Adet Döneminde Vajinada Yanma
RANDEVU

ONLINE RANDEVU

Randevu İçin Hemen Arayın!
(Pzt - Cuma 10:00 ve 18:00 arası)

Adet Döneminde Vajinada Yanma

Adet Döneminde Vajinada Yanma

Ergenlik çağında başlayan ve ileriki yaşlara kadar devam eden kadınlarda adet dönemi genel itibariyle hassas geçen bir süreçtir. Bununla beraber vajina da kendine has özellikleri olan ve kendi kendini temizleme özelliğine sahip kusursuz bir yapıdır. Vajinanın, PH değerinin bozulması, çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir. Özellikle de kaşıntıyla başlayan bu süreç ilerleyen zamanlarda yerini yanma hissine bırakır. Vajinada yanma hissi normal zamanlarda yaşanabileceği gibi adet döneminde de ortaya çıkabilir.

Adet döneminde yaşanan kaşıntı ve yanma hafif seyirde olduğu sürece sorun olmamaktadır. Ancak kaşıntıyla beraber yanmanın dozu arttıkça, bu durum günlük aktiviteleri etkiler ve bu durum rahatsız edici boyutlara ulaşabilir. Özellikle de adet döneminde yoğun koku eşliğinde bir durumun yaşanması kişiyi rahatsız edebilir. Bu durumda mutlaka bir uzmandan destek almakta fayda vardır.

Adet döneminde vajinada yanma neden olur?

Vajinanın kendine has bir florası ve PH değeri bulunur. Çeşitli sebeplerden dolayı vajina PH değerinin değişmesi, vajinal enfeksiyon, mantar, kaşıntı, yanma, tahriş ve benzeri durumların oluşmasına neden olabilir. Vajinal bölgede yanma oluşumu genellikle vajinal enfeksiyon, cinsel yolla bulaşmış bir hastalık veya iltihabın habercisi olabilir. Bunun yanı sıra adet döneminde vajinada yanma hissi oluşumu farklı nedenlerden kaynaklanıyor olabilir. Özellikle de yoğun günlük ped kullanımı, vajina PH değerini bozacak duş jeli, sabun ve benzeri temizleyicilerin kullanılması gibi durumlar adet döneminde vajinada yanma oluşumunu tetikleyebilir.

Adet döneminde vajinada yanma neden olur?

Adet döneminde vajina yanması nedenleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Vajinada yoğun tahriş;

Vajinaya teması olan kimyasal maddeler, tahrişin temel nedenleri arasında yer alır ve bu bölgede yanma hissi olur. Yanma hissi, başlarda kaşıntıyla başlar ve ilerledikçe vajinada soyulma, batma, ağrı ve sızlama şeklinde kaşıntıyla devam eder.

  • Mantar enfeksiyonu;

Vajina kendine has özellikleri olan kusursuz bir yapıdır. Burada yer alan bazı mantarlar, zaman zaman enfeksiyon oluşumuna neden olabilir. Kandida adlı bu mantarlar, vajinada yanma hissi oluşturan en yaygın mantarlardan olup, idrar sırasında yanma ve ağrı, kaşıntı ve hatta şeffaf renkli akıntıyla kendini belli eder.

  • İdrar yolu enfeksiyonu;

İdrar yolu enfeksiyonu, vajinada yanma oluşturan önemli etkenler arasında yer alır. Böbrek idrar torbası ve üreterde oluşan enfeksiyonlar vajinal yanmaya sebep olabilirken, sık idrara çıkmak, kötü koku, halsizlik, karında ağrı, bulanık renkli idrar gibi belirtileri de vardır.

  • Bakteriyel vajinozis;

Vajinanın kendine özgü florası bulunur. Burada faydalı pek çok bakteri yer alır ve bu bakteriler vajinanın PH dengesini korurlar. Ancak PH dengesinin bozulmasıyla zararlı bakteriler ortaya çıkarak çeşitli enfeksiyon oluşumuna neden olabilir. Bu da zaman içerisinde yanma hissi oluşturacaktır.

