13, 14, 15, 16, 17 Haftalık Gebelik

13. ve 14. haftalardan itibaren bebek hareket etmeye başlar ve hıçkırabilir, ancak hareketler genellikle hissedilemeyecek kadar küçüktür. Bazı kadınlar bebeklerinin 15, 16 veya 17. haftalarda hareket ettiğinin farkına varmaya başlar, ancak çoğu bundan biraz daha uzun sürdüğünü fark eder. İşte sizleri 13,14,15,16, 17 haftalık gebelik sürecinde neler bekliyor göz atalım;
İçerikler:
13. hafta
13 haftalık hamile olduğunuzda ilk trimesterinizin sonunda hızla yaklaşıyorsunuz.. Muhtemelen şimdiye kadar en az bir doğum öncesi kontrol yaptırdınız ve bebeğinizin kalp atışlarını duydunuz.
13 haftalık hamileyken ultrason bile yapmış olabilirsiniz. Bağırsaklarınızdaki bu halsiz his hala istenmeyen bir konuktur. Lif ve birçoğu, su, egzersiz, taze meyve suları, özellikle portakal ve kuru erik suyu, ayrıca tahıl ve kepekli tahılların hepsi kabızlığı hafifletmeye yardımcı olur.
Rahiminiz hala greyfurt büyüklüğündedir. Daha önce bebek sahibi olduysanız, muhtemelen ilk hamileliğinizden daha erken “gösterdiğinizi” göreceksiniz. Hala mide bulantısı hissediyorsanız, günde 5-6 küçük öğün yemenin kendinizi standart 3 ile sınırlamaktan daha iyi olduğunu görebilirsiniz. Yemek yemeden önce çok uzun süre beklememeye çalışın ve kan şekerinizi sabit bir seviyede tutmayı hedefleyin. Bu hafta kendinizi biraz daha sakin ve dingin hissedebilirsiniz. Daha enerjik hissetmeniz de normaldir.
Bu hafta, bebeğiniz olgun bir şeftali büyüklüğündedir. Bebeğinizin vücudunun yüzeyini 13. haftada kaplayan ince saçlar, etrafta yüzerken cildini korumaya yarar. Bebeğiniz bu haftadan itibaren ses tellerini hazırlıyor. Bebeğinizin beyni, kasları ve sinirleri arasındaki bağlantıların hepsi şimdiye kadar oluşmuştur.
14. hafta
Hamileliğinizin 14. haftası, ikinci trimesterin başlangıcıdır. Bu üç aylık dönem, annelik yolculuğunuzdaki üç trimesterden en rahat olanı olarak adlandırılabilir.
Normalden daha sıcak hissetmek doğaldır. Kalbiniz daha fazla kan pompalıyor ve kırmızı kan hücreleriniz hızla artıyor. Doktorunuz demir takviyeleri reçete edebilir ancak kan dolaşımındaki bu artışı desteklemek için doğal kaynaklardan da almanız gerekir. Bu nedenle yeşil ve yapraklı sebzeler, kırmızı et ve tahıllar gibi demir bakımından zengin yiyecekler yiyin. Şişkin hissediyor olabilirsiniz ve mideniz diğer günlerden daha fazla yapışmış gibi görünebilir. Bu distansiyon bağırsaktan kaynaklanmaktadır.
Bebeğin göz kapakları gözlerin üzerine kaynaşır. Boyun daha belirgin hale gelir. Bebek şaşılık ve kaşlarını çatma gibi yüz hareketleri yapar. Birden fazla bebeğe hamileyseniz, şimdi ultrasonda tespit edilebilir.
Bebeğinizin gözleri tamamen oluşmuştur, ancak maruz kalınamayacak kadar hassastır. Ve saç derisinde saçlar büyümeye başlamış olabilir. Ultrason testlerinde bebeğinizin başının göğsüne dayandığını görmüş olabilirsiniz.
Bu aşamada, vücudunuz için lif gereksinimini karşılamak için yeterli meyve ve sebze yemeniz gerekir. Ayrıca, lifin asimilasyonu için yeterli su ve sıvıya sahip olmak önemlidir. Buradan itibaren egzersiz yapmaya başlamanız önerilir. Özellikle, pelvik taban, uterusun yavaş yavaş artan ağırlığını desteklemeye yardımcı olacak pelvik taban kaslarını güçlendirmek için egzersiz yapmalısınız.
15. hafta
Bu hafta, yakın geçmişten daha enerjik hissediyorsunuz ve bir başka olumlu değişiklik, bir kez daha yemeklerinizin tadını çıkarmaya başlarsınız. Vücudunuzda akan hormonlar sayesinde çok yönlü bir ‘iyi hissetme’ faktörü vardır.
Uyurken, bebeğiniz geliştikçe karnınızın rahatsızlık hissi verdiğini hissedebilirsiniz. Bu nedenle, uyurken kendiniz için özellikle karnında uyumaya alışkın olanlar için rahat bir pozisyon bulun.
Ayakkabılarınız sıkıyorsa, pelvik kasları gevşeten önemli bir hamilelik hormonu olan progesterondan kaynaklanır. Bu haftalar hamilelik sırasında göğüslerinizi desteklemek için uygun hamile sütyenleri satın almak önemlidir.
