Polip Nedir Belirtileri Nelerdir?

Polip, kişinin vücudunun belirli noktalarında genel olarak bilinmeyen sebeplerle ortaya çıkan küçük yapıdaki tümör oluşumlarıdır. Bazı polipler milimetrik boyutta olurken bazıları da birkaç santim olacak şekilde büyüyebilir. Polipler genel olarak iyi huylu oluşumlar olarak bilinir. İnsanların belirli bölgelerinde polip oluşumlarına daha sık rastlanır.
Vücudun çeşitli yerlerinde oluşan polipler sağlık konusunda bir soruna neden açmadığı ve hastayı rahatsız etmediği için çoğunlukla anlaşılmaz. Bir insan vücudunda polipler en yaygın olarak rahim ve rahim ağzı, ses telleri, bağırsak ve safra kesesinde ortaya çıkar. Rahim içi polipleri gebelik sürecinin başlamasına engel olabilir. Genellikle kısırlık nedenlerini araştırırken ortaya çıkarlar.
Bağırsak, safra kesesi ve ses telleri gibi bölgelerdeki poliplerde büyüme görüldükçe hastada bazı belirtiler oluşturur. Söz konusu belirtiler daha sonra ortaya çıkar. Ciddi bir sorun oluşturmayan polipler kendi kendine iyileştiği için takip edilerek kontrol altında kalabilir. Kanser riski olması, gebeliğe engel teşkil etmesi, çok büyük boyuta ulaşması gibi durumlarda polipler cerrahi operasyonla alınabilir.
Polip belirtileri nelerdir?
Polip genellikle bilinmeyen nedenlerle ortaya çıkar ve yine bilinmeyen nedenlerle yok olur. Küçük yapıya sahip polipler genel olarak ciddi sağlık sorunları oluşturmaz. Ancak farklı nedenlere yönelik taramalarda tespit edilebilirler. Bunların çoğunlukla alınması gerekmez. Polip oluşumları belirli bir büyüklüğe geldiğinde bazı belirtiler oluşturabilir. Polip sayısı, boyutu ve bölgeye göre belirtiler değişebilir.
Rahim ağzı polip belirtileri genel olarak şöyledir;
- Düzensiz vajinal kanama şikayetleri olması
- Cinsel ilişki sırasında ağrı oluşumu
- Adet kanamasının normalden daha fazla olması ve adet kanamasının normalden daha uzun devam etmesi
- Hamileliğin başlayamaması yani gebe kalamama gibi durumlardır.
Polipler kadınlarda rahim ve rahim ağzında oluşsa da vücutta farklı doku ve organlarda görülebilir.
Safra kesesi polip belirtileri şöyledir;
- Mide bulantısı
- Kusma
- Karın ağrısı
- Sarılık tanısı
- Dışkının görünümünde değişiklikler olması
Ses telleri polip belirtileri şöyledir;
- Ses yapısında değişimler
- Ses düzeyinde değişiklikler olması
- Ses tonu değişiklikleri
- Ses telleri bölgesinde rahatsızlık hissi oluşması
Bağırsak bölgesindeki polip belirtileri ise şöyledir;
- Sindirim sisteminin düzensiz çalışmaya başlaması
- Uzun süren ve tekrarlayan ishal şikayetleri
- Dışkıda kan oluşması
- Tuvalet sırasında zorlanma yaşama gibi durumlardır.
Polip nedenleri nelerdir?
Polip nedenleri genel olarak bilinmiyor. Ancak uzmanlar vücutta polip oluşumu arttıran bazı durumların olduğunu düşünüyorlar.