  • Trikomoniyaz;

Cinsel ilişki sırasında taşıyıcı kişiden bulaşan bir parazittir. Cinsel yolla bulaşan herhangi bir hastalık hemen kendini belli etmez ancak vajinal bölgede yanma hissi oluşturabilir. Bunun yanı sıra, şeffaf, sarıya dönük veya yeşil kötü kokulu akıntı gelebilir.

  • Genital Herpes;

Genital herpes virüsünü taşıyan kişiyle cinsel temas olması halinde geçen bir bakteridir. Bu bakteri yaygın olarak görülür ve vajinal bölgede enfeksiyon riski oluşturur. Bu virüs, kişiye bulaşması halinde hayatı boyunca kalır ve aktif oldukça da vajinada yanma, kaşıntı, şikayetleri ile kendini belli eder.

  • Menopoz döneminin yaklaşması;

Menopoz, her kadında farklı bir süreci beraberinde getirdiği gibi farklı hormonal bozukluklar ve değişiklikler yaşanır. Bir kadının menopoz sürecine girmesi yaklaşırken, adet dönemlerinde ve cinsel ilişki sonrası vajinada yanma hissi oluştuğu bilinir. Bu durum adet kanamasının son bulmasıyla daha da sık hale gelebilir.

Adet döneminde yanma hissinin nasıl önüne geçilir?

Vajinal yanma, altında yatan nedenlere göre tedavi edilebilir. Yanmanın kaynağı hakkında bilgi sahibi olmanın ardından tedavi sürecine başlanır. Tedavideki temel amaç yanma hissinin azatılması olup, bunun için öncelikle evde buz uygulaması yapılabilir. Bunun yanı sıra vajinal sağlık için giyim de önemli hususlardandır. Bu nedenle, özellikle yanma veya benzeri bir durum oluşması halinde, pamuklu ve dar olmayan iç çamaşırları tercih edilmelidir. Tuvalet kağıdı, ıslak mendil gibi kokulu herhangi bir üründen kaçınılmalı ve temizlik amaçlı ürünler kesinlikle kullanılmamalıdır. Bunun yerine bol su ile temizliğini gerçekleştirebilirsiniz. Adet döneminde vajinal yanma tedavisi, altta yatan nedenlere göre uygulanır ve mutlaka bir hekim kontrolünden sonra gerçekleştirilir.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Vajinal kaşıntı ve yanma hamilelik belirtisi arasında yer alır. Özellikle gebeliğin ilk üç haftası beyaz yapışkan sıvı ile kendini belli eder.

Vajinada oluşan yanma, genellikle enfeksiyondan dolayı yaşanır ve önlem alınmadığında zararlı boyutlara ulaşabilir. Ancak başlarda soğuk uygulama ile vajina rahatlatılmaya çalışılır. Sonuç alınamıyorsa mutlaka doktora gidilmelidir.

Özellikle yaz aylarında sıklıkla görülen vajinada sıklıkla görülen mantar rahatsızlığı, yanma hissini beraberinde getirebilir.

Adet döneminden önce vajinada yanma hissi oluşabilir. Özellikle de idrar yaparken ve cinsel ilişkiye girerken vajinal yanma rahatsızlığı yaşanabilir.

Op. Dr. Kadriye Şener

Op. Dr. Kadriye Şener mesleğini İstanbul Ümraniye'de EvaGyn klinik adlı özel muayenehanesinde icra etmektedir. Anlaşmalı hastanelerimiz deneyimli uzman hekimlerden ve profesyonel kadrodan oluşan, haftanın 7 günü 24 saat kesintisiz hizmet veren, ileri teknoloji ürünlerine sahip olan kadın hastalıkları ve doğum bölümlerimizde doğum gerçekleşmekte ve aileler özel kliniğimizden bebekleriyle mutlulukla ayrılmaktadır.

Yorumlar

    Bir yorum yazınız