12 Haftalık Gebelik
RANDEVU

ONLINE RANDEVU

*Saat 19.00’ dan sonraki online randevu talepleriniz için tarafınıza saat 09.00’ dan sonra geri dönüş yapılacaktır.
Randevu İçin Hemen Arayın!
(Pzt - Cuma 10:00 ve 18:00 arası)

12 Haftalık Gebelik

12 Haftalık Gebelik

Hamileliğinizin ilk üç aylık dönemini tamamlamak üzeresiniz ve bu heyecan verici dönüm noktasına ek olarak bebeğiniz de her geçen gün büyük ilerleme kaydediyor. Gebeliğin 12. haftasında fetüsün hemen hemen her kısmı hızlandırılmış bir gelişme halindedir. Küçük çocuğunuz şu andan itibaren doğuma kadar daha büyük ve daha güçlü olmaya devam edecektir.

Diğer iyi haberler de bu haftanın sonuna kadar düşük yapma olasılığı önceki haftalara göre çok daha az olacak. Ayrıca şimdi biraz daha iyi hissediyor olabilirsiniz. Birçok kadın bu noktada daha enerjik hissediyor ve daha az mide bulantısı yaşıyor. Artık gebeliğin tadını çıkarmaya başlayacağınız dönem çok yaklaştı. Bebeğinizle ilgili iyi haberler alabilirsiniz veya birkaç hafta daha heyecanınız devam edebilir.

12 haftalık gebelik ultrason görüntüsü

Artık resmi olarak hamileliğinizin üçte birini tamamladınız. Bu kadar kısa sürede ne kadar ilerlediğinizi kabul etmek için bir dakikanızı ayırın! 12. haftaya gelindiğinde bebeğiniz artık karnınızın içinde tamamen oluşmuştur ancak tam doğuma ulaşana kadar hala uzun bir yol vardır. El ve ayak parmakları gelişir ve fetüs ellerini açıp kapatabilir. Dahili olarak üreme, dolaşım ve üriner sistemlerin hepsi gelişimin ileri bir aşamasındadır.

Bebek yaklaşık 14 g ağırlığındadır. Ses telleri oluşuyor ve böbrekler idrar üretmeye başlıyor, mesaneyi dolduruyor. Henüz hissedemese de bebek bir sonogram taraması (ultrason) sırasında görülebilir.

Bebeğiniz şimdi baştan aşağıya yaklaşık 5 cm uzunluğundadır ve bu hafta bebeğiniz ortalama bir erik büyüklüğündedir.

12 haftalık gebelikte bebek gelişimi

Son döneminizden bu yana sadece 12 hafta geçti ve bebeğiniz artık tamamen oluşmuş durumda. Tüm organlar, kaslar ve kemikler yerinde ve üreme sistemi de oluştu. Bu noktadan itibaren, fetüs hızlı bir şekilde büyümeye ve olgunlaşmaya devam edecektir. Bebeğiniz de bu aşamada çok aktiftir, ancak hareketi hissedebilmeniz için henüz çok erkendir.

12 haftalık gebelik belirtileri

Bu hftalarda kabızlığın bazı kadınlar için bir sorun olabileceğini belirtelim. Herkes bunu yaşamaz, ancak oldukça yaygındır ve rahatsız edici olabilir. Bağırsaklarınızda bir şeylerin ilerlemesini sağlamakta sorun yaşıyorsanız sebebi hormonlarınız olacaktır. Bu durumda problemi azaltmak için yapabileceğiniz birkaç şey var. Kepekli ekmek ve tahıllar ve çok sayıda taze meyve ve sebze ekleyerek yüksek lifli bir diyet uygulayın. Her gün biraz egzersiz yapmak için zaman ayırın ve bol su için.

Mide ağrısı ve krampları da hamileliğin bu aşamasında kadınlar için zahmetli olabilir. Endişelenecek bir şey yok, genellikle kabızlık, gaz veya uterusunuz genişledikçe büyüyen bağlarınızın sonucudur. Ancak ağrı şiddetliyse veya kanama gibi diğer semptomlar eşlik ediyorsa derhal doktorunuza başvurun.

