33, 34, 35, 36, 37 Haftalık Gebelik
RANDEVU

ONLINE RANDEVU

Randevu İçin Hemen Arayın!
(Pzt - Cuma 10:00 ve 18:00 arası)

33, 34, 35, 36, 37 Haftalık Gebelik

33, 34, 35, 36, 37 Haftalık Gebelik

Gebelik döneminin sonlarına doğru hem siz hem de bebeğiniz artık doğuma tam hazır hale geliyorsunuz. Bu dönemler artık doğumun habercisi olacak süreçleri bekleme dönemleridir. Vücudunuz artık doğum için hazırlanıyor. 33,34,35,36,37 haftalık gebelik süreçlerine bir bakalım;

33. hafta

Sadece birkaç hafta daha bebeğiniz için bekleme süreniz olabilir. Bebeğiniz şimdi doğmuşsa, nefes almasına yardımcı olmak için biraz desteğe ihtiyacı olabilir Kendi küçük bedenleri, hava yollarının açık kalmasına ve çökmemesine yardımcı olacak yüzey aktif madde üretiyor. Bu hafta erken doğum tehdidi ile hastaneye yatırıldıysanız, büyük olasılıkla bebeğinizin akciğerlerinin olgunlaşmasına yardımcı olacak bir kortizon enjeksiyonu yapılır.

Yaklaşık 1 litre amniyotik sıvı vardır ve bebeğinizin içinde yüzmesi için sıcak, steril bir banyo oluşturur. Amniyotik sıvı miktarı, bebeğinizin böbreklerinin ne kadar iyi çalıştığının bir işaretidir. Hamileliğinizin bu aşamasında yaklaşık 500ml / gün üretiyor olmaları gerekir.

İdrar kaçağı, yani “inkontinans”, daha önce hamile kalmış kadınlarda daha yaygındır. Güldüğünüzde, hapşırdığınızda, öksürdüğünüzde veya ağır bir şey kaldırdığınızda mesanenizden az miktarda idrar sızabilir.

Bebek midenizi ve bağırsaklarınızı normal pozisyonlarından yukarı ve dışarı itiyor. Bu, yemeklerinizi rahatça sindirebilme lüksüne sahip olmadığınız anlamına gelir. Hamilelik sırasında tüketilebilecek güvenli antasitler hakkında doktorunuza danışın.

Braxton Hick’in kasılmaları ağrısız uterus kasılmalarıdır ve doğanın bir uygulama seansı sağlamanın yoludur. Ayrıca plasentaya oksijenli kan dalgası yaratmaya yardımcı olacaklardır. Onlara ağrı eşlik etmedikçe, düzenli olmadıkça veya vajinanızdan da sıvı kaybetmedikçe, endişelenmeyin. Basit bir pozisyon değişikliği veya ılık duş genellikle yerleşmelerine yardımcı olabilir.

34. hafta

Meraklı küçüğünüz şimdiye kadar söylediğiniz her şeyi duyabilir. Aslında, ninnilerden zevk alıyor olabilir, kendinize mırıldanabilirsiniz, bu yüzden devam edin ve ona şarkı söyleyin.

Bir erkek çocuğunuz varsa, hamilelik hormonlarınız skrotumunun doğumda şişmesine neden olur. Benzer şekilde bir kız bebeğiniz varsa, vulvası da kabarık ve şişmiş görünecektir. Her iki değişiklik de doğumdan sonraki ilk birkaç hafta içinde yerleşir.

Bebeğiniz artık gözlerini kolayca açıp kapatıyor. Bebeğinizin cildini kaplayan verniks kazeoza hala 34. haftada onu koruyor. Bununla birlikte lanugo – cildini kaplayan yumuşak, tüylü saçlar bu hafta kaybolmaya başlıyor.

34. haftada, vücudunuz büyük güne hazırlanıyor ve kramp hissi tamamen normal. Bununla birlikte pelvik ağrı, vajinal kanama ve bel ağrısı yaşarsanız, derhal doktorunuzu arayın.

Bu aşamada karnınız biraz veya çok daha düşük görünecektir. Bunun nedeni bebeğin pelvisinize inmiş olabileceğidir. Bu, mesane üzerindeki baskı nedeniyle tuvalete daha sık gezilere neden olabilir. Amniyotik sıvı, bu süre zarfında bebeğin büyümesine ve kalisthenikleri için yer açmasına izin veren yüksekliğindedir.

35. hafta

Bebeğinizin beynindeki nöronlar ve erken bağlantılar daha da gelişiyor. Böylece doğumda stimülasyon almak için mükemmel bir şekilde bağlanacaklar. Çoğu bebek, daha fazla enerji kullanması nedeniyle doğumdan sonraki ilk hafta içinde kilo verir.

Bebeğiniz şimdi çok fazla yuvarlanmayacak. Birkaç hafta önce olduğu kadar kolay hareket etmesi için yer yok. Bebeğinizin hareket kalıplarında bir değişiklik olduğunu düşünüyorsanız veya doğal olmayan bir şekilde sessizleşirse, doğum doktorunuza danışın.

