4 Haftalık Gebelik
RANDEVU

ONLINE RANDEVU

*Saat 19.00’ dan sonraki online randevu talepleriniz için tarafınıza saat 09.00’ dan sonra geri dönüş yapılacaktır.
Randevu İçin Hemen Arayın!
(Pzt - Cuma 10:00 ve 18:00 arası)

4 Haftalık Gebelik

4 Haftalık Gebelik

Hamilelik anne ve baba adayları için heyecanla geçen bir süreç olup titizlikle takip edilmesi gerekir. Son adet döneminin ilk gününden itibaren hesaplanarak başlayan gebelik hafta hafta bebeğin gelişimini takip ederek devam eder. 4.hafta gebelik, genellikle adet döneminin gecikmesiyle hamileliğin öğrenildiği döneme denk geldiği için heyecan ve mutluluk vericidir. 4 haftalık gebelik belirtileri bu dönemle anne adayı tarafından hissedilmeye başlar.

4 haftalık gebelik belirtileri nelerdir?

4. hafta gebelik hamileliğin henüz ilk haftaları olup hamilelik belirtileri her kadında bu dönemde ortaya çıkmaz. Gebeliğin 4. haftasına girildiğinde gebelik testlerinde kandaki düzeyi ölçmeye yarayan Beta-HCG hormonu yoğunlukla salgılanır. Beta-HCG hormonunun artmasıyla beraber anne adayının vücudu hamileliğe adapte olmaya çalışır ve sonrasında hamilelik belirtileri ortaya çıkar. Bazı kadınlarda belirtiler oldukça zorlayıcı geçerken bazı kadınlar için bu süreç daha kolay geçmektedir. 4 haftalık gebelik belirtilerini şu şekilde sıralamak mümkündür;

  • Adet dönemi gecikmesi
  • Mide bulantısı ve ağızda metalik tat
  • Göğüslerde büyüme ve hassasiyet artışı
  • Yorgunluk, halsizlik ve uyku hali
  • Kokulara karşı hassasiyet
  • Saçların gürleşmesi, daha parlak gözükmesi
  • Sık sık yeme isteği, iştah artışı
  • Sık sık idrara çıkma
  • Şişkinlik ve hazımsızlık hali

4 haftalık hamilelik test ile belli olur mu?

4 haftalık hamilelik test ile belli olur mu?

Planlı bir gebelik düşünülüyorsa heyecanlı anne adayları ilk adet gününden itibaren 4 hafta sonrasında gebelik testi yapılabilir. 4 haftalık gebelik genellikle idrar testlerinde ve kan testinde ortaya çıkar. Gebeliğin gerçekleşmesinin üzerinde 4 hafta geçmesinin ardından Beta-HCG hormonu artış gösterir ve 5-426 mIU/ml aralığına kadar çıkar. Bu dönemde gebelik gecikmesi yaşandıysa mutlaka bir gebelik testi alınarak üzerindeki talimatlara uygun şekilde yapılmalıdır. Adet dönemini beklemek istemeyen heyecanlı anne adayları için ise erken gebelik testleri bulunmaktadır. Hassas olma özelliği sayesinde gebeliği tespit edebilen bu testler kullanılabileceği gibi bu dönemde en doğru sonuç kan testinden alınır. Hamile olduğunu öğrenen bireylerin en çok merak ettiği konulardan biri de bebeğin ultrason ile görülüp görülmeyeceğidir.

Ebeveyn adayları her ne kadar bebeği ultrason ile görmek için sabırsızlanıyor olsa da 4 haftalık bebek henüz ultrasonda gözükmek için çok küçüktür. Ancak takip eden haftalarda bebeğin içinde yer alacağı kese ve embriyonun kesenin içerisinde oluşturduğu küçük kabartı doktor tarafından fark edilir. Adet döneminin gecikmesinin üzerinden 3-4 gün geçmesinin ardından ultrasonla yapılan muayene sırasında bebeğin kalp atışları duyulabilir.

4 haftalık bebek gelişimi

Gebeliğin genellikle öğrenildiği hafta adet döneminin geciktiği 4. haftadır. Gebeliğin oluştuğu 4.haftada anne adayının vücudu hamilelik sürecine adapte olmaya çalışırken bebek artık anne karnına yerleşmiş ve embriyonik hücre bölünmesi başlamıştır. Bebeğin anne karnına tutunmasının ardından başlayan bölünme sürecinde bebeğin oluşumu için farklı bölünmeler yaşanır. Bu farklı bölünmeler ilerleyen süreçlerde bebeğin organlarını oluşturacaktır. Bebeğin besin ve oksijen kaynağı olan plasenta da bu dönem içerisinde oluşmaya başlar. Anne ve babanın merak ettiği konulardan biri de bebeğin cinsiyetidir. Döllenme nedeniyle bebeğin cinsiyeti aslında bellidir ancak üreme organının ultrason ile görülebilecek düzeye gelene kadar cinsiyet bilgisi öğrenilemez.