Rahimde oluşan polipleri arttırabilecek nedenler;
- Dolaşımda fazla miktarda östrojen olması
- Meme kanseri tedavisinde kullanılan Tamoksifen isimli ilaç
Ses teli poliplerini arttıracak nedenler;
- Sigara ve diğer tütün ürünlerinin kullanımı
- Alkol kullanımı
- Boğazda ve ses tellerinde alerji
- Reflü tanısının olması
- Uzun süre kimyasal maddelere maruz kalınması
Bağırsak polipleri oluşumu riskini arttıran nedenler şöyledir;
- Stres dolu bir yaşam
- Hareketsiz ve spordan uzak bir yaşam
- Dengesiz beslenme alışkanlıkları
- Aşırı kilo problemi olması
- Sık alkol kullanımı ve alkol bağımlılığı gibi durumlardır.
Yukarıda sayılan tüm sorunlar dışında kişinin genetik yatkınlığının da polip oluşumunda etken olduğu düşünülüyor. Kişide hiçbir tetikleyici neden olmamasına karşın vücudun belirli bölgelerinde polip oluşumu görülebilir. Polip oluşmasında etkili nedenler net olarak bilinmemektedir.
Polip tanısı nasıl konur?
Polipler bazı belirtiler ortaya çıktıktan sonra yapılacak incelemelerde anlaşılabilir. Ancak vücutta polip oluşumu genellikle farklı hastalıklara yönelik yapılan tetkikler, rutin olarak yapılan görüntüleme işlemleri ve muayeneler sırasında konulmaktadır. Çünkü polipler genel olarak çok belirti vermeyen oluşumlardır.
Çok küçük yapıda olan polipler ultrasonik incelemeler yapılırken anlaşılmaz. Bu oluşumlar ancak belirti ortaya çıktığında bölgeden alınan örneğin laboratuvar ortamında incelenmesi sonrası belirlenebilir.
Endometrial polipler rahimde ortaya çıktığı için aşırı miktarda adet kanaması olması sebebiyle ortaya çıkmaktadır. Bu oluşumlar ultrasonik inceleme ve histeroskopi gibi görüntüleme teknikleriyle anlaşılabilir. Çok küçük yapıda olan rahim içi polipler de ancak patolojik incelemeyle anlaşılabilir.
Bağırsaklarda ortaya çıkan polipler kolonoskopi incelemelerinde görülebilir. Uzmanlar gerekli olması durumunda bölgeden biyopsi örneği alarak incelemeye yollar. Ses tellerindeki polipler ise yaygın olarak endoskopik inceleme sırasında belirlenebilir.
Kısaca polip teşhisi koyulması için görüntüleme yöntemleri, bölgeye özel incelemeler ve patolojik inceleme yapılması gerekir. Bu incelemeler genellikle farklı rahatsızlıklara yönelik yapıldığında polipler görülür.
Polip tedavisi nasıl olur?
Polip tedavisi için öncelikle polip türüne, ortaya çıktığı organa, doku türüne, polip sayısına, oluşumun boyutuna, iyi huylu ya da kötü huylu bir oluşum olmasına göre planlanır. Bunun için uzmanların polip yapısı üzerinde bir inceleme yapması gerekir. Poliplerin geneli iyi huylu oluşum olduğu için kansere dönme olasılığı yoksa alınmaz ve sadece izlenmesi gerekir.
Polip izleme süreci tam donanımlı bir tedavi olarak görülmemelidir. Bu durumda destekleyici ve takip edici bir tedavi uygulanır. Tüm takip sürecine rağmen iyileşme göstermeyen ve kanser oluşumuna dönme ihtimali olan polipler alınmalıdır. Aynı zamanda kötü huylu olan, gebeliğe engel olan, bağırsakta sindirim sistemi problemlerine yol açan poliplerde alınır.
Poliplerin alınması işlemine polipektomi adı verilir. Bu cerrahi işlem çok basit bir prosedürdür. Poliplerin olduğu bölgeye göre ekipman ve görüntüleme teknikleri ile operasyon yapılır. Bölgeye göre genel ve lokal anestezi yapılabilir. Ortalama 30 dakikalık bir cerrahi işlemle polipler alınır. Hasta genellikle aynı gün taburcu edilir.
Yorumlar