6 Haftalık Gebelik

Gebelik, şüphesiz her kadın için en özel süreçlerin başındadır ve bu dönemde yaşanan değişimler güzel hisler ile beraber gelir. Bebek anne rahmine tutunduğu andan itibaren gelişim başlar ve bu süreç hafta hafta takip edilir. 6 haftalık gebelik dönemi içerisinde bebek ortalama mercimek büyüklüğüne ulaşmış olup. 6. haftanın tamamlanmasıyla bebeğin artık burnu, ağzı ve kulakları oluşmaya başlar. Özellikle 5. haftada sıklaşmaya başlayan gebelik belirtileri 6. haftaya gelindiğinde daha belirgin hissedilmeye başlar. Sabah bulantıları bu dönemde sıklıkla yaşanır. Ancak belirtiler her kadında yaşanmayabilir. Bebeğin gelişimi 6. haftadan itibaren hızlanarak devam eder.
İçerikler:
6 haftalık bebek nasıl görülür?
Bebek, 6. haftaya ulaştığında artık ultrasonda daha belirgin görüntüler verebilir. 6 haftalık bebek ultrason görüntüsü embriyonun 3 – 5 mm boyutuna ulaştığını gösterirken daha canlı kalp atışı duyulabilir. Bu haftada kalp atışı dakikada 100 ile 160 arasında değişir. Hamileliğin önemli süreçlerinden biri olan 6.haftada artık dolaşım sistemi temel haliyle oluşmuş olup bebeğin kalbine kan gitmeye başlar. Artık bebeğin kalp atışları daha hızlı olurken sizin kalbinizden iki daha hızlı atabilir.
Gebeliğin her haftası anne ve baba adayları için oldukça önemli olup her kontrolde bebekle ilgili daha net görüntüler görmek isteyebilirler. 6. hafta bebeğin görüntüsünün şekillenmeye başladığı hafta olup bebeğinizin elleri, kolları, bacakları oluşmaya başlar. Bir sonraki kontrolde ise bu ayrıntılar doktor tarafından daha detaylı anlaşılabilir. Bunun yanı sıra bebeğin dolaşım sistemi, sinir sistemi, beyni ve omurga gibi önemli vücut bölümlerinin oluşumu başlamış olur. 6.hafta gebelik ultrason görüntüleri bebek hakkında daha net bilgiler verirken anne adaylarında da artık gözle görülür fiziksel değişimler yaşanmaya başlar.
6. haftada gebelik kesesi oluşumu
Hamileliğin öğrenilmesinin ardından öncelikle bebeğin kalp atışı, görüntüsü, hareketleri gibi daha pek çok değişim heyecanla takip edilir. Tıbbi olarak hafta hafta takip edilerek değerlendirilen gebelik sürecinde 6. haftaya gelindiğinde gebelik kesesi ultrasonda net bir şekilde görüntülenir. Gebelik kesesi anne karnındaki bebeğe ait olan ilk net görüntüdür ve bu kesenin çapı 9 ila 12 mm civarında değişir. Ancak bazı hamileliklerde gebelik kesesinin 7. haftaya girerken görüldüğü tespit edilmiş olup bazen ise 5. haftalarda da vajinal ultrason yöntemiyle görülebilir. Bu tamamen kişilere göre farklılık göstermektedir.
Gebelik kesesinin boyutu bu süreçte transvajinal ultrasonografide kontrol edilerek genellikle 13 mm’ye ulaştığı gözlemlenir ve bu durumda gebeliğin normal seyrettiğini gösterir. Transvajinal ultrasonda 5,5 ya da 6. haftada kalp atışları net duyulurken karından yapılan ultrasonda bu durum bir hafta daha sarkabilir. Her ne kadar ebeveyn adayları hamilelik döneminde sabırsız olsalar da sabırlı ve stressiz olmaya özen göstermeleri önemlidir. Çünkü bebeğin kalp atışı geç döllenme veya geç yumurtlama nedeniyle her zaman 6. haftada duyulmayabilir.
6. haftada anne adayında yaşanan değişiklikler nelerdir?
Hamileliğin 6. haftasına gelindiğinde bebek artık bezelye boyutuna ulaşmış ve gelişimini de hızla sürdürmekteyken anne adayında da bir takım değişiklikler yaşanmaya devam eder. Bunlardan başlıcaları şu şekildedir;
- Gebeliğin 6.haftasına gelindiğinde kusma, baş dönmesi gibi gebelik belirtileri daha net bir şekilde görülmeye başlar.
