23, 24, 25, 26, 27 Haftalık Gebelik
RANDEVU

ONLINE RANDEVU

Randevu İçin Hemen Arayın!
(Pzt - Cuma 10:00 ve 18:00 arası)

23, 24, 25, 26, 27 Haftalık Gebelik

23, 24, 25, 26, 27 Haftalık Gebelik

Gebeliğiniz hızlı bir şekilde ilerliyor ve artık bebeğinizi iyice hissediyorsunuz. Gebelik sebebiyle artık kilo almaya başladınız ve hamileliğiniz dışarıdan belli olmaya başladı. İşte heyecan verici dönemler olan 23,24,25,26,27 haftalık gebelik süreciniz;

23. hafta

İkinci trimesterde, uykunuzu bozabilecek canlı rüyalar görebilirsiniz. Çoğu zaman, anne karnındaki bebeğiniz de bu rüyalarda yer alır.  Kramplar çoğunlukla diyetinizdeki düşük kalsiyum veya magnezyumdan ve düşük tuz seviyelerinden kaynaklanır.

Karpel tünel sendromu adı verilen bir durum nedeniyle başparmaklarınızda ve işaret parmaklarınızda iğne ve iğne hissi hissetme ihtimaliniz vardır. Doktorunuza danışın. Bu sendromu azaltmak için fizyoterapi gerekebilir.

Bu hamilelik hormonları önümüzdeki birkaç hafta boyunca baş ağrısının nedeni olabilir. Kendinizi nemli ve vücudunuzu serin tutun.  Hamilelik sırasında sulu, beyaz renkte ve kokusuz vajinal akıntı olması normaldir.  Kaşıntılı hissediyorsanız ve yanma hissi varsa, doktorunuzla konuşmanız önerilir. Braxton Hicks kasılmaları bu haftadan itibaren görülmeye başlayabilir.

Bebek, küçük kafasından yumruya kadar 20 santimetreden daha kısadır ve yaklaşık 500 gram ağırlığındadır. Bebeğinizin akciğerleri, bebeğiniz doğduğunda akciğerlerdeki alveollerin açık kalmasına yardımcı olacak sürfaktan adı verilen bir madde oluşturmaya başlar.

Bebeğin kalp odaları ve kalbe kan sağlayan ana kan damarları artık ultrasonda görülebilir. Bebeğinizin kulakları artık tamamen işlevseldir. Bebeğiniz şimdi tüm kaslarını hareket ettirebilir ve bebeğin hareketlerinin artık daha güçlü olduğunu hissedeceksiniz.

24. hafta

Kontakt lens veya gözlük takanlar için gözlerdeki kuruluk daha rahatsız edici hissedebilir. Bununla birlikte, göz damlalarını veya yapay gözyaşlarını yağlamak gözleri yatıştırmaya yardımcı olabilir.

Çatlak izleri, cildin orta tabakasındaki kollajen liflerinin, yani dermisin, genişleyen bir şekil ve vücut büyüklüğüne uyum sağlamak için gerilme ve yırtılma eğiliminde olması durumunda ortaya çıkar.  Aşırı tükürük salgısıyla mücadele etmek için sakız çiğnemeyi veya nane emmeyi deneyin.

Baş ağrınızın tetikleyicilerini tespit etmeye çalışın. Tetikleyiciler kafein, çikolata, parlak ışığa adım atmak, yeterince su içmemek ve yeterince sık yememek nedeniyle düşük kan şekeri seviyeleri gibi birçok durum olabilir. Bir ağrı kesiciye ihtiyacınız varsa bunu sadece doktorunuza danıştıktan sonra alın.
Bebeğinizin parmak izleri ve ayak izleri şimdi oluşmuştur, bu da bebek için benzersiz tanımlamalar olacaktır. Bebeğiniz bu aşamada haftada yaklaşık 170 gram kazanıyor ve bu hafta yaklaşık 680 gram ağırlığında. Bebeğin kirpikleri ve kaşları bu hafta büyüyor. Bebeğinizin tat, dokunma, görme ve işitme duyuları olgunlaşıyor, böylece doğumla bebeğiniz beslenme uyaranlarına cevap verebilecek. Büyüyen kemikler, yağ ve kaslar bebeğin kilo alımından sorumludur.

25. hafta

Bu haftada karnınız yuvarlak görünüyor ve kesinlikle tam hamile görünüyorsunuz. İlk kez anne olacak herkes için yeni bebeğiniz için bir şeyler planlamak gerçekten farklı bir deneyim olabilir. Rahatlayın ve yolculuğun tadını çıkarın.

Diş etleriniz artık diş eti iltihabına ve kanamaya eğilimlidir. Günde iki kez fırçalayın ve her gece diş ipi kullanın. Buna ihtiyaç duyuyorsanız diş hekiminize danışın.

Bisküvi, kek ve benzeri yiyecekleri yemeye cazip gelse de iştahınızı tatmin etmeyecek ve kısa sürede tekrar aç hissetmenize neden olacaktır. Bu nedenle, tam tahıllı ekmek, kekler, meyve, sütlü içecekler ve kaliteli tahıllar gibi yiyecekleri yiyin. Daha az besin değeri olan yiyeceklerden kaçının

Bebeğin burun delikleri tamamen açılır. Önemli bir madde olan yüzey aktif madde, bebeğin akciğerlerinin alveollerini kaplamak ve akciğerleri bebeğin doğumda bağımsız olarak nefes almasına yardımcı olacak şekilde hazırlamaktır.

