NST Nedir, Kaçıncı Haftada Girilir?
RANDEVU

ONLINE RANDEVU

*Saat 19.00’ dan sonraki online randevu talepleriniz için tarafınıza saat 09.00’ dan sonra geri dönüş yapılacaktır.
Randevu İçin Hemen Arayın!
(Pzt - Cuma 10:00 ve 18:00 arası)

NST Nedir, Kaçıncı Haftada Girilir?

NST Nedir, Kaçıncı Haftada Girilir?

Non Stres Testi açılımı ile bilinen NST, gebelik döneminde bebeğin sağlığını incelemek adına yapılan doğum öncesi (prenatal) bir testtir. Bu uygulama ile bebeğin kalp atışlarının takibi yapılır. Anne adayı NST cihazına bağlanır ve bebeğin hareket halinde olduğu veya dinlendiği anlardaki kalp atışları izlenerek kayıt altına alınır.

Bebeğin hareketlerine göre kalp hızının artıp artmadığı gibi durumlar incelenir.  Olağan şartlarda bebeklerin de çocuklar ve yetişkinler gibi kalp hızı hareket halinde artar.  Bebeğin hareket halinde olmasına karşın kalp atış hızı artmıyorsa oksijensiz kalma gibi durumlar olabilir. Doğum öncesinde anne adayları birkaç defa NST cihazına bağlanabilir.

NST kaçıncı haftada girilir?

NST’ye kaçıncı hafta girilir sorusu özellikle ilk gebelik deneyimini yaşayan anne adaylarının bilmek istediği bir konudur.  Bir anne adayının NST incelemesine girebilmesi için üçüncü trimester dön eminde olması gerekiyor. Bu uygulama normal giden gebeliklerde 32. hafta sonrası yapılıyor. Ancak yüksek riskli gebeliklerde 26-28. haftalar arasında yapılabilir. Gebelik sürecini takip eden doktor bu konuda sizi yönlendirecektir.

NST kimlere yapılır?

Her anne adayının NST testine girmesi gerekmiyor. Gebelik yüksek riskli şekilde devam ediyorsa ya da bebeğin sağlık durumunun yakından takip edilmesi gereken durumlarda düzenli olarak NST incelemesi yapılmaktadır.  Gebeliğin üçüncü üç aylık döneminde yani son düzlükten sonra NST yapılması bazı durumlarda zorunludur;

  • Farklı komplikasyonlar oluşturabilecek çoğul gebelik olması
  • Anne adayında tip 1 diyabet, kronik kalp hastalıkları ve yüksek gebelik tansiyonu gibi durumların saptanması
  • Bebeğin anne karnında daha yavaş hareket etmeye başlaması
  • Bebekte bir gelişim bozukluğu olması ya da sonradan saptanması
  • Doğum sürecinin mevcut olağan plandan 10-15 gün kadar gecikmesi
  • Anne adayının daha önceki gebeliklerinde komplikasyonlar ile karşı karşıya kalması
  • Amniyon sıvının azalması
  • Anne ve baba adayı arasında kan uyuşmazlığı olması

NST nasıl yapılır?

nst nedir

NST uygulaması çok basit ve pratik bir test türüdür. Anne adayı bu uygulamaya girmeden önce ne yapması gerektiğini merak edebilir. NST öncesinde anne adayının ek bir hazırlık yapması gerekmiyor. NST cihazı bağlanmadan evvel anne adayının kan basıncına bakılır.  Aynı zamanda NST sırasında da kan basıncına bakılması gerekebilir.

Kan basıncı ölçümü yapıldıktan sonra anne adayı muayene masasına uzanır. Ardından aynı ultrason incelemesi gibi karın bölgesinde özel bir jel uygulanır. Daha sonra jel üzerine NST cihazına ait parça koyulur. Yerleştirilen parça bebeğin kalp atışını monitöre iletir.

Anne adayının rahim üzerine rahimdeki kasılmaları takip edebilmek adına bir cihaz yerleştirilir. Bu sayede bebeğin kalp atışları ile birlikte rahim hareketleri de kayıt edilebilir. NST süresi duruma ve kişiye göre değişiklik gösterir. Bebek aktif hareket ediyorsa 15-20 dakikada tamamlanır. Bebek inaktifse ve uykudaysa daha uzun süre devam edebilir.

