Kızlar Adet Görmeye Kaç Yaşında Başlar?
Her kız belirli bir yaşa geldiğinde ya da belirli bir gelişimi tamamladığında adet görmeye başlamaktadır. Adet görme yaşı olarak normal aralık 9-12 yaş arasıdır. Kızlarda 9 yaşından önce adet görülme sorunları başlarsa buna erken dönem menarş ismi verilmektedir.
Ergenlik dönemi hem erkeklerde hem de kızlarda vücudun yetişkinlik dönemine hazırlandığı süreçtir. Kızlarda ergenlik döneminin başlaması adet kanamalarının başlangıcı olarak kabul edilmektedir. He kızın gelişim süreci farklı olduğu için adet görme zamanı kişiden kişiye değişecektir. Ergenlik dönemine giren bir kız çocuğu adet kanamasıyla birlikte genç kızlığa adım atar.
Kızlarda adet döneminin başlangıcı doğurganlık sürecinin de başlangıcı demektir. İlk başlarda adet döngüsü düzensiz bir şekilde gidecektir. Bir süre geçtikten sonra ise adet döngüsü düzene oturmaktadır. Gelişiminde bir problem olmayan kız çocukları 9 yaşından itibaren adet görmeye başlayacaktır.
İçerikler:
Kızlarda ilk adet kanaması kaç gün sürer?
Adet kanamasının kaç gün süreceği tamamen bireysel olarak değişmektedir. Bazı kız çocuklarında 2-3 gün sürecekken bazı kişilerde de 7 gün kadar devam etmektedir. Adet kanaması başlayan kızların en büyük endişelerinden biri de fazla kan kaybediyormuş hissidir. Bir kişide adet dönemi boyunca ortalama kaybedilen kan miktarı 2 yemek kaşığı kadardır.
Adet kanaması ilk dönemlerde bazı aylar olmayabilir. Bu dengesizlik sürecinde bazı kişilerde de adet kanamasının gün sayısı değişebilir. Ancak ortalama 1 yıl sonra adet döngüsü bir düzene oturur ve kişinin adet kanamasının kaç gün süreceği ortalama olarak belirlenebilir. İlk adet kanamasının kaç gün süreceği tamamen kişiye göre değişmektedir. Çok kısa sürmesi ya da uzun sürmesi sizi endişelendirmesin.
Kızlarda en geç kaç yaşında adet görülür?
Kızlarda adet görme yaşını ortalama olarak 9 yaş ila 12 yaş arasında belirttik. Ancak bu süreç tamamen kişisel olarak değiştiği için adet görme yaşı daha uzun da sürebilir. En erken adet görme yaşı 9 olurken üst sınırı ise 16 olarak belirtebiliriz. Yani bir kız çocuğu için adet başlangıcı 16 yaşı bulabilir.
Adet kanaması bazı kişilerde 17 yaşa kadar uzamaktadır. 17 yaşına kadar adet görmeyen kız çocukları için sorun olduğunu düşünmek yanlıştır. Adet döneminin geç başlaması kızlarda boyun uzamaya devam etmesinde etkilidir. Adet başlangıcı başladığı anda kemiklerin arası kapanır ve boy uzaması da en aza iner.
17 yaşına gelen bir kız çocuğunda hala adet dönemi başlamadıysa hemen bir doktora başvurmak gerekir. Adet döneminin başlamamasının altında ciddi sorunlar söz konusu olabilir. Doktor bu süreçte fiziki muayene yapar ve adet döngüsünün başlamamasına neden olan fiziksel ve çevresel faktörleri değerlendirir.
İlginizi çekti mi: Adet Kanamasının Uzun Sürmesi
İkinci adet ilk adetten ne kadar sonra görülür?
İki adet dönemi arasında geçen süre adet döngüsü olarak adlandırılır. İlk adet kanamasından sonra ikinci adet kanaması için 21 ila 35 gün kadar bir aralık olur. 21 günden daha kısa ya da 45 günden daha uzun bir adet aralığı varsa bu durum düzensiz adet sorununu gösterir.
Adet döngüsü içinde ilk etaplarda bazı dengesizlikler olduğunu belirtelim. İlk dönemlerde adet döngüsü değişebilir ya da bazı aylarda adet kanaması yaşanmayabilir. Yapılan araştırmalar erken dönemde adet gören kızların geç dönemde adet gören kızlara göre adet döngülerinin daha hızlı düzene girdiğini ortaya koymaktadır.
İlk yıl da dahil olmak üzere kızlarda 3 yıla kadar adet döngüsündeki düzensizlikler normal olarak kabul edilmektedir. Vücut meydana gelen değişikliklere cevap vermekte ve uyum sağlamakta gecikebilir. İlk adet döneminiz başladığı andan adet döngü tarihlerinizi kaydedeceğiniz bir takvim oluşturarak gelecek adet dönemlerini de takip edebilirsiniz.
Detaylarıyla birlikte: İlk Adetten Sonra İkinci Adet Ne Zaman Olur?
Kızlarda adetle birlikte hangi belirtiler ortaya çıkar?
Kızlarda adet döngüsünün başlamasıyla birlikte vücutta bu yeni duruma bazı tepkiler verir. Adet görme süreci başlamadan hemen önce kızların vücudunda aşırı tüylenme, bölgesel olarak ortaya çıkan yağlanma ve göğüs bölgesinde dikkat çeken bir belirginleşme ortaya çıkar.
Kızlarda 17 yaşına kadar adet döneminin başlamaması öncelikle kadın doğum uzmanına danışılması gereken bir konudur. Reşit olma sürecine kadar kızlarda adet döneminin başlamaması primera menore olarak adlandırılır. Bu durumun altında çok sayıda neden olabilir. Doktorunuz hemen sorunları belirleyerek gerekli tedaviyi planlayacaktır.
Erken ve geç adet görme tehlikeli mi?
Adet yaşını etkileyen birçok etmen vardır. Genetik faktörler ya da kızlardaki beslenme düzeni adet döneminin erken yaşanmasına yol açar. Vücut kitle endeksi yüksek olan kişilerde adet görme süresinin erken olması çok olasıdır. Hayvansal protein tüketimi fazla olan; enerji içeceği, kafein gibi ürünleri tüketen kişilerde de genç yaşta adet görülebilir. Erken adet görme ilerleyen yaşlarda bazı sorunlara yol açabilir. Bu yüzden süreç iyi takip edilmelidir.
Erken adet görme durumu gibi geç adet başlangıcı da olabilir. Bu erken adet görmeye göre daha çok karşılaşılan yaygın bir sorundur. Beslenme konusunda yetersizliği bulunan ve yoğun bir fiziksel egzersiz programı olan kişilerde bu şikayet görülebilir. Bale, jimnastik ve uzun mesafe sporlarıyla ilgilenen kişilerde bu şikayet daha fazladır. Ayrıca zayıf vücut büyüklüğünü destekleyen sporlar da adet başlangıcını geciktirir. 17 yaşına kadar normal olan gecikme, bu yaştan sonra bir uzmana danışılmasını gerektirir.
Yorumlar