Bebeğiniz rahminizde makat pozisyonunda yatıyor olacak. Bu hafta doğum öncesi ziyaretiniz sırasında bebeğinizin kalp atışlarını dinleyebilirsiniz. Ortalama olarak bebeğin kalp atışı annenin kalp atış hızının iki katıdır.

26. hafta

Şimdi hamileliğin altıncı ayına giriyorsunuz. İkinci trimesterde, doğum öncesi kontrolleriniz aylık olarak yapıldı ancak şimdi tüm değişiklikleri ve gelişmeleri yakından izlemek için kontrollerin sıklığı artacaktır. Vücudunuzdaki kan hacmi yaklaşık % 25 arttı ve bu, hamileliğinizin 35. haftasında zirveye ulaşacak.

Braxton Hicks kasılmaları uterusunuzu sertleştirmeye yardımcı olur bu nedenle bu kasılmalar sizi rahatsız etmesin. Lif bakımından zengin yiyecekler yiyin, bol su için ve kabızlığı önlemek için düzenli olarak egzersiz yapın. Başınız dönüyorsa ve bayılacak gibi hissediyorsanız oturun ve başınızı bacaklarınızın arasına koyun ve sizinle birlikte olması için birine seslenin.

  • Bebeğinizin bu haftaki değişiklikleri

Bebeğiniz kollarını ve bacaklarını uzatır, ancak çoğu zaman bebeğiniz elleri ve bacakları dibine doğru katlanmış olarak kıvrılır. Bebeğiniz artık gözlerini açmaya başlıyor, bu da bebeğinizin göz kapaklarının artık gözlere aşılanmadığı anlamına geliyor. Bebeğin hareketleri şu andan itibaren 30’a kadar artmaya devam edecek.

Bebeğinizin uzunluğu büyüyor ve ayrıca cildinin altına daha fazla yağ bırakıyor. Ortalama olarak, bebeğin doğum ağırlığı yaklaşık 3,5 kilogramdır. Bebeğinizin belirli bir hareket düzenine sahip olduğunu ve bebeğinizin düzenli dönemlerde uyuduğunu ve hareket ettiğini gözlemlemiş olabilirsiniz.

27. hafta

Bu haftada bebeğiniz hızlı büyüyor ve rahminizin ona uyması için her gün biraz genişlemesi gerekiyor.

Telefonda konuşmak, merdivenleri tırmanmak, hızlı yürümek gibi basit şeyler nefessiz hissetmenize neden olabilir. Duruşunuza dikkat etmek ve eğilmekten kaçınmak önemlidir. Böylece ciğerleriniz genişleyecek alana sahip olur.

Karnınızdaki kaşıntı hissi, cildinizin orta tabakasındaki kollajen liflerinin gerilmesinden kaynaklanmaktadır. Banyodan sonra biraz nemlendiriciyi ovalayabilirsiniz. Duş almak için aşırı sıcaklıktaki suyu ve cildinizi kurutan sabunlar kullanmayın.

Sıvı tutulması, bileğinizdeki karpal tünelin şişmesine ve sinirlere baskı yapmasına neden olabilir.  Uyuyamıyorsanız, bunun birçok nedeni olabilir. Uyumak için belirli bir zaman ayırmanız ve gün içinde kestirmekten kaçınmanız önerilir. Böylece geceleri uyuyacak kadar yorgun olursunuz.

Bebeğiniz artık daha fazla zaman harcıyor ve baştan topuklu ayakkabılara kadar ölçülebiliyor. Bebeğiniz bu hafta yaklaşık 38 santimetredir ve cildin altında ve bebeğinizin hayati organlarının çevresinde yağ oluşmaya devam eder.  Bebeğinizin gözlerinin retinaları, son birkaç haftadan beri gerçekleşen gözlerin açılması ve kapanmasıyla birlikte değişiklikler ve olgunlaşma sürecinden geçiyor.

Bebeğiniz artık kendi isteğine göre baş parmağını emebilir ve bu nedenle bu basit zevk artık bu haftadan itibaren istemsiz bir eylem değildir. Bebek hala amniyotik sıvıyı akciğerlerinin içine ve dışına soluyor, oksijen plasenta tarafından sağlanıyor.

Op. Dr. Kadriye Şener

Op. Dr. Kadriye Şener mesleğini İstanbul Ümraniye'de EvaGyn klinik adlı özel muayenehanesinde icra etmektedir. Anlaşmalı hastanelerimiz deneyimli uzman hekimlerden ve profesyonel kadrodan oluşan, haftanın 7 günü 24 saat kesintisiz hizmet veren, ileri teknoloji ürünlerine sahip olan kadın hastalıkları ve doğum bölümlerimizde doğum gerçekleşmekte ve aileler özel kliniğimizden bebekleriyle mutlulukla ayrılmaktadır.

Yorumlar

    Bir yorum yazınız