Bebek tam bir uykudaysa NST incelemesi yapılabilmesi için bebeğin uyandırılması gerekir. Sesli bir cihaz anne adayının karnına yaklaştırıldığında ya da anne adayı bir şeyler yiyip içtiğinde bebek uyanabilir.

NST testinin sonuçları hemen cihazdan çıkan bir çizelge sayesinde incelenebilir. Özetle NST sonuçları için uzun süre beklemek gerekmez. Aynı zamanda NST takibi sancı ve kasılmaları takip etmek için de kullanılabilir. NST cihazında 20 dakika içinde en az 3 defa düzenli olarak 40 mmHG üzerinde kasılma değeri varsa doğum başlamış olarak kabul edilir.

NST sonucu nasıl değerlendirilir?

NST değerleri yorumlama için iki farklı değere bakılır. Bu değerler NST cihazında monitör üzerinde görülebilir ve yazıcı tarzı çıktı alınan bölümde de kayıt altına alınır. NST sonuçları değerlendirildiğinde bebeğin sağlıklı olup olmadığı hakkında bir yorum yapılabilir.  Bebeğin kalp atış hızı ile ilgili bir sorun olması halinde hemen farklı incelemeler yapılır. NST aynı zamanda doğumun başlayıp başlamadığını kontrol etmek adına da kullanılan bir testtir.

NST sonucu değerlendirme süreci şöyledir;

  • Reaktif değerlendirme

32 hafta öncesi yapılan NST incelemesinde bebeğin kalp atım hızı 20 dakikalık süreçte olağana göre en az 2 defa hızlanırsa ve her hızlanma minimum 10 saniye devam ediyorsa sonuç reaktif olarak değerlendirilir.

32 hafta sonrası yapılan test sürecinde ise bebeğin kalp atım hızı 20 dakikalık aralıkta normal değerine göre en az 2 defa hızlanıyorsa ve hızlanma minimum 15 saniye devam ediyorsa sonuç yine reaktif olarak değerlendirilir.

Reaktif test sonucu için NST testi süresi biraz daha uzatılır. Bu süreçte bir sonuç kriterleri sağlanırsa bebeğin kalp atım hızı normal görülür. 40 dakikalık bir incelemede nonreaktif bir sonuç varsa bebek sağlığı için farklı doğum öncesi testler uygulanabilir.

  • Nonreaktif değerlendirme

Bebeğin kalp atım hızı hareketleri referans değerlerin altında kaldıysa NST testi sonuçları nonreaktif olarak değerlendirilir. Bu sonuç bebek inaktif olduğunda ya da uykuda olduğunda görülebilir. NST sonucu nonreaktif olması durumunda öncelikle bebeği uyandırmaya yönelik hamleler yapılır. Bu süreçte bebek uyandığında yine en az 20 dakikalık bir kalp atım hızı izleme süreci geçmelidir.

Bebeklerin normalde kalpları her dakikada 120-160 arasında atmaktadır. Kalp atış hızı belirli bir süre takip edildiğinde azalıp artması gerekir. Bu dalgalanma bebeğin sağlıklı olduğunu göstermektedir. Aynı zamanda NST sırasında bebek hareket ettikçe kalp atış hızı artmalı ve hareketi kesildiğinde normal ritme geri dönmelidir.

Op. Dr. Kadriye Şener

Op. Dr. Kadriye Şener mesleğini İstanbul Ümraniye'de EvaGyn klinik adlı özel muayenehanesinde icra etmektedir. Anlaşmalı hastanelerimiz deneyimli uzman hekimlerden ve profesyonel kadrodan oluşan, haftanın 7 günü 24 saat kesintisiz hizmet veren, ileri teknoloji ürünlerine sahip olan kadın hastalıkları ve doğum bölümlerimizde doğum gerçekleşmekte ve aileler özel kliniğimizden bebekleriyle mutlulukla ayrılmaktadır.

Yorumlar

    Bir yorum yazınız