Anne adayları 4 haftalık gebelikte hangi değişimleri yaşar?

Hamileliğin ilk haftalarından 4. haftada anne adayının vücudunda ciddi değişiklikler yaşanır ve özellikle vücut 40 hafta boyunca devam edecek olan hamilelik için adapte olmaya çalışır. 4 haftalık gebelik hissedilmese de vücut kendini gebeliğe alıştırmaya başlamıştır. Bu dönemlerde en belirgin fiziksel değişim adet döneminin gecikmesi ve göğüslerde şişkinlik ile hassasiyet halidir. Bununla beraber bir diğer belirgin durum ise tat ve koku hassasiyeti oluşur. Önceleri sevdiğiniz bir yiyecek veya koku artık size mide bulandırıcı gelmeye başlayabilir. Bunun aksine sevmediğiniz bir yiyecek veya koku ise size güzel gelmeye başlayabilir. Gebeliğin ilk dönemi olarak kabul edilen bu süreçte anne adayı halsiz ve yorgun hissedebilir veya hormonal değişimlerden kaynaklı gergin ya da aşırı duygusal olma hali yaşanabilir. Gebeliğin dördüncü haftasında bebek anne karnına tutunmaya ve yerleşmeye çalışır. Bundan kaynaklı olarak yerleşme kanaması, implantasyon kanaması gibi adlandırılan hafif kanama veya lekelenmeler olabilir. Kanama miktarı fazla olursa mutlaka bir sağlık kuruluşuna gitmek gerekir. Buna karşılık kanama her kadında olmayabilir. Hamilelik döneminde bunlar ve benzeri değişimler normaldir ve vücudun hamilelik sürecine hazırlanması olarak adlandırılmaktadır.

Bakalım: Yerleşme Kanaması Nedir, Ağrılı Olur mu?

Gebeliğin 4. haftasında nelere dikkat edilmelidir?

Hamileliğin başladığının doktor tarafından onaylanmasıyla, ebeveynler ve doktor ile doğuma kadar izlenecek yol haritası belirlenir. Düzenli muayeneler, beslenme, günlük alışkanlıklar ve benzeri unsurlar hakkında bir planlama yapılır. Gebeliğin 4. haftasından itibaren doktor önerisi ile folik asit ve diğer vitaminler, mineraller kullanılmaya başlanabilir. Bu süreçte hem kendi hem de bebeğin sağlığı için alkol ve sigara kullanımı mutlaka bırakılmalıdır. Sadece 4. haftada değil gebelik boyunca ilaç kullanımı tehlike arz edeceği için mutlaka doktora danışılmalıdır. Gebeliğin başladığı andan itibaren kandaki Beta-HCG hormonu düzeyi hızla artmaya başlar ve iki üç günde bir katlanarak bu artış devam eder. Bebek ultrason ile takip edilebilecek boyuta ulaşana kadar doktor tarafından Beta-HCG hormonunun düzeyindeki değişimler takip edilir. Hamilelik hormonu olarak adlandırılan Beta-HCG hormonunun değişim hızı kişiden kişiye değişmektedir. Bebeğin tutunması için önemli görülen 4.hafta ve sonraki birkaç hafta ağır işler yapmaktan kaçınılmalıdır.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Gebeliğin henüz ilk haftaları olması sebebiyle bu haftalarda bebeği anne karnında görmek pek de mümkün değildir. Ancak bu haftadan sonra kesesi oluşur ve daha net görüntüler elde edilebilir.

Gebelik bu haftalarda daha yeni başlar. Bebek, döllenmiş ve rahme tutunmaya çalışır. Bu nedenle riskli bir hafta olup düşük gerçekleşme riski vardır.

Hamilelikte cinsel yaşamın bırakılmasına gerek yoktur. Ancak dikkatli ve aşırıya kaçınma halinin olmaması önerilir.

Op. Dr. Kadriye Şener

Op. Dr. Kadriye Şener mesleğini İstanbul Ümraniye'de EvaGyn klinik adlı özel muayenehanesinde icra etmektedir. Anlaşmalı hastanelerimiz deneyimli uzman hekimlerden ve profesyonel kadrodan oluşan, haftanın 7 günü 24 saat kesintisiz hizmet veren, ileri teknoloji ürünlerine sahip olan kadın hastalıkları ve doğum bölümlerimizde doğum gerçekleşmekte ve aileler özel kliniğimizden bebekleriyle mutlulukla ayrılmaktadır.

Yorumlar

    Bir yorum yazınız