- Bulantı ve kusmaya bağlı kilo kaybı yaşanır.
- Kadının vücudundaki hormonal değişimler artık daha da hızlı olurken bu durum anne adayının ruh halini etkiler. Kadınlarda, bu süreçte bir gün neşeliyken bir gün halsizlik gibi ani iniş çıkışlar yaşanması normaldir.
- Anne olma düşüncesinin netleşmeye başlamasıyla beraber çeşitli endişe halleri yaşanabilir.
- Memelerde hassasiyet oluşumu artar ve sık idrara çıkma isteği oluşur.
- Anne adayı için, bu süreç genel olarak hamilelik belirtileri ve duygusal değişimler geçer.
Gebeliğin 6. haftasında nelere dikkat edilmelidir?
Birçok anne adayı gebe olduğunu öğrendiği andan itibaren annelik duygusuyla her şeye dikkat etmeye odaklanır. Hamileliğin altıncı haftası bebeğin ana hatlarının gelişimi için çok önemli bir süreçtir. Hamileliğin ilk 12 haftası düşük ihtimali olan bir süreç olup, her zaman dikkatli hareket edilmesi gerekir. Gebeliğin altıncı haftasının sağlıklı bir şekilde geçirilmesi gebeliğin devamlılığı için oldukça önemlidir. Anne adaylarının bu süreci hem kendi hem de bebek için sağlıklı bir şekilde tamamlaması için dikkat etmesi gereken bazı unsurlar vardır. Bu detaylardan bazıları şu şekildedir;
- Gebeliğin tespit edilmesinin ardından doktorun önerdiği vitamin ve mineraller varsa bunlar aksatılmadan düzenli olarak tüketilmelidir.
- Sağlıklı ve dengeli beslenmeye dikkat edilmelidir.
- Mide bulantısı yoğun olan kişiler küçük hacimli ve kuru besinler tüketerek besin takviyesine devam etmelidir.
- Hamilelik döneminde hem anne sağlığı hem de bebeğin gelişimi için besin tüketimi önemlidir. Bu dönemde protein ihtiyacının artması sebebiyle anne adayının sıklıkla protein içeren et, balık, yumurta, kuru baklagiller, süt ve süt ürünleri tüketmesi gerekir.
- Hamilelik hassas bir süreçtir. Bu nedenle içeriği bilinmeyen yiyecek ve içeceklerden mutlaka kaçınılmalıdır. Bilinmeyen çaylar içilmemelidir.
- Ağır işlerden kaçınılmalı, ağır yükler kaldırılmamalıdır.
- Bol miktarda sıvı tüketimi yapılmalıdır. Bunun yanı sıra lif içeriği yüksek tam tahıllar, ceviz, badem gibi kuruyemişler tüketmeye özen gösterilmelidir. Aynı zamanda kuru baklagiller, sebze ve meyveler de düzenli olarak tüketilmelidir.
Sıkça Sorulan Sorular
6 haftalık bebeğin düşme ihtimali var mıdır?
Sağlıklı gebeliklerde 12. haftaya kadar düşme riski her zaman bulunur. Bu nedenle özellikle ilk haftalarda yorucu işlerden ve yüksek ağırlıklı unsurları kaldırmaktan kaçınılması önerilmektedir.
6 haftalık hamilelikte seyahat engeli var mıdır?
Hamilelik boyunca seyahat engeli yoktur. Ancak hamileliğin özellikle ilk 12 haftası uzun seyahatlerden kaçınmak anne ve bebek sağlığı için önemlidir.
6 haftalık hamilelikte saç boyatılır mı?
Hamilelik öğrenildiği andan itibaren dikkat edilmesi gereken bir süreçtir. Araştırmalara göre hamilelikte saç boyamanın önemli düzeyde sakıncası yoktur. Ancak vücuda giren her şey bebeğe ulaştığı için özellikle ilk 12 hafta bu tarz şeylerden uzak durmak faydalı olabilir.
6 haftalık gebelik, cinsel ilişkiye engel mi?
Sağlıklı seyreden hamilelik sürecinde cinsel ilişkiye girmenin herhangi bir sakıncası yoktur. Ancak düşük veya erken doğum riski bulunuyorsa cinsel ilişkiden uzak durulmalıdır.
Yorumlar