Bebeğin yüzün yan taraflarında bulunan gözleri olması gereken yerde pozisyon almaya başlamıştır. Bebeğin kulaklarındaki üç küçük kemik oluşmaya başlar. Bebeğin bacakları kollarından daha uzun olur.
Bebeğin nefes alma, emme ve yutma hareketleri artık ultrasonda duyulmaktadır. Bebeğin vücudu yavaş yavaş orantılı bir form alıyor.
Su, bebeğin diş oluşumuna yardımcı olan zengin bir florür kaynağıdır. İdrar yolu enfeksiyonunu önlemek için bol miktarda su için. Cinsel ilişkiye girmeden önce ve sonra mesanenizi boşaltın.
16. hafta
16 haftalık hamile olduğunuzda, muhtemelen zaten birkaç doğum öncesi randevunuz olmuştur. Gebeliğin erken döneminde yapılan standart bir dizi tıbbi kontrolün bir parçası olarak, özel kan testleri dahil edilmiştir. Kan grubunuzun, kan sayımlarınızın ve belirli hastalıklara karşı bağışıklığınızın kendi sağlığınızın yanı sıra bebeğinizin sağlığı için de kontrol edilmesi önemlidir.
Kromozomal problemleri olan bir bebeğe sahip olmanın daha yüksek bir risk kategorisine girerseniz, CVS (Koryonik Villus Örnekleme) testi veya Amniyosentez önerilebilir. Amniyosentez genellikle gebeliğin 14-16. haftaları arasında yapılır.
Bu hafta fundus, üst veya uterusunuz, kasık kemiğinizden yaklaşık 16 cm uzakta olacak. Bu, hamile olduğunuzu göstermeye başlayabileceğiniz anlamına gelir. Dişlerinizi fırçalarken diş etlerinizin hassas olduğunu ve kolayca kanadığını görebilirsiniz. Diş fırçanızı düzenli olarak değiştirin ve yumuşak dışında herhangi bir doku kullanmaktan kaçınınHala kabızlığa ve bağırsak bölümünde genel bir yavaşlamaya eğilimli olabilirsiniz. Su, kaba yem, meyveler, sebzeler, tahıl bazlı tahıllar ve egzersiz, bağırsağın gerektiği gibi çalışmasını sağlamak için doğal olarak etkili ilaçlardır. Genişleyen rahminizi destekleyen bağlar ve kaslar egzersiz yapıyor ve bu sizde ağrı oluşturabilir.
Beyniniz bebek odaklı olduğunda işte ve evde yapılması gerekenlere konsantre olmak zor olabilir. Bu şekilde hisseden tek kişi sizmişsiniz gibi hissetmemeye çalışın; hamile kadınlar için yaygın bir deneyimdir.
Bu hafta bebeğiniz gözleriyle yana doğru hareketler yapabilir. Göz kapakları hala koruma için kapalı olmasına rağmen, gözlerini kontrol eden kaslar çalışmaya başlıyor. Parlak ışık karın duvarınızdan parladığında, muhtemelen kırmızımsı bir parıltıya benzeyen şeyde gözlerini kamaştırırlar. Bu hafta bebeğiniz küçük ağzını açabilir ve minik dudaklarını hareket ettirebilir.
17. hafta
17 haftalık hamilelikte ağırlık merkeziniz değişiyor. İyi bir duruş sürdürmeye çalışmak, sırt ağrısından ve gereksiz kas gerginliğinden kaçınmanıza yardımcı olacaktır.
Bazı kadınlar için siyatik sinir ağrısı son derece rahatsız edicidir. Bu haftalarda pilates, yoga, su aerobiği ve fizyoterapi, omurgayı doğru hizada tutan kasları güçlendirmeye yardımcı olabilir.
Kendi vücudunuza çok fazla ekstra kan akışı, kışın ortasında olsa bile sıcak ve kızarmış hissetmenize neden olabilir.
Bacaklarınızdaki damarların daha görünür olduğunu ve çok fazla ayakta duruyorsanız bacaklarınızın ağrıdığını fark ediyor olabilirsiniz. Bacaklarınız yüksekte olacak şekilde uzanmaya çalışın ve mümkün olduğunda oturun.
Şampuanın reklamını yapmak için kullanılabilecek bir saç kafanız olabilir. Genellikle saçlar büyüme ve dökülme aşamalarından geçer, ancak hamilelik sırasında fazla dökülme meydana gelmez. Bu nedenle parlak kilitler. 17 haftalık hamilelikte birçok kadın hamileyken tırnaklarının kırılgan, zayıf ve lapa lapa
Bebeğiniz çok hızlı büyüyor. Sadece son iki haftada ağırlığı iki katına çıktı ve başından en altına kadar yaklaşık 13 santimetre ölçüldü.
Bebeğinize oksijenli kan sağlayan kan damarları, yarı saydam derisinden görülebilir. Bu hafta bebeğinizin cinsiyeti hakkında net bir haber alabilirsiniz. Bebeğiniz şimdi parmak izi oluşturuyor.
Yorumlar