18, 19, 20, 21, 22 Haftalık Gebelik

Bu haftadan itibaren gebeliğinizin çok özel dönemlerine girmeye başlarsınız. Bebeğinizin gelişimi son sürat devam ediyor ve hamileliğin rahat dönemleri içindesiniz. İşte 18,19,20,21, 22 haftalık gebelik serüveniniz;
18. hafta
Tüm hamilelik belirtileri arasında, bebeğinizin hareket ettiğinin farkına vardığınızdan daha ikna edici bir şey yoktur. Bu genellikle ilk kez anneler için 18. hafta civarındadır ve daha önce bebek sahibi olanlar için biraz daha erkendir.
Bebeğinizin ilk hareketlerinin size nasıl hissettireceğini tam olarak tanımlamak zordur. Birçok kadın bunun en hafif çırpınmalar veya karınlarındaki küçük bir heyecan balonu gibi olduğunu söylüyor.
18 haftalık hamilelikte, uterusunuzun üst kısmını kasık kemiğiniz ve göbeğiniz arasında hissedebilmelisiniz. Hafifçe bastırdığınızda teslim olmayan sıkı, kaslı bir sırt gibi hissedeceksiniz.
Bu hafta gerçekten iştahınızın arttığını görebilirsiniz. Sindirimi daha uzun süren ve açlığınızı daha uzun süre tatmin edecek düşük GI (Glisemik İndeks) gıdaları arayın.
Kalbiniz kanınızı pompalamak için ekstra çalışıyor. Toplam dolaşımdaki kan hacminiz o kadar arttı ki, kalbinizin vücudunuzun etrafına kan pompalamada neredeyse yüzde 50 daha fazla çalışması gerekiyor. Sigara içiyorsanız mutlaka bırakın.
Bu hafta bebeğiniz başparmağını emiyor olabilir. 18. haftada alınan ultrasonlar, bebeklerin bu aşamada küçük başparmaklarını bulduklarını ve bırakmak istemediklerini göstermiştir. Bebeğinizin kemikleri güçleniyorlar ve artık kıkırdak gibi değiller.
19. hafta
Bu haftada dolaşım sisteminiz normalden çok daha fazla çalışıyor. Vücudunuzun her yerine ve göbek kordonundan bebeğinize kan pompalıyor. Bu, dayanıklılık eksikliği hissetmenize ve sizi nefessiz bırakmanıza neden olabilir. Bu yüzden demir ve c vitamini açısından zengin bir diyete sahip olmalısınız.
Gitme dürtüsünü aldığınızda idrarınızı tutmayın. Mesanenizi tamamen ve sık sık boşaltın. İç vücut ısınız şu anda daha yüksek bu sizi normalden daha fazla terletecektir. Bu yüzden hafif kıyafetler giymek ve cildinizin nefes almasına yardımcı olmak en iyisidir.
Hamilelik hormonları mide ve bağırsaktaki düz kas liflerini etkiler. Bu, yedikten sonra yanma hissi hissetmenize neden olabilir; özellikle baharatlı yiyecekler veya ağır ve sindirimi zor yiyeceklerden uzak durun.
Kahverengi yağ olarak bilinen özel bir madde üretilmeye başlanır. Bebeğinizin vücudunun bir kısmı verniks kazeoza adı verilen özel bir yağlı madde ile kaplıdır. Bebeğinizin böbrekleri iyi çalışıyor ve idrar üretiyor. Bebeğinizin vücudunda saçlar büyümeye başlar. Bebeğin böbrekleri bu hafta ultrason testinde görülebilir. Prematüre evrede doğan bebeklerde sırt ve kollarda ince saçlar görülür.
20. hafta
Ortalama gebelik süresi 40 hafta olduğu için hamileliğinizde resmi olarak yarısına başarıyla ulaştınız. Karnınızın büyüklüğünün artmasıyla birlikte vücudunuzun ağırlık merkezi değişiyor ve bu da farklı yürümenize neden olabilir.
Şimdiye kadar rahminiz göbeğinizin seviyesindedir. Beliniz kayboldu, vücudunuzun genişliğini kollarınızın altından, kalçalarınıza kadar simetrik görünmesini sağladı. Hamilelik hormonları nedeniyle, kan damarlarınız daha rahat hale gelir ve kanın serbestçe akmasına izin vererek varisli damarlara veya hemoroidlere neden olur. Bir şapka takın ve kloazmanın koyulaşmasını önlemek için dışarı çıkarken güneş kremi kullanın.