Evde yorgunluk ve mide bulantısı ile sıkışıp kalmışsanız şimdi arkadaşlarınızla ve ailenizle dışarı çıkma fırsatını kullanın.

Hamilelik süreci her ne kadar zorlu olsa da, sağlıklı bir yaşam tarzı benimseyerek en iyisini yapmaya gayret edin. Bu, doğum öncesinde anne ve bebeğiniz için en iyi destek sağlayacaktır. Beslenme programınız, mümkün olduğunca çeşitli yiyecek gruplarını içererek taze meyve ve sebzeleri de dahil etmelidir. Ayrıca günde 8-20 bardak su içmeyi hedeflemelisiniz.

12 haftalık gebelikte anne adayı nelere dikkat etmelidir?

Bir buluşma taraması yaptıktan sonra beklenen son tarihiniz hakkında cevap alabilirsiniz. Bu tarama aynı zamanda kaç bebek beklediğinizi de doğrulayacaktır.  Yolda iki veya üçüzleriniz varsa bu haftada sizlere doktorunuz bu konuda haber verebilir.

Şimdi ne tür bir doğum istediğinizi düşünmeye başlamanın zamanı gelmiş olabilir. Çoğu kadın hastane ortamında  doğal doğum yapar ve bunu başka bir şekilde yapmayı düşünmez. Hastaneler tipik olarak perinatal acil durumlarla başa çıkmak için en iyi olanaklara sahiptir. Bununla birlikte bazı kadınlar normal doğumdan kaçarak sezaryen seçeneklerini de düşünebilir. Ülkemizde sezaryen doğum da çok yaygındır. Doğumunuz için hangi seçeneklerin mevcut olduğu aynı zamanda sağlık kuruluşuna da bağlıdır. Geleneksel olmayan bir doğum düşünüyorsanız epidural doğum gibi yeni nesil seçenekleri de değerlendirin.

Hamileliğiniz boyunca cildinizde ortaya çıkan çatlak izleri hakkında çok fazla endişelenmemeye çalışın. Genellikle göğüslerinizde, karnınızda, kalçalarınızda ve kalçalarınızda en belirgin olanlardır ve çoğu kadın hamilelik sırasında bunu yaşar. Kozmetik endüstrisinden duyacaklarınıza rağmen, losyonlar ve kremler herhangi bir fark yaratmaz. Ne kadar görüleceği cildinizin doğal elastikiyetine bağlıdır ve genellikle doğumdan sonra yavaş yavaş kaybolurlar.

 

Sıkça Sorulan Sorular

12 haftada  Nuchal Yarı Saydamlık Taraması yaptırabilirsiniz. Bu kombine test, Down sendromu riski altındaki bir fetüsün yanı sıra diğer kromozomal anormalliklerin ve bazı önemli yapısal anormalliklerin tanımlanmasına yardımcı olmak için mevcut olan son derece doğru bir non-invaziv tarama testidir.

Kan testleri belirli koşulların taraması için kullanılır ve dokuz hafta sonra cinsiyeti tahmin edebilir. Genital tüberkülün açısına göre cinsiyeti belirlemek için ise ultrason, hamileliğin 12. haftasında kullanılabilir.

12 haftalık gebelikte bebek yutma hareketi yapabilir ve bu ultrasonda görülebilir. Ayak parmaklarını kıvırma ve tutma hareketi yapabilir ve tekme atabilir. Ancak bu hareketleri hissetmek için henüz erken bir dönemdesiniz.

Op. Dr. Kadriye Şener

Op. Dr. Kadriye Şener mesleğini İstanbul Ümraniye'de EvaGyn klinik adlı özel muayenehanesinde icra etmektedir. Anlaşmalı hastanelerimiz deneyimli uzman hekimlerden ve profesyonel kadrodan oluşan, haftanın 7 günü 24 saat kesintisiz hizmet veren, ileri teknoloji ürünlerine sahip olan kadın hastalıkları ve doğum bölümlerimizde doğum gerçekleşmekte ve aileler özel kliniğimizden bebekleriyle mutlulukla ayrılmaktadır.

Yorumlar

    Bir yorum yazınız