtisi yoktur. İdrarınızdaki hormonları ölçen bir hamilelik kitini deneyebilir veya kesin olarak sonuç almak adına bir ultrason çektirebilirsiniz.
Geç döllenme ile hamile kalınır mı?
Geç yumurtlama hamileliği geciktirebilir, ancak bu gebelik olmayacağı anlamına gelmez. Döngünün ilerleyen dönemlerinde yumurtladığınızda gebe kalmak mümkündür. Burada vücudunuzu tanımak vücudunuzla mümkün olduğunca uyumlu olmak başarılı bir gebelik deneyimi getirecektir.
Tam olarak neye dikkat etmeniz gerektiğini bilerek ve ne zaman yumurtladığınızı takip ederek gebelik başarısı yakalayabilirsiniz. Yukarıda belirtilen semptomları arayın. Ayrıca yumurtlama sürecinde hafif, berrak ve esnek olacak vajinal akıntı yaşarsınız. Ek olarak yumuşak ve açık olacak olan rahim ağzınızın hissine çok dikkat edin.
Yumurta serbest bırakıldıktan sonra döllenmesi için 12-24 saati vardır. Bu dönemde yüksek libidonuzdan yararlanma durumu olursa gebelik şansı en üst seviyeye çıkar.
Geç yumurtlamanın olası sonuçları nelerdir?
Geç yumurtlamanın ana sonucu hamile kalmamaktır. Döngüde geç yumurtlamak gebe kalma şansını azaltır. Döngünüzde yumurtlamanın ne zaman gerçekleşeceğini bilmezseniz yumurtanın döllenme için uygun olduğu zaman dilimini kaçırabilirsiniz.
Gebe kalmamanın stresi, sağlığınız ve duygusal refahınız üzerinde çeşitli olumsuzluklara yol açabilir. Geç yumurtlama ayrıca yaşam tarzınızı ve programınızı da bozabilir.
Hatta bazı durumlarda geç yumurtlama olan kişilerde hiç yumurtlama görülmeyebilir veya kısırlık vakaları ortaya çıkabilir.
Normal kabul edilenin dışında sürekli olarak yumurtladığınızı fark ederseniz, doktorunuzu ziyaret etmelisiniz. Benzer şekilde doğurganlık sorunlarıyla bağlantılı sağlık sorunlarından musdaripseniz veya yumurtlamayı etkileyebilecek ilaçlar kullanıyorsanız gebelik denemeleri için doktor kontrolünde süreci yürütmelisiniz.
Geç yumurtlama tedavisi
Geç yumurtlama için uygulanabilecek bazı tedaviler var. Tedavi yöntemi tamamen geç yumurtlamanın nedenine bağlıdır. Hastalara vücudu yumurtaları daha erken veya daha sık serbest bırakmaya teşvik eden ilaçlar reçete edilebilir. Ek olarak kilo problemi olan hastalarda kilo vermek veya rutinleri değiştirmek gibi yaşam tarzı değişiklikleri de tedavinin parçası olabilir. Olası ilk yöntemlerle bir çözüm bulunamazsa, IVF gibi alternatif bir gebe kalma yöntemi önerilebilir. Sizin için en iyi geç yumurtlama tedavisi seçeneğini bulmak için doktorunuzun detaylı inceleme yapması gerekir.
Sıkça Sorulan Sorular
Geç döllenme, tıbbi tedavi seçenekleri nelerdir?
Geç döllenme durumunda, tıbbi tedavi seçenekleri arasında yumurtlama stimülasyonu, in vitro fertilizasyon (IVF) ve intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu (ICSI) yer alabilir. Bu tedaviler, kadınların hamile kalma şansını artırabilir.
Geç döllenme, genetik faktörlerle mi ilişkilidir?
Geç döllenme, genetik faktörlerle ilişkili olabilir. Bazı çalışmalar, geç döllenme durumunun ailesel olabileceğini göstermektedir. Ancak, tam olarak neyin genetik olduğu net değildir ve bu konuda daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.
Geç döllenme ile ilgili önleyici tedbirler nelerdir?
Geç döllenmeyi önlemek için, sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek, düzenli egzersiz yapmak, sigara ve alkol tüketimini sınırlandırmak, stresi azaltmak ve doğurganlık yaşınızda bir sağlık uzmanıyla konuşmak önemlidir. Ayrıca, hamile kalmaya hazır olduğunuzda, gebelik yaşınızın ilerlemesini beklemek yerine mümkün olan en kısa sürede hamile kalmaya çalışmak da önleyici bir tedbirdir.
Geç döllenme nedir ve neden olur?
Geç döllenme, dişi üreme hücresinin (yumurta) döllenmeden uzun bir süre sonra döllenmesi durumudur. Bu durum genellikle yumurtalıkların işlev bozukluğu, hormonal dengesizlikler veya yaşa bağlı değişimler gibi faktörlerden kaynaklanabilir.
Yorumlar