Uzun süre hareketsiz durmayın veya oturma veya yatma pozisyonundan aniden kalkmayın, çünkü baş dönmesi veya baygınlık hissetmenize neden olabilir. Karnınızın ağırlığını desteklemek için ellerinizin otomatik olarak aşağı indiğini fark ederseniz, bunun normal olduğunu bilin.
Bebeğin dış kulakları şimdiye kadar oluşmuştur. Bebeğinizin uzunluğu yaklaşık 16,5 santimetredir. Bebeğiniz, kendi çekirdek sıcaklığınızdan biraz daha yüksek bir sıcaklığa sahip olan amniyotik sıvıda sıcak kalır. Bebeğinizin hareketleri bu hafta artar, ancak size herhangi bir rahatsızlık vermeyebilir.
Bu haftadan itibaren bebeğiniz onunla konuşursanız sesinizi tanımayı öğrenecek ve doğumdan sonra ona aşina olacaktır.
21. hafta
Bu hafta uyumakta zorlanabilirsiniz. Vücudunuzdaki yüksek östrojen seviyeleri nedeniyle kollarınız ve bacaklarınız rengarenk bir görünüme sahip olabilir. Bu, ikinci trimesterde normaldir. Doğumdan sonra, bu azalacak ve cildiniz hamilelikten önce olduğu gibi olacaktır.
Göğüslerinizin boyut ve görünümde değişiklikler geçirdiğinin fark edersiniz. Şimdiye kadar meme uçlarınızın boyutu daha büyüktür ve hamilelik ilerledikçe areola renk olarak koyulaşmaya devam edecektir. Son birkaç hafta içinde kilo almış olabilirsiniz. Bunun önemli bir nedeni gelişmekte olan bebeğinizdir.
Tebeşir, odun kömürü veya yenmeyen garip yiyecekler yemek isterseniz endişelenmeyin. Bu tür bir özleme ‘Pica’ denir. Bunun mantıklı açıklaması, vücudunuzun bu maddeler için özlem duymasıdır, çünkü vücudunuzun şu anda ihtiyaç duyduğu bir eser element kaynağı olabilir. 21. haftada, göbek deliğiniz düz görünebilir, ancak bebeğiniz önümüzdeki haftalarda büyüdükçe ortaya çıkabilir.
Bebeğiniz yaklaşık 310 gram ağırlığındadır ve bir muz büyüklüğündedir. Bu hafta bebeğinizin beyni ve kasları senkronize olarak çalışır. Bebek sürekli olarak amniyotik sıvıyı yutar, sindirir ve amniyotik sıvıda idrar olarak atar. Bebeğiniz, mekonyum olarak bilinen ilk bağırsak hareketi olarak serbest bırakılmak üzere vücudundan atık ürünler oluşturuyor. Bebeğinizin diş etlerinde daimi dişler için minik diş tomurcuklarının oluşumu artık başlamıştır.
22. hafta
Bu hafta hamileliğinizle ve onunla birlikte gelen şeylerin gerçekliğiyle başa çıkmak için zaman harcayabilirsiniz. Göğüs kafesiniz başa çıkmak ve sorunsuz nefes almanıza yardımcı olmak için genişler ve gerilir. Bununla birlikte vücudunuzun içinde, ekstra çalışan dolaşım sisteminiz de dahil olmak üzere çeşitli aktiviteler olduğu için hala nefessiz hissedebilirsiniz.
Progesteron, pelvisinizin bağlarını yumuşatmanın yanı sıra, sindirim sisteminin kaslarını da etkileyen ve sindirimin yavaşlamasına neden olan gevşemesini sağlayan önemli bir hamilelik hormonudur. Bu nedenle yiyecek istekleriniz size farklı söylese de baharatlı veya ağır yiyeceklerden uzak durun.
Beyaz işlenmiş ekmek ve makarna çeşidi kalın bağırsak hareketlerinde yardımcı olmaz ve bu nedenle kabızlığın kontrolünde yardımcı olmaz. Kabızlık konusu çok rahatsız edici ise o zaman bir doktora danışın.
Bebeğiniz başparmağını emmek, göbek kordonunu tutmak, hıçkırmak ve kavrama reflekslerini uygulamak için zaman harcıyor. Bu hafta yağ serildiği için daha az yarı saydam görünüyor. Bebeğinizin parmakları artık olabildiğince küçük tırnaklara sahip. Cinsel organlar bebeğin cinsiyetine göre oluşturulur. Bebeğin kasları gelişiyor ve ince ayar yapılıyor.
Yorumlar