Bebeğiniz şimdiye kadar makat pozisyonunda yattıysa bu haftalarda baş aşağı dönecektir. Bu sert ve kemikli kafa kaburgalarınızın altında oturuyorsa bu size biraz rahatlama sağlayabilir.

Kolostrum bu hafta meme uçlarınızdan sızıyor olabilir. Sütyeninizi çıkardığınızda meme uçlarınızda kurumuş ve kabuklanmış olduğunu fark edebilirsiniz. Göğüsleriniz daha da ağırdır ve mavi damarlarla çizgilidir. Rahat hamile sütyenleri için doğru şekilde takıldığınızdan emin olun.

Bebeğinizi çevreleyen amniyotik sıvı 35. haftada zirvededir ve bundan sonra azalmaya başlayacaktır. Bu sıvı idrardan çok farklı olan kendine özgü bir kokusu vardır. Hamile annelerin, hamileliklerinin bu aşamasında idrar veya sıvı sızdırıyorlarsa kafalarının karışması kolaydır. Zarlarınızın yırtılmış olabileceğinden şüpheniz varsa doğum doktorunuza danışın.

36. hafta

Mekonyum, ilk bağırsak hareketini oluşturacak yapışkan, siyah katranlı maddedir. Bazı bebekler hala uterustayken mekonyumu geçirirler ve bu onların sıkıntılı olduklarının bir işareti olabilir. Bu olursa hemen doktorunuz tarafından kontrol edilmelisiniz.

Bebeğinizin kafatası karmaşık bir yapıdır ve içindeki kemikler büyüyene kadar kaynaşmaz. Doğum sırasında, bir bebeğin kafatasının kalıplanması ve annenin doğum kanalının şekline uyum sağlaması önemlidir. Bu ilk hamileliğinizse, bebeğinizin başı bu hafta pelvisinize girmeye veya düşmeye başlayabilir. Artık takla atma dönüşleri yapması için yeterli alan yok ve hareketleri kısıtlandı. Bebeğiniz baş aşağı dışında bir pozisyondaysa, doğum seçeneklerini doktorunuzla görüşmeniz gerekecektir.

Sırt üstü yatmak tavsiye edilmez, bu nedenle yan yatarak uyumak tek seçenek gibi görünüyor. Geceleri birkaç kez tuvalete gitmek zorunda kalmaya alışın. Rahiminiz o kadar büyüyor ki, mesanenizin tuvalete gitmenizi sağlamak için fazla idrarla dolması gerekmiyor.

Yatma pozisyonundan dik olmaya çok hızlı bir şekilde geçmekten kaçının ve kan basıncınızın ayarlanmasına izin verin. Doktorunuz muhtemelen şu andan itibaren bebeğiniz olana kadar haftalık doğum öncesi randevulara katılmanızı teşvik edecektir.  Sıcak duşlar veya banyolar, masaj, dinlenme ve sadece kendinize karşı nazik olmak, bu son haftaları atlatmanın iyi yollarıdır.

37. hafta

Anne olmak olacağınız ve sonunda bebeğinizi kucağınızda tutacağınız güne çok yaklaşıyorsunuz. Şimdi sadece üç haftanız var ve saatin son geri sayıma tıklandığını duyabiliyorsunuz. Bunun nedeni, bebeğinizin organlarının tamamen gelişmiş olması ve bu hafta rahminizin dışında çalışmaya hazır olmasıdır.

Sırtınız ağrıyor, pelvisiniz gıcırdıyor ve mesaneniz birkaç mililitreden fazla tutamıyorsa gebeliğin son birkaç haftasına hoş geldiniz. Ne yazık k  hamileliğin son gerginliği anneye göre bebek için faydalarla ilgilidir. Bebeğiniz kesinlikle orada güzel zaman geçiriyor.

Vajinal akıntınız şimdi artacak ve ekstra emicilik için bir astar takmanız gerekebilir. Bu tamamen normaldir ve bol, kaşıntılı, olağandışı kokmuyorsa veya sizi rahatsız etmiyorsa endişelenmeyin. Şu anda meydana gelen çok sayıda pelvik engorgement ve hormonal aktivite vardır ve bu doğal bir sonuçtur.

Son birkaç hafta içinde ne kadar büyüdüğünü görmek için karnınızı ölçün. Hastane için çantalarınızı hazırlarken, banyo malzemeleri, kendiniz ve bebeğiniz için kıyafetler, bebek bezleri, ilaçlar ve sağlık sigortası bilgilerinizi eklemeyi unutmayın.

Op. Dr. Kadriye Şener

Op. Dr. Kadriye Şener mesleğini İstanbul Ümraniye'de EvaGyn klinik adlı özel muayenehanesinde icra etmektedir. Anlaşmalı hastanelerimiz deneyimli uzman hekimlerden ve profesyonel kadrodan oluşan, haftanın 7 günü 24 saat kesintisiz hizmet veren, ileri teknoloji ürünlerine sahip olan kadın hastalıkları ve doğum bölümlerimizde doğum gerçekleşmekte ve aileler özel kliniğimizden bebekleriyle mutlulukla ayrılmaktadır.

Yorumlar

    Bir yorum yazınız