1 Haftalık Gebelik
RANDEVU

ONLINE RANDEVU

Randevu İçin Hemen Arayın!
(Pzt - Cuma 10:00 ve 18:00 arası)

1 Haftalık Gebelik

1 Haftalık Gebelik

Hamilelik yolculuğunuzun başlangıcına hoş geldiniz. Son adet döneminizin ilk gününden itibaren doğum tarihinizi hesaplayabilirsiniz. Yani, 40 haftalık hamilelik geri sayımınız aslında şimdi başlıyor. 1 haftalık gebelik aslında teknik olarak henüz hamile olmadığınız, ancak önemli bir hazırlık zamanı.

Vücudunuz hamileliğe hazırlanmak için karar verirken eşinizle her konuyu açık şekilde konuşmanız gerekiyor. Gebelik sürecinde sağlıklı yaşam tarzı seçimleri yapmalı ve bir doktor seçerek hazırlanmaya başlayabilirsiniz.

Bu süreç henüz çok yeni olduğu için aslında yapacağınız pek de bir şey yok. Yapmanız gereken öncelikle erken gebelik belirtilerini takip etmek olacak. Bu süreçte belirtiler her kadında farklılık gösterebilir.

1 haftalık gebelik belirtileri nelerdir?

1 haftalık gebelik belirtileri genellikle adet dönemi belirtileri ile karışabilir. Bu süreçte erken gebelik belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

  • Kaçırılan adet dönemi

Gebeliğin en erken belirtilerinden biri kaçırılmış bir adet dönemidir. Genellikle kadınları hamilelik testi yapmaya iten adet olmamasıdır. Bununla birlikte, bu kaçırılan dönemin hamile kalmanın ilk haftasından sonra gerçekleşebileceğini bilmelisiniz. Genel olarak kadınlar gebe kaldıktan iki hafta sonra dönemlerini kaçırır. Çünkü implantasyon yumurtlamadan iki hafta sonra ve dolayısıyla bir sonraki dönemin başlamasına iki hafta varken gerçekleşmektedir.

  • Meme hassasiyeti

Birinci haftada ortaya çıkabilecek en erken hamilelik belirtilerinden birinin meme hassasiyeti olmaktadır. Anne adayının vücudunda HCG hormon arttığında meme hassasiyeti de dahil olmak üzere erken hamilelik belirtileri yaşamaya başlayabilir.

  • Mide bulantısı

1 haftalık hamilelik içinde mide bulantısının nedeni HCG hormonudur. Bu dönemde mide bulantısı yavaş yavaş başlar ancak kendini daha sonra hissettirir.

  • Vajinal kanama

Vücudunuz, hamilelik durumunda dolgun hale gelen uterus astarını vajinal kanama ile döker.

  • Bel ağrısı ve krampları

Uterus astarını serbest bırakmak için rahminiz büzülür, sırtınızın ve karnınızın ağrımasına neden olur.

  • Şişkinlik

Dalgalanan hormonlar, döneminizden hemen önce ve sırasında size şişkinlik şikayetleri verebilir.

  • Ruh hali değişimleri

Bu dönemde hormon dalgalanmaları da sinirliliğe neden olabilir. Ayrıca duygularınız da bu durumdan olumsuz etkilenebilir.

  • Baş ağrısı

Birçok kadın, hormonla da ilişkili olan adet migreninden şikayet eder. Bu şikayetlere ağrı kesiciler ve gevşeme egzersizleri yardımcı olabilir.

1 haftalık gebelikte bebek gelişimi

1 haftalık gebelik belirtileri

Henüz büyüyen bir bebek yok ancak vücudunuz hamilelik için hazırlanma süreci içindedir. Adet döneminiz boyunca uterus astarı, son döngüden itibaren döllenmemiş yumurta ile birlikte tutulur.

Üç ila yedi günlük adetten sonra, yumurtalıklarınız yumurtlamada salınacak yumurtayı hazırlamaya başlar ve uterusunuzun astarı, döllendikten sonra bu yumurtayı kabul etmek için kalınlaşma sürecine girer.  Her şey yolunda giderse, 3. hafta civarında gebe kalacaksınız.

1 haftalık hamile ultrasonun görüntünüzün olması muhtemel değildir. Belirli bir süredir gebelik denemesi varsa ve bir doğum uzmanıyla tedavi sürecine girdiyseniz fibroidleri kontrol etmek, yumurtalıklarınızda kaç folikül olduğunu görmek ve uterus astarınızın kalınlığını ölçmek için bir ultrasonuna girebilirsiniz. Herhangi bir sorun olması halinde doktorunuzla alternatif gebelik yöntemleri için görüşebilirsiniz.

1 haftalık gebelikte anne adayına öneriler

1 haftalık gebelik sürecinde anne adayının henüz bebeği için hazırlanmaya başladığı süreçtir. Bu aşamada sizler nasıl hazırlanırsanız gebelik süreci öyle gider.

İşte 1 haftalık gebelikte anne adayına öneriler;

  • Sağlıksız alışkanlıkları durdurun

Hala sigara içiyor ve aşırı miktarda kafein alıyor musunuz? Pozitif bir hamilelik testinden sonra bunları yapmayı bırakmanız gereklidir. Çok beklemeden önce kötü alışkanlıkları erken dönemde frenlemelisiniz.

  • Rahatlamaya çalışın

Hamilelik stresli olabilir. Ayrıca gebe kalmaya çalışmak stresli bir süreç olabilir. Ancak bu yolculuğa başlarken küçük şeyleri dert etmemeye çalışın.

  • Beslenmenizi değerlendirin

Besleyici gıdalarla dolu sağlıklı ve dengeli bir diyet, vücudunuza beklerken ihtiyacınız olan vitaminleri, mineralleri ve besinleri size sunmaktadır. Doğru beslenme yöntemleri enerji verir ve yaygın hamilelik rahatsızlıklarından bazılarını uzak tutmaya yardımcı olur. Besleyici bir diyet aynı zamanda hamilelik sürecinizi iyileştirir ve gelecekte çocuğunuzun uzun vadeli sağlığını etkiler.

  • Folat alın (B9 Vitamini)

Folat, gıdalarda bulunan B9 vitamininin doğal şeklidir. Bu süreçte anne adayının ve anne karnındaki bebeğin sağlığı önem arz eder. Ancak her gün ihtiyacınız olan tüm folatı yediğiniz yiyeceklerden elde etmeniz kolay değildir.

Folik asit, birçok doğum öncesi vitamin ürününde bulunan folatın sentetik takviye şeklidir. Uzmanlar nöral tüp defekti (NTD) olan bir çocuğa sahip olma riski yüksek olmayan doğurganlık çağındaki kadınların her gün 400 mikrogram (mcg) folik asit almasını önermektedir.

  • Sağlıklı yaşam tarzı seçimleri yapın

Gebelik sürecinde sağlıklı yaşam tarzına geçmeniz gerekir. Gebe kalmaya çalışırken, e-sigaralar da dahil olmak üzere alkol, uyuşturucu ve tütün ürünlerinden kaçınmak her zamankinden daha önemlidir.

Bu alışkanlıklar bebeği etkileyebilir. Bebeğinizde genetik problemler, solunum sorunları, düşük ağırlıkta doğma, fetal alkol sendromu gibi sağlık sorunları oluşturabilir.

  • Zihinsel olarak hazırlanın

Bir çocuğu taşımaya hazırlanmak, bedeninizi ve zihninizi hazırlamayı da içermektedir. Hormon değişiklikleri, stres ve anksiyete zihinsel sağlığınızı etkileyebilir ve hamileliğinize de etkileri olabilir. Bununla birlikte ihtiyaçlarınızı düşünmek ve gebe kalmadan önce zihinsel sağlığınıza özen göstermek gebelik sürecinde ve doğum yaptıktan sonra yardımcı olabilir.

2 haftalık gebelik hakkında bilgi almak için bağlantıya tıklayabilirsiniz.

 

Sıkça Sorulan Sorular

1 haftalık gebelik henüz çok yenidir ve belirti vermez. Bu nedenle gebelik hissetme söz konusu değildir.

Cinsel ilişkiden 7 gün sonra gebelik ortaya çıkar. Ancak gebeliğin ultrasonda çıkması daha uzun sürer. Gebelik testinde çıkması için de 14 gün kadar geçmesi gerekir.

1 haftalık gebelik idrarda çıkmaz. Gebelik öncelikle kanda daha sonra da idrarda ortaya çıkar. İdrarda çıkması için en az 20 gün kadar beklemek gerekir.

1 haftalık gebelik testlerde ortaya çıkmaz. Bu süreçte beta HCG hormonu 0-10 mIU/ml aralığında ynai negatif değerdedir.

Op. Dr. Kadriye Şener

Op. Dr. Kadriye Şener mesleğini İstanbul Ümraniye'de EvaGyn klinik adlı özel muayenehanesinde icra etmektedir. Anlaşmalı hastanelerimiz deneyimli uzman hekimlerden ve profesyonel kadrodan oluşan, haftanın 7 günü 24 saat kesintisiz hizmet veren, ileri teknoloji ürünlerine sahip olan kadın hastalıkları ve doğum bölümlerimizde doğum gerçekleşmekte ve aileler özel kliniğimizden bebekleriyle mutlulukla ayrılmaktadır.

Yorumlar

    Bir